Mivel édesítsünk répacukor helyett?

Nádcukor

Múlt héten, a diabétesz világnapja alkalmából azt mutattuk be, hogyan alakulhat ki a cukorbetegség, és milyen két fő típusa van. Most arra helyezzük a hangsúlyt, hogy az, akit nem érint a probléma, de szívesen kipróbálna a cukor helyett más édesítőszereket, milyen megoldások közül választhat.

Sajnos rossz hírrel kell kezdenem – a ma olyan divatosnak számító barna cukor nem jobb a sokat átkozott fehér társánál. A legtöbb esetben mindkettő cukorrépából készül, csak a barna cukrot némi melasz hozzáadásával megszínezik.

Méz

A nádcukor ugyan hasonlít a répacukorból előállított cukrokra, de nem megy át annyi kémiai folyamaton, így bár arra nem alkalmas, hogy a cukorbetegek alternatív édességforrása legyen, aki fogyaszthat cukrot, de ügyel az egészségére, az bátran kísérletezzen ezzel a finomítatlan cukortermékkel, amelynek ásványianyag- és nyomelem-tartalma jóval meghaladja a répából facsart társáét.

A méz, mint a legősibb édességforrásunk, még mindig az egyik legjobb választás, ha nem fogyni vágyunk. Kalóriatartalma ugyanis megegyezik a cukoréval, ugyanakkor rengeteg, a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz. Ami a mézről pozitívum elmondható, az mind igaz Kanada folyékony aranyára, a juharszirupra. A méz valamivel több allergén anyagot tartalmaz, a juharszirup hátránya viszont, hogy nagyon messziről érkezik hozzánk.

Xilit

A gyümölcscukor kifejezetten azok számára ajánlott, akik kicsit kevesebb cukrot akarnak bevinni a szervezetükbe. A fruktóz ugyanis sokkal édesebb, mint a sima cukor, így kb. 40 százalékkal kevesebbet kell belőle használnunk.

A két legújabb őrület, a BioStevia és a xilit. Mindkettő természetes, cukormentes édesítőszer, amelyet cukorbetegek is fogyaszthatnak. A Stevia egy dél-amerikai növény leveleiből kivont édesítőszer, amely negyvenszer édesebb a cukornál. Külön előnye, hogy kalóriaértéke nulla, így diétázók is bátran fogyaszthatják.

A xilit (nyírfacukor) szintén egy természetes édesítőszer. Megtalálható gyümölcsökben és zöldségekben, a cukornál pedig sokkal lassabban bomlik, így nemcsak a fogyókúrázók, hanem a cukorbetegek is fogyaszthatják. Kutatók szerint a legalkalmasabb cukorpótló a cukorfüggőség kezelésére, ráadásul erősen lúgosító – így pl. a Steviával szemben a Candida-gombafertőzés alatt is fogyasztható. Itt találhatók a cukormentes receptek!

"Update 1" epertorta

Barátnőm születésnapjára készült, teljesen saját találmány, kísérletezések eredménye. A fiúk is megették, annak ellenére, hogy "Norbis". Sőt, rá sem jöttek. Ha valakinek nem ...

Gyümölcskenyér - update 1-es

Reggeli előtt álltam még és a hűtőbe nézve észrevettem, hogy az eper egy picit már romlásnak indult. Gondoltam gyorsan összedobok valami kalácshoz hasonló édességet. Ez készült ...

Túrógombóc 11. - cukor nélküli

Családunk egyik régi kedvence. Apukám sajnos cukros volt (sajnos már nem lehet köztünk), édeset nem nagyon ehetett, így mindig nagyon örült, ha túrógombóc volt, mert mivel nincs cukor az ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...