Mitől lesz valaki anorexiás, mi rejtőzik az evészavarok mögött?

Mitől lesz valaki anorexiás? A nővérem is anorexiás volt, örökölhetem tőle ezt a betegséget? Vajon fertőző? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.

Az evészavarok – köztük az anorexia nervosa is – az ún. pszichoszomatikus zavarok csoportjába tartoznak, melyek kialakulása során a testi és a lelki tényezők egyaránt szerepet játszanak. Az okozati háttér ebben az esetben sem fekete vagy fehér, éppen ezért nem szerencsés sem az egyik, sem a másik tényező önálló kezelése, kiemelése.

Mi áll az anorexia hátterében?

Ma már biológiai, pszichológiai, társadalmi és kulturális tényezőkkel is magyarázzuk ezt a komplex betegséget. Szakemberként nem mondjuk tehát sem azt, hogy pusztán a hormonok, sem azt, hogy egyedül a pszichés tényezők alakították ki a betegséget.

Gyakran hallani kamasz fiatalok szüleitől, vagy éppen a fiatal felnőttől magától is, hogy iskolás korában az osztálytársai csúfolták, mert túlsúlyos volt, amire aztán ő drasztikus fogyással válaszolt. Ez természetesen lehet az egyik kiváltó faktor, de önmagában nem elegendő: ugyanis nem minden gyerek lesz anorexiás, akit a súlya miatt csúfoltak. Ezért kell lennie más okoknak is a háttérben, ami elvezet az evészavarig.

Dr. Túry Ferenc pszichiáter, pszichológus a következő tényezők veszélyeztető szerepét hangsúlyozza:

  • az illető fiatal lány
  • a felső-közép társadalmi osztályból érkezik
  • diák
  • hajlama van a depresszióra
  • az autonómia törekvése, önállósodási folyamata a családjában akadályokba ütközik
  • problémái vannak a szexualitás terén
  • abban a társadalomban, amiben él, a karcsúságideál dominál.

Egyetlen jellemző természetesen nem elegendő az anorexia kialakulásához, de minél több van jelen ezek közül, annál nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának.

Vegyes zöld vitaminbomba saláta

Ennek story-ja nincs, mi így szeretjük. Pillanatok alatt megvan, és egészséges vitaminbomba. Jöhet még bele más is, amit találunk a hűtőben és szeretünk. Pl. uborka, reszelt cukkini vagy ...

"Három nővér" leves

Indiánoktól eredő recept, aminek három főszereplője van: kukorica, bab meg a tök. A bab lehet zöldbab vagy bármelyik szárazbab, a tök lehet nyári vagy téli. A kukorica eredetileg nagy ...

Annak érdekében, hogy még jobban megértsük ezt a nagyon összetett zavart, el kell különítenünk:

  • a hajlamosító tényezőket (érzelmi instabilitás, negatív önértékelés, túlsúlyosság, gyermekkori bántalmazás stb.),
  • a kiváltó tényezőket (depresszió, negatív életesemények – pl. halál), és
  • a betegséget fenntartó tényezőket (azok az „előnyök”, amik a betegséggel együtt járnak).

Úgy kell tehát mindezekre tekintenünk, mint egy rendszerre, amit csakis együttesen szemlélve tudunk a helyére billenteni.

Előfordul, hogy a szülei válását megakadályozni kívánó tini egy betegséget előidézve hozza össze a családját, szüleit újra. De az is lehet, hogy egy evészavaros felnőtt a betegségbe burkolózva kerülné el azt, hogy szembesülnie kelljen a hivatásbeli problémáival, vagy az esetlegesen fennálló depressziójával. Mindenesetre, ha a környezetünkben valakin a legutóbbi cikkemben ismertetett tüneteket tapasztaljuk, akkor mindenképpen keressünk szaksegítséget.

A következő cikkemben az anorexia nervosa terápiájáról írok majd, és megnézzük, melyek a hatékony beavatkozás formái.

Olvasd el a betegséggel foglalkozó sorozatunk korábbi cikkeit!:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...