Úttörő jelentőségű tányért készített a MOME és a SALT étterem

Hogyan válhat a gasztronómia fenntarthatóvá? A körkörös étkezési kultúra éléréséhez vezető úton rendkívül fontos mérföldkőhöz érkezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a SALT. Közös kutatásuk során ugyanis létrejött egy új, környezetterhelés nélkül használható tányér, amely lehetővé teszi, hogy fenntartható formában élvezhessük a csúcsgasztronómia kivételes ételalkotásait.

A régió egyik legfontosabb kreatívipari központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Michelin-csillagos SALT étterem létrehozta az első teljesen környezetbarát, micélium-kender ötvözetű tányért. A prémium éttermekben is bevethető tartós tálalóeszköz alkotóelemeinek köszönhetően megőrzi a kívánt formát, szilárdsága többszöri használatot tesz lehetővé, és hulladékot sem hagy maga után. A MOME Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja évek óta vizsgálja a micélium alternatív felhasználási módjait: az anyagkutatás és az alkalmazott design gasztronómiai területén azonban most találkozhatunk először ezzel az újdonsággal.

A gombafajok különböző tulajdonságokkal bírnak

A gombák segítségével előállított micélium biokompozit a hagyományos gyártási technológiák helyett mikroorganizmusok segítségével növesztve jön létre.

Az alternatív anyagok közül a csomagolástól az építészetig alkalmas lehet különböző műanyagok kiváltására, a könnyű, porózus, de jó tűzálló tulajdonságokkal bíró matéria valahol a hungarocell és a parafa között helyezhető el. Attól függően, hogy milyen gombafajokkal dolgoznak, különböző tulajdonságokkal bírhat, lehet keményebb vagy puhább, de a nedvszívóképességük is változóan alakulhat.

Már javában zajlik a micélium alapú biokompozit ipari felhasználása

Minkó Mihály, az Innovációs Központ kutatója szerint a biokompozit anyagok térnyerése elkerülhetetlen a környezetkárosító anyagokkal szemben. Ezek az anyagok egyelőre jórészt kísérleti fázisban vannak, azonban van közöttük néhány, például a micélium alapú biokompozit, amelynek már zajlik az ipari felhasználása. Segítségükkel talán már a közeljövőben csökkenthető azoknak a környezeti károknak a mértéke, amelyeket az elmúlt évtizedek során okozott az emberiség a bolygó ökoszisztémájának.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a micéliumgomba-tányér a SALT történetének része lett"

Tóth Szilárd a SALT étterem séfje elmondta: „A SALT filozófiájának fontos része a fenntartható design, ez az együttgondolkodás és a közös munka a MOME-val is azt mutatja, hogy a gasztronómia, a tudomány és az anyagkutatás tud együtt haladni. Az étteremben mindennek története van, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a micéliumgomba-tányér már a SALT történetének része lett, és meg tudjuk mutatni a mindennapokban a hozzánk betérő vendégeinknek is.”

„Ami igazán fontos, az a különböző műfajok, szakterületek közti átjárás és együttműködés"

„Egyetemünk névadója, a Bauhaus kiemelkedő zsenije, Moholy-Nagy László a design szerepe kapcsán úgy fogalmazott, hogy sosem a tárgy, hanem az ember a cél, és ami igazán fontos, az a különböző műfajok, szakterületek közti átjárás és együttműködés. A SALT és MOME projektje is pontosan erről szól: a régió meghatározó design és innovációs központjaként szeretnénk összekötni a design és a gasztronómia, az üzleti és az akadémiai élet legkiválók szakembereit, nagyszerű tervezőket, séfeket, kutatókat, hogy létrehozzunk együtt valami újat, és ezen keresztül a fenntarthatóság gondolata is kézzelfoghatóan, élményszerűen kerüljön közelebb az emberekhez” – emelte ki Matheidesz Réka, a MOME vezérigazgatója.

A 2. Future Materials konferencián lehet majd többet megtudni a tányérokról

Az első egyedi micéliumtányérokat, valamint a kutatási projektet egy SALT pop-up brunch keretében mutatták be és avatták fel a MOME Campusán, de az együttműködésről az anyagkutatás legfontosabb trendjeivel foglalkozó, 2. Future Materials konferencián is hallhatnak az érdeklődők 2023. szeptember 28-án és 29-én.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...