Mire jó az ibolyaecet, és hogyan készítsük?

Alig várjuk a tavaszt, és vele a frissen nyíló virágok illatát, köztük az ibolyáét. Tudtátok, hogy ecetet is készíthettek belőle? - praktika a Gardenistától.

Az első virágok, amik hamarosan megjelennek a kertekben, a gyönyörű kékes, lilás színben virító ibolyák. Mivel jellemzően elég sokan vannak, meg sem látszik a kerti ibolya mezőnkön, ha egy részét leszedjük. Persze rakhatjuk pici vázákba, ahogy azt minden tavasszal szoktuk, de mi lenne ha idén készítenénk belőle valamit? Például egy különleges lila ecetet?

Az első lépés a betakarítás. Ha nem találunk a kertünkben, a bokrok alatt ibolyát, akkor lehetőleg olyan helyről szedjünk, ahol a legkevesebb szennyeződés éri. Az úttest melletti park helyett keresgéljünk inkább az erdő mélyén, vagy olyan helyen, ahol biztosan nem permeteztek körülötte, jobban járunk vele. Ha megvan a betakarított virág, szedjünk belőle egy jó nagy marékkal, csippentsük le a szárról a virág fejét és mossuk meg őket.

Kerítsünk és tisztítsunk meg néhány csavaros tetejű, kicsi befőttesüveget és félig töltsük meg őket a virágokkal. Most már csak le kell önteni őket valami jó minőségű, fehér ecettel. Ez lehet fehér balzsamecet, borecet, almaecet, amit szívesebben használnánk majd. Ezután fedjük le az üveget, de ha a csavaros tető fémből van, tegyünk egy darab sütőpapírt a fedél és az üveg közé, mivel a fém reagálhat az ecetre.

Most az érlelés jön, tegyük az üvegünket hűvös és sötét helyre, aztán egy-két hétig ne bántsuk. Néhány nap múlva folyadék elkezd rózsaszín árnyalatúvá válni, később pedig besötétedik, a virágok pedig elvesztik lila színüket.

Mire jó az ibolyaecet?

Salátákra kiváló, pláne ha pár ibolyával is megszórjuk a zöldségeket, mielőtt rálocsoljuk az ecetünket. De szuper rovarcsípésre, hígítva leégés enyhítésére és a hajunkat is finom selymessé teszi egy ecetes öblítés.

Még több izgalmas cikk a Gardenista oldalán!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...