Mit szabad és mit nem szabad enni éhgyomorra?

Tényleg a reggeli a nap legfontosabb étkezése? Igen, de csak akkor, ha helyesen eszel! Mivel éhgyomorra nem minden ételt tolerál a szervezetünk.

Reggelente a testünknek sok tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy jól kezdjük a napot. Ebben a lassú szénhidrátok, a rostok és fehérjék vannak a szolgálatunkra. Bizonyos ételek éhgyomorra könnyen emészthetők, így tökéletesek reggelire. Viszont vannak olyanok is, amelyeket jobb, ha nem eszünk reggelire, éhgyomorra. Elmondjuk, melyek ezek.

Ezekkel indíthatod a napodat:

Zabpehely

A zabpehelyben sok olyan rost található, ami segít csökkenteni a koleszterinszintet. A legjobb, ha reggelire kását készítünk belőle, így sokáig jóllakottnak érezzük magunkat. A zabpehely tipikusan az az étel, amivel bármelyik napon érdemes kezdenünk.

Tojás

Mivel a tojás kevés kalóriát tartalmaz, de még sokáig teltségérzetet ad, nyugodtan indítsd a napot rántottával vagy főtt tojással.

Áfonya

Az áfonya javítja a memóriát, és serkenti az anyagcserét. Ugye, hogy mindkét dolog, különösen hasznos reggelente?

Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kenyérben lassan felszívódó szénhidrátok és más fontos tápanyagok is találhatók. Az ilyen kenyeret reggel érdemes fogyasztani. Ami viszont fontos, hogy lehetőleg élesztő nélkül változatot válaszunk!

Dió

A dió elősegíti az egészséges emésztést, és szabályozza a gyomor savszintjét, különösen reggelire fogyasztva ajánlják a szakemberek.

 Méz

A méz csodálatos: reggel felébreszti testünket, és erőt, energiát ad nekünk egész napra.

Ezeket viszont jobb, ha nem esszük éhgyomorra:

Joghurt

Ha joghurtot eszünk éhgyomorra, a gyomorsav elpusztítja a tejsavbaktériumokat. Ez minden erjesztett tejtermékre igaz, például a kefirre és a sajtra is.

Élesztős péksütemények

Az élesztő irritálja az üres gyomrot, és puffadást okozhat. Inkább délután élvezd a süteményeket!

Spenótos tojásreggeli - casserole

Rántottával kezdeni a napot nagyszerű, de most Húsvétkor valami izgalmasabb tojásételt szeretnék készíteni. Rátaláltam erre a tojásos casseroléra, amit eredetileg angolszász vidéken ...

Édességek

Nem nagy meglepetés: nem jó ötlet édességet enni éhgyomorra. Ha cukrot eszünk reggelire, az megemeli a vércukorszintet, és folyamatosan terheli a hasnyálmirigyet - ez pedig cukorbetegséghez is vezethet.

Körte

A körte nyers rostjai éhgyomorra károsíthatják a finom nyálkahártyákat a gyomorban. Ezért jobb, ha reggelire más gyümölcsöt választunk.

Paradicsom

A paradicsom gazdag csersavban, ami növeli a gyomor savasságát, így érdemes első étkezésnél kerülni.

Uborka

Uborkát ugyancsak nem szabad éhgyomorra enni. Mint minden más nyers zöldség, ez is gyomorégést, gázt és hasi fájdalmat okozhat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Panyolium

Ha eddig azt gondoltad, hogy az aszalt gyümölcsök terén képtelenség újat mutatni, az a jó hírünk van, hogy de, lehetséges! Minőségi, magyar gyümölcsök, semmi tartósítószer, mesterséges színezőanyag vagy hozzáadott cukor: ez a Panyolium-féle aszalvány receptje.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Szatyorbolt

A Szatyorbolt Budapest egyik legrégebbi üzlete, ahol csomagolásmentesen lehet vásárolni, és a hét minden napján magyar termelők áruiból lehet válogatni. Mi arra biztatunk, állítsd össze az ünnepi menüt a Szatyorboltból!

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Hecsedli biosüti

Minőségi, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagok mennyei finomságokba rejtve, amikkel lenyűgözheted a szeretteidet, az ünnepekkor is. Ismerjétek meg a kis családi vállalkozást, a Hecsedli biosütit.

Macsuga Viktória

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...