Miután elegük lett a macerás szakácskönyvekből, inkább magukra tetoválták a recepteket

Két olasz lány szerint egy szakácskönyvvel több a baj a konyhában, mint amennyi segítséget kaphatunk belőle, ezért újragondolták a receptek helyét.

Biztos veled is előfordult már, hogy a sütés-főzés közben valahogy mindig útban volt a szakácskönyv, tologattad jobbra-balra, ráfröccsent valami ragacsos, lapozás közben pedig tuti, hogy minden lapja olajtól tocsogó lett. Marina Cinciripini és Sarah Richiuso ezt megunva tervezte meg az „I Tradizionali” projektjét, amely során egy sor illusztrált receptábrát rajzoltak meg, majd öntapadó matricatetoválásokat készítettek belőlük.

Szóval a megvalósult kreatív ötlet lényege, hogy nem kell szenvedned ezentúl szakácskönyvekkel, egyszerűen csak felragasztod az alkarodra a recept folyamatábráit, és egy pillantás alatt tudni fogod főzés közben, hogy mi után milyen alapanyag vagy lépés következik például a tökéletes vacsorád elkészítése közben.

A kajatetkók tematikus csomagokban vásárolhatóak meg a kezdőtől haladó házi szakács szintig, amelyek mindegyike tartalmaz négy különböző receptet.

A lányok szerint az "I Tradizionali" tetkóval illusztrált receptekben nem csak az a csavar, hogy tetoválásokról lesheted le egy recept lépéseit, hanem segíti az otthoni szakácsot abban is, hogy később könnyebben emlékezzen arra, hogy milyen sorrendben készül el az adott fogás, így memóriajátékként is kiváló.

Hogy még jobban fényezzük a két olasz tervező ötletét, meg kell említenünk, hogy a recepttetkó az első olyan projekt, amit a receptek és a hagyományos tetováló kultúra ötvözésének ötlete inspirált, így a történelem során ők voltak az elsők, akik hozzáadtak valami fontos és hatékonyan működő dolgot tetoválások formájában a kulináris kultúrához. A terméket egyébként eredetileg a Premio Lissone Design 2013 nevű versenyre tervezték, az "I Tradizionali"itt a második helyezést is megszerezte a "Rituális" kategóriában".

Cincirpini és Richiusu recepttetkói beszerezhetőek olasz és angol nyelven például itt, de díjaznánk, ha valaki itthon is megcsinálná őket magyar nyelven is.

i tradizionali_project from I Tradizionali on Vimeo.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Amire mindig tudni szeretted volna a választ: Hogyan került George Clooney a pizzásdobozra?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...