Mit egyen a vegetáriánus karácsonykor?

Tudjuk, hogy vegaként vagy vegának főzőként nem vagy egyszerű helyzetben, de most megkönnyítjük a helyzetedet, a cikk elolvasása után lesz elég inspirációd az ünnepi menühöz!

Vegetáriánusként karácsonyozni, vegának, pláne vegánnak külön főzni nem annyira egyszerű - de ha egy kicsit jobban elmélyedsz a témában, közben mégis egyszerű, mert a vega alapanyagok végtelen felhasználási lehetőséget rejtenek magukban!

Kezdjük ott, hogy én nem hiszek benne, hogy a hagyományos karácsonyi ételeket nem lehet vega verzióban elkészíteni finoman - igenis lehet, például a töltött káposztában szójagranulátummal helyettesíteni a darált húst, de mutatunk alább olyan receptet, amitől még majd a húsevőknek is leesik az álluk.

A padlizsán és a gomba igazi ezerarcú alapanyagok, sokféleképpen lehetnek segítségedre vega vacsi készítéséhez. A padlizsánt megtöltheted fűszeres finomságokkal, sajttal, grillezheted, vagy nagyobb darabokra vágva curry-be is dobálhatod. A hagyományos padlizsánkrémet valamilyen ünnepi kiegészítővel dobd fel, például egy erdei gombás levessel, különleges, kovászos pirított kenyérrel, magvakkal és persze desszerttel.

Pármai padlizsán

Becsapós elnevezés, a pármai szó hallatán ugyanis rögtön a sonkára asszociál az ember, de ez az étel nem rejt húst. (Eredeti recept az Egy falat... Olaszország c. könyvben olvasható.)

A gomba is többféleképpen használható, lehet belőle valamilyen szaftos egytálétel, különösen, ha erdei gombákat szerzel, sütőtökből, csicsókából, magvakkal megszórva kiváló köretek készülhetnek balzsamecettel. A juhtúróval töltött gombafejek igazi nagy kedvencek, azokkal nem nagyon foghatsz mellé! Sztrapacska is készülhet, nemrég találkoztam a vega verziójával, amiben juhtúrót és aszalt paradicsomot használtak. Jut eszembe, az aszalt, szárított paradicsommal rengeteg ételt feldobhatsz!

Szerencséd van, ha a vendéged húst ugyan nem, de halat eszik, mert ilyenkor a halászlé, a lazac, a harcsapaprikás és a pontypatkó is szóba jöhet, bár utóbbitól sokan idegenkednek. Lépéselőnyben vagy, ha ezek bármelyikét is megeszi, mert egy jó harcsapaprikással a nemvegák is jól járnak, csak a túróscsuszára ne lökj a szalonnapörcökből!

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Napfényes Étterem

Ha mégis letennéd az egésznek a terhét, akkor van tippünk arra is, honnan rendeld a legfinomabb vega karácsonyi menüket. A belvárosi Napfényes Étterem idén decemberben sem hazudtolja meg önmagát, széles repertoárral készülnek a vendégeiknek, akik december 17-éig, 20 óráig adhatják le a rendeléseiket, 50% előleg befizetésével, kizárólag személyesen. Az átvétel december 22-23-án történik, 14-21 óra között!

Csemegéztünk az ajánlataikból, nekünk ezek a kedvenceink:

Magyaros algaleves 850 FT

Töltött káposzta apró káposztával 1500 Ft

Lasagne bolognai módra 1600 Ft

Kijevi töltött szejtánszelet bundában 950 Ft

Zöldséges rizslepény 550Ft

Rántott szejtánszelet 550 Ft

Majonézes saláták (francia-, burgonya-, kukoricasaláta) 320Ft/10 dkg

Mákos guba vaníliás sodóval 1100 Ft/adag

Somlói galuska 1100 Ft/adag

Nemsüti

A Nemsüti Budapest egyik legendás vega étkezője, és 23-án kifejezetten olyan menüt állítanak össze, amiből simán haza lehet vinni karácsonyra is. Kínálnak majd pórés édeskömény krémlevest (vegán), négysajtos rakott krumplit (vegánban is), és lesz mogyorósült is! Valószínűleg további ételekkel is gazdagodik majd a kínálat, érdemes érdeklődni! 1 főétel 1500Ft, leves 700 Ft, kiszállítva is. Több adag rendelésére betétdíjas sütőtálban lesz lehetőség.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...