A kakaónak számos pozitív hatása van az emberi szervezetre nézve, ráadásul igazán finom ételeket lehet belőle kihozni. Íme nyolc érv, miért fogyaszd minél többször az igazi kakaóport.
Segít a tanulásban
A kakaópor alacsony koffein- és teobromin-tartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti az agyi működést, ezért hatásos megerőltető szellemi tevékenység, például tanulás vagy munkavégzés alkalmával.
Instant jókedvet garantál
Hangulatjavító hatású, kb. háromszázféle különböző értékes vegyületet tartalmaz, többek között szerotonint és dopamint, amelyek garantálják az instant jókedvet.
Imádja a kozmetikai ipar is
Természetes kozmetikumként is bevethető: a kakaóporból készült arcmaszkok tisztítják és fiatalítják a bőrt, sőt, gyulladáscsökkentő hatásuk miatt akár pattanások ellen is hatékonyak.
Csökkentheti a szívroham és agyvérzés kockázatát
A vérnyomás csökkentése mellett a kakaópor szívroham és a stroke kockázatának esélyét is jelentős mértékben mérsékli. A flavanolban gazdag kakaó javítja a vérben lévő nitrogén-oxid szintjét, amely ellazítja és kitágítja az artériákat és az ereket, így javítja a véráramlást.
Segít a fogyásban!
Minél sötétebb a csokoládé, tehát minél magasabb a kakaóvaj-tartalma, annál nagyobb antioxidáns hatással bír. Ennek köszönhetően megengedhető pár kockányi még diéta során is, sőt a kakaópor fogyasztása hibátlanul beilleszthető a paleo étrendbe is.
Lehetnek rákellenes tulajdonságai
A kakaóval kémcsőben végzett vizsgálatokból az derült ki, hogy összetevői antioxidáns hatással bírnak, amik harcolnak a gyulladások ellen, gátolják a sejtek növekedését, a rákos sejtek pusztulását idézik elő, és segítenek megakadályozni ezen sejtek terjedését is.
Teobromin- és a teofillintartalma segíthet az asztmában szenvedőknek
A teobrominnak hasonló a hatása a koffeinhez, ami segíthet a tartós köhögés leküzdésében. A kakaópor körülbelül 1,9 gramm vegyületet tartalmaz 100 grammban. A teofillin elősegíti a tüdő kitágulását, a légutak ellazulását, és csökkenti a gyulladást.
Antibakteriális és immunstimuláló tulajdonságokkal is bír
Számos tanulmány igazolja a kakaópor antibakteriális hatását, ami felveszi a harcot például a fogínybetegségekkel szemben is. A kakaó számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek antibakteriális, anti-enzimatikus és immunstimuláló hatásúak, így hozzájárulhatnak a szájüreg egészségéhez.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Csokis muffinok egészségesebben - 10+1 szuper ötlet csoki helyett kakaóporral...
Egészségesebb muffinötletek: csoki helyett használj cukormentes kakaóport, és cukor helyett édesítőszereket!
Nosalty12 kakaóval készült sütemény - mert a kakaó gyönyörű színt...
A sütemények egyik legtutibb hozzávalója a kakaópor - jellegzetesen finom ízt és csodás színt ad minden édességnek, ugye szeretitek?
NosaltyTop 9 kakaós süti 150 kalóriából
Ha csokoládé helyett natúr kakaóporral készítjük el "csokis" sütijeinket, sokat spórolhatunk a kalóriákon. 9 recept, adagonként (!) 150 kalória alatt.
Bodon Judit dietetikus7 tény, amit tudnod kell a tejről!
Mi az az UHT? Mitől "light" vagy homogénezett egy tejtermék? Hét fontos tény, amit érdemes tudnod ahhoz, hogy könnyebben és biztonságosabban választhass. (x)
Nosalty