Lehetséges, hogy mostantól a mirelit krumplit a polcon is tárolhatod

Lehet, hogy mostantól nem kell amiatt izgulnod, hogy nincs elég helyed a fagyasztóban a mirelit krumplinak vagy zöldborsónak, mert egy cég rájött, hogyan tarthatod ezeket akár a polcon, szobahőmérsékleten.

Olyan eljárást dolgozott ki egy New York-i cég, amellyel az alapvetően romlandó ételeket nem szükséges még csak lefagyasztani sem: szobahőmérsékleten tárolhatók – adta hírül a Fast Company.

Lehetséges, hogy mostantól a mirelit krumplit a polcon is tárolhatod

A Farther Farms ötlete nagyon hasonlít a pasztörizáláshoz, amelynek során a termékeket hirtelen, magas hőfokon kezelik, így a keletkező gőz elpusztítja a romlási folyamatot beindító patogéneket.

A vállalkozás azonban egy kicsit módosított a műveleten, és viszonylag magas hőmérsékletű szén-dioxiddal kezeli a különféle termékeket, így tartósítva azokat. A kísérletek során kiderült, hogy ez a módszer is hatékonyan inaktiválja a mikroorganizmusok és az enzimek által beindított folyamatokat, tehát nem romlanak meg olyan hamar, mint normál állapotukban.

Ennek a technikának az az előnye, hogy az élelmiszerek alig veszítenek tápértékükből, sőt, az eljárás során alkalmazott szén-dioxidot újra fel tudják használni.

A cég a feldolgozott élelmiszerek tartósítására szeretne elsősorban koncentrálni. Egyelőre a sült krumplinál, zöldségeknél, salsa szósznál, tejtermékeknél és a főtt csirkehúsnál működik a módszer: úgy tűnik, hogy az említett ételek fagyasztás helyett akár a polcon, szobahőmérsékleten is elállnak 90 napon át.


Még több menő konyhai újítás:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...