Mit érdemes tudni az acai bogyóról?

Az acai bogyót a szuperételek kategóriájába sorolják. Nézzük, indokolt-e mindez, és mit kell tudni erről az áfonyához nagyon hasonló gyümölcsről.

A gyümölcs megjelenése az áfonyára emlékeztet, bár attól kicsit nagyobb. Az acai szinte teljes egészében a magból áll, ezért általában por formájában juthatunk hozzá a kimagozott részéhez. Van benne C-, A-, és E-vitamin, vas és nátrium is, de elsősorban jelentős antioxidáns-tartalma miatt meghatározó. Az antioxidánsok nemcsak egyfajta öregedésgátló hatást fejtenek ki, hanem a vitaminokkal és az ásványi anyagokkal együtt erősítik az immunrendszert. Emellett a vérkeringést is serkentik, és a szabad gyökök elleni küzdelem révén csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát.

Acai bogyók

Mivel az acai bogyók fokozzák az anyagcserét, gyakran a fogyás elősegítését várják tőlük. Az apró gyümölcsök állítólag csökkentik az éhségérzetet, de azt meg kell jegyezni, hogy nincsenek olyan tanulmányok, amelyek bizonyítanák mindezt, ezért nem szabad diétás csodafegyverként gondolni rájuk.

Az acait megtalálhatjuk gyümölcslevekben, porokban, kapszulákban, turmixokban, cukorkákban vagy tablettákban is. A szépségápolási szektorban ma már sok olyan kozmetikai termék van, amelynek összetevője az acai: mivel az antioxidánsok harcolnak a testben lévő szabad gyökök ellen, a bőr jobban regenerálódhat, és így megelőzhető például a ráncok kialakulása.

Ha friss gyümölcsként akarjuk fogyasztani az acai bogyókat, gyorsan hozzá kell jutnunk. Betakarítás után ugyanis csak körülbelül 36 órán át ehetőek. Az acai por viszont eláll, ideális müzlihez, turmixokhoz vagy zabkásához. A bogyó leve tisztán is iható, vagy más gyümölcslevekkel, esetleg tejjel is keverhető. Acait tartalmazó termékeket kaphatunk biotermékeket árusító üzletekben, szupermarketekben, de természetesen az interneten is a különféle online áruházakban.

Még akkor is, ha az acai bogyóknak minden bizonnyal pozitív hatása van az egészségre, nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a helyi termékek, például az áfonya szintén tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal. Azzal is érdemes számolni, hogy az összetevők tápanyag tartalma az élelmiszerek minden egyes feldolgozási szakaszában csökken, ezért mindig előnyösebb a régió friss és feldolgozatlan ételét választani az egzotikusnak tűnő csodaszerek helyett.

Ezeket olvastad már?

5 őszi szuperfood, amit tilos kihagynod a menüdből

Sokan hiszik azt, hogy a nyári szezonális gyümölcsáradat elmúltával ősszel nehezebb hozzájutnunk az egészségünk megőrzéséhez szükséges tápanyagokhoz. Ez azonban - szerencsére - egyáltalán nincs így, hiszen a klasszikus, színes őszi zöldségek és gyümölcsök is számtalan értékes tápanyagot biztosítanak számunkra.

Nosalty

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek