Mire jó az ibolyaecet, és hogyan készítsük?

Alig várjuk a tavaszt, és vele a frissen nyíló virágok illatát, köztük az ibolyáét. Tudtátok, hogy ecetet is készíthettek belőle? - praktika a Gardenistától.

Az első virágok, amik hamarosan megjelennek a kertekben, a gyönyörű kékes, lilás színben virító ibolyák. Mivel jellemzően elég sokan vannak, meg sem látszik a kerti ibolya mezőnkön, ha egy részét leszedjük. Persze rakhatjuk pici vázákba, ahogy azt minden tavasszal szoktuk, de mi lenne ha idén készítenénk belőle valamit? Például egy különleges lila ecetet?

Az első lépés a betakarítás. Ha nem találunk a kertünkben, a bokrok alatt ibolyát, akkor lehetőleg olyan helyről szedjünk, ahol a legkevesebb szennyeződés éri. Az úttest melletti park helyett keresgéljünk inkább az erdő mélyén, vagy olyan helyen, ahol biztosan nem permeteztek körülötte, jobban járunk vele. Ha megvan a betakarított virág, szedjünk belőle egy jó nagy marékkal, csippentsük le a szárról a virág fejét és mossuk meg őket.

Kerítsünk és tisztítsunk meg néhány csavaros tetejű, kicsi befőttesüveget és félig töltsük meg őket a virágokkal. Most már csak le kell önteni őket valami jó minőségű, fehér ecettel. Ez lehet fehér balzsamecet, borecet, almaecet, amit szívesebben használnánk majd. Ezután fedjük le az üveget, de ha a csavaros tető fémből van, tegyünk egy darab sütőpapírt a fedél és az üveg közé, mivel a fém reagálhat az ecetre.

Most az érlelés jön, tegyük az üvegünket hűvös és sötét helyre, aztán egy-két hétig ne bántsuk. Néhány nap múlva folyadék elkezd rózsaszín árnyalatúvá válni, később pedig besötétedik, a virágok pedig elvesztik lila színüket.

Mire jó az ibolyaecet?

Salátákra kiváló, pláne ha pár ibolyával is megszórjuk a zöldségeket, mielőtt rálocsoljuk az ecetünket. De szuper rovarcsípésre, hígítva leégés enyhítésére és a hajunkat is finom selymessé teszi egy ecetes öblítés.

Még több izgalmas cikk a Gardenista oldalán!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...