Mirepoix: ki az, mi az, és hol van?

Ezt megelőző cikkünkben már írtunk a Banditák című film ételeiről. Sőt el is készítettük belőle a gratin a la Firenzét. Most jöjjön a menü következő étele, a mirepoix.

Filmes kaják: Banditák

Mirepoix

Egy középkori városka Franciaországban, emellett egy francia pörkölt/ragu. Ahogyan nálunk a hagyma, zsír és a paprika szentháromsága alkotja a pörkölt alapját, úgy a franciáknál a hagyma, zeller és a sárgarépa. De az olaszok és az angolok is használják ezt a ragut.

A mirepoix állítólag a 18. században született meg, amikor is Charles-Pierre-Gaston-François de Lévis séf készítette el urának, Lévis Mirepoix hercegnek, melyet róla is nevezett el, így tartós ismertséget szerzett gazdájának (a kor szokásai szerint). Nem valószínű, hogy ő találta volna fel ezt a kombinációt, azonban, hogy mit, milyen arányban kell a pörköltbe tenni, igen.

Alapanyagok

Hagyományos arányai a következők

  • 2 rész vörös- vagy póréhagyma
  • 1 rész sárgarépa
  • 1 rész zeller (szár vagy gumó)

Ahogyan nálunk is, ez a pörkölt is számtalan fajta húsból készíthető, legyen az csirke vagy marha. Én csirkés verziót készítettem. Habár az eredeti receptben a húst nagyobb szeletekben kell hagyni, én inkább apró falatkákra vágtam, meggyorsítva, az amúgy is elég hosszú, főzési folyamatot.

Mirepoix recept

Nemcsak az alap, egy kicsit az elkészítés is különbözik a mi magyar verziónktól. A húst először is sózni és borsozni kell, majd lisztbe forgatni és elősütni. Míg feldobjuk a ragut a tűzre, pihentetjük, és ha kész a ragu, felöntjük húslevessel, száraz fehérborral és beledobáljuk a pirult csirkedarabokat, egy darabig főzzük és kész is.

Köretnek tálalhatunk hozzá burgonyapürét, gratint, talán még nokedlit is, de rizzsel is szívesen kipróbálnám.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...