Vegetáriánusként karácsonyozni, vegának, pláne vegánnak külön főzni nem annyira egyszerű - de ha egy kicsit jobban elmélyedsz a témában, közben mégis egyszerű, mert a vega alapanyagok végtelen felhasználási lehetőséget rejtenek magukban!
Kezdjük ott, hogy én nem hiszek benne, hogy a hagyományos karácsonyi ételeket nem lehet vega verzióban elkészíteni finoman - igenis lehet, például a töltött káposztában szójagranulátummal helyettesíteni a darált húst, de mutatunk alább olyan receptet, amitől még majd a húsevőknek is leesik az álluk.
A padlizsán és a gomba igazi ezerarcú alapanyagok, sokféleképpen lehetnek segítségedre vega vacsi készítéséhez. A padlizsánt megtöltheted fűszeres finomságokkal, sajttal, grillezheted, vagy nagyobb darabokra vágva curry-be is dobálhatod. A hagyományos padlizsánkrémet valamilyen ünnepi kiegészítővel dobd fel, például egy erdei gombás levessel, különleges, kovászos pirított kenyérrel, magvakkal és persze desszerttel.
A gomba is többféleképpen használható, lehet belőle valamilyen szaftos egytálétel, különösen, ha erdei gombákat szerzel, sütőtökből, csicsókából, magvakkal megszórva kiváló köretek készülhetnek balzsamecettel. A juhtúróval töltött gombafejek igazi nagy kedvencek, azokkal nem nagyon foghatsz mellé! Sztrapacska is készülhet, nemrég találkoztam a vega verziójával, amiben juhtúrót és aszalt paradicsomot használtak. Jut eszembe, az aszalt, szárított paradicsommal rengeteg ételt feldobhatsz!
Szerencséd van, ha a vendéged húst ugyan nem, de halat eszik, mert ilyenkor a halászlé, a lazac, a harcsapaprikás és a pontypatkó is szóba jöhet, bár utóbbitól sokan idegenkednek. Lépéselőnyben vagy, ha ezek bármelyikét is megeszi, mert egy jó harcsapaprikással a nemvegák is jól járnak, csak a túróscsuszára ne lökj a szalonnapörcökből!
Napfényes Étterem
Ha mégis letennéd az egésznek a terhét, akkor van tippünk arra is, honnan rendeld a legfinomabb vega karácsonyi menüket. A belvárosi Napfényes Étterem idén decemberben sem hazudtolja meg önmagát, széles repertoárral készülnek a vendégeiknek, akik december 17-éig, 20 óráig adhatják le a rendeléseiket, 50% előleg befizetésével, kizárólag személyesen. Az átvétel december 22-23-án történik, 14-21 óra között!
Csemegéztünk az ajánlataikból, nekünk ezek a kedvenceink:
Magyaros algaleves 850 FT
Töltött káposzta apró káposztával 1500 Ft
Lasagne bolognai módra 1600 Ft
Kijevi töltött szejtánszelet bundában 950 Ft
Zöldséges rizslepény 550Ft
Rántott szejtánszelet 550 Ft
Majonézes saláták (francia-, burgonya-, kukoricasaláta) 320Ft/10 dkg
Mákos guba vaníliás sodóval 1100 Ft/adag
Somlói galuska 1100 Ft/adag
Nemsüti
A Nemsüti Budapest egyik legendás vega étkezője, és 23-án kifejezetten olyan menüt állítanak össze, amiből simán haza lehet vinni karácsonyra is. Kínálnak majd pórés édeskömény krémlevest (vegán), négysajtos rakott krumplit (vegánban is), és lesz mogyorósült is! Valószínűleg további ételekkel is gazdagodik majd a kínálat, érdemes érdeklődni! 1 főétel 1500Ft, leves 700 Ft, kiszállítva is. Több adag rendelésére betétdíjas sütőtálban lesz lehetőség.
Ezeket olvastad már?
Így készül szerintünk a tökéletes ZSERBÓ – recepttel
Karácsonykor elengedhetetlen kellék a karácsonyfa...és a zserbó! Ha nagy kedvenc nálatok is, szükségetek lehet egy szuper receptre! Íme.
DacotaÍgy időzítsd okosan a karácsonyi édességek sütését
Ha szeretnéd, hogy minden finomság időben elkészüljön az ünnepi asztalra, jobb, ha nem Szenteste előtt veted bele magad a süti sütésbe. Segítünk, hogyan oszd be az idődet!
Nosalty7+1 gluténmentes linzer - várd ilyen csodás sütikkel diétázó vendégeidet!
Nem kell szégyenkezned gluténérzékeny vendégeid előtt sem - készülj az ünnepekre ezekkel a linzerreceptekkel!
Nosalty8 ellenállhatatlanul édes és krémes finomság
Csokoládé, mandula, sütőtök és szilva. Csodálatos késő őszi és téli ínyencségek. Képzeld el őket 8 mennyei finom édes krém formájában. Íme a receptek!
Nosalty