Melyik ecet mire jó? Megmutatjuk, hogyan fedezd fel őket!

Elvesztél a túlkínálatban? Érdemes mindegyikkel próbát tenni, segítünk, hogy mire használd őket!

Vagyunk páran úgy, hogy éléskamrában gyülekeznek a különböző fajtájú ecetek szép sorjában, felhalmozva. Megvettük őket egyszer, aztán azóta is dekkolnak a polcon, és várják, hogy kezdjünk velük valamit. Jó hírünk van, az ecetek időtállóak, és nem romlanak meg, itt az idő megismerkedni velük.

Az ecetek igazi sztárok lehetnek, ha megfelelően használod őket, szuper ételeket, salátákat lehet velük összepattintani, az ecetes-cukros salátaleven túl is bőven van élet!

Almaecet

Talán az egyik legnépszerűbb, amit fermentálással nyernek az alma cukraiból, és átalakítanak ecetsavvá. Bár az interneten előszeretettel terjesztik a gyógyhatását, ne dőlj be a fórumoknak, csodatevő, gyógyító hatása nincsen az almaecetnek. Az almaecet tartósításra kiválóan alkalmas, ha házi savanyúságot, ecetes uborkát szeretnél eltenni, nyugodtan támaszkodhatsz erre a jellegzetes illatú ecetre. Az eddig használt tipikus, zöld flakonos ecetsavat nyugodtan lecserélheted rá, sokkal finomabb eredményt kapsz végül! Az almaecettel grillezéshez, pulled porkhoz nagyon finom, pikáns szószok készülhetnek sok - sok chilivel, itt is lecserélheted a megszokott ecetet, a BBQ-szószokhoz pedig elengedhetetlen.

Klasszikus coleslaw

A nagy amerikai klasszikus, amit százféle módon lehet variálni. Ez egy alap, amit dúsíthatunk almával, vagy tehetünk extra fűszereket az öntetbe.

Double BBQ Burger

Ezt a hamburgert igazából több receptből ötletelve alkottuk meg, mindenhonnan loptunk 1-1 ötletet/hozzávalót, ami megtetszett, és ez lett a végeredménye. Ha unjátok a szokványos ...

Fehér- és vörösborecet

Ne tévesszen meg az elnevezés, ezek az ecetek alkoholt már nem tartalmaznak, bár valóban borokból nyerik őket fermentálással. Tökéletesek salátaöntetek összetevőiként. Az olaj és ecet keverékéből álló öntetek nagyon jót tesznek a szervezetednek, ráadásul hihetetlenül finomak! ACukrot felejtsd el, vagy csak minimálisan adj ezekhez a dresszingekhez. Jamie Oliver ajánlásában három rész olajhoz egy rész ecet elegendő, amihez aztán a kedvenc ízesítőit adja: salottahagyma, fűszerek, fűszernövények, mustár, só, bors stb.

Vinaigrette (a francia öntet)

Ecetolajöntet, elsősorban zöldsalátákhoz illik. Az alaprecept szerint nem kell hozzá más, mint egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és bors. Itt is igaz, minél jobb minőségű ...

Rizsecet

Kissé édeskés ízű, és évszázadok óta használják tartósítószerként. A sushi alapvető kelléke, sőt, Japánban a sushi egy az egyben ecetes rizst jelent. Ha különlegeset készítenél, akkor salátaöntetként pici lekvárral, dijoni mustárral, salottahagymával és avokádóolajjal próbáld ki! Nem mindennapi keverék.

Sushi egyszerűen

Sokan imádjuk a sushit, ám viszonylag kevesen vesszük a bátorságot, hogy otthon is megpróbáljuk elkészíteni. Pedig igazán nem bonyolult mutatvány, ráadásul otthon készítve garantáltan ...

Dim sum

Ez az egyik kedvenc távol-keleti fogásom, először a Momotaroban találkoztam vele, majd különböző országok kínai negyedeiben. Eredetileg egy kantoni fogásról van szó, ám ma már a ...

Balzsamecet

Olaszországból származik ez a tölgyfahordókban érlelt, mesteri ecet, amit minél tovább hagynak érni, annál édesebb és sűrűbb lesz a végeredmény. A színe is az érettsége szerint változik, minél sötétebb az ecet, annál karakteresebb az íz. Sokszor ajánlják fogyókúrázóknak, akik sok salátát esznek, mert kiválthatjuk vele az olaj használatát, önmagában is nagyszerű ízesítője a leveles zöldségeknek. A savanykás és édes ízeket remekül lehet vele kiegyensúlyozni, a szokásos zöldséges csirkesalátádat is feldobhatod vele.

Ezeket olvastad már?

via HuffPost

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...