Alapkellék mostanra a kókuszliszt a konyhámban - nemcsak sütikhez használom, egy-egy sós pitét, zöldségfasírtot is tökélyre fejlesztettem már a segítségével. Ha eddig hanyagoltad ezt a csodás alapanyagot, akkor mesélek róla bővebben, érdemes kipróbálni!
Az inzulinrezisztens életmódban mindig kutatom az alternatív liszteket, hiszen a fehérliszt kilőve, a teljes kiőrlésűt néha soknak, masszívnak érzem, a zabpehelyliszt gyakrabban előkerül, de mindenhez nem tudom felhasználni (például normális kenyeret még sosem sikerült sütnöm vele!). A kókuszliszt tökéletesen jól illik a táplálkozásomba, el is árulok róla pár infot, hogy miért:
- szénhidrátszegény, viszont fehérjében gazdag
- zsírjai kifejezetten hasznosak a szív egészséges működéséhez, kalóriatartalma alacsony
- bár enyhe kókuszíze van, más lisztekkel keverve ez könnyen semlegesíthető, esetleg felerősíthető
- gluténmentes, ilyen jellegű étrendekbe is könnyen beilleszthető
- rostban különösen gazdag.
A kókuszlisztben az is jó, hogy egyáltalán nem kell belőle sok. Azonnal magába szív bármilyen folyadékot, amit hozzáadunk a főzés-sütés során, ezért egyáltalán nem viselkedik úgy, mint a hagyományos lisztek.
Jó tanács:
Mindig kövesd a recept utasításait, akkor is, ha nagyon kevésnek tűnik a liszt, és soknak a hozzáadott víz, tej, kókusztej stb.
Ha kiváltanád a fehérlisztet, akkor annak mennyiségét nagyjából 20 százalékban tudod helyettesíteni kókuszliszttel. Tudnod kell, hogy hajlamos összecsomósodni, ezért egy villával érdemes finoman átnyomkodni, mielőtt összedolgozod a recept többi hozzávalójával.
Azt javaslom, hogy először teszteld kifejezetten olyan receptekkel, melyek kókuszlisztre íródtak, és ha már túl vagy néhány tapasztalaton, ismered, milyen tulajdonságai vannak, akkor kezdhetsz kísérletezni saját receptekkel is. Én például pár evőkanállal használok lereszelt, sózott, kinyomkodott cukkinihez, tojással, sütőporral és fűszerekkel együtt mesés cukkinipogácsát sütök belőle.
Ezek is kókuszliszttel készültek:
Hogy nem érződik-e a kókuszíz a végeredményben? Cseppet sem, de próbáld ki, szerintem semmi nem marad a kókuszos aromából, különösen, hogy a lisztben is csak enyhén lehet érezni azt.
Természetesen a kókuszliszt a sütikben igazi nagyágyú, talán mondanunk sem kell, egy kókuszkocka isteni belő
le:Kekszek, sütés nélküli torták és palacsinta is simán jöhetnek belőle, nagyon sokoldalúan felhasználható:
Ezeket olvastad már?
Hogyan fagyaszd le a kenyeret, ha bevásároltál a karanténra?
Ameddig a szem ellát, kenyér...jó ötletnek tűnt megvenni akciósan, vagy mert ritkítanád a boltba járkálást, de hogyan fog ez elállni a fagyon? Mutatjuk!
Országh KittiÚj kutatás: egészségesebb lett a fehér liszt az utóbbi kétszáz...
Egy brit kutatás megvizsgálta a fehér lisztek tápértékének alakulását az utóbbi kétszáz évben, és meglepő felfedezésekre jutott.
adminEzt a meglepő rizsfőzési trükköt biztos, hogy kipróbáljuk mi is
A rizs nem túl bonyolult étel, mégis sokunknak nyűg nekiállni, és ritkán lesz tökéletes. Ezzel a trükkel megkönnyítheted a dolgod, hogy mielőbb asztalra kerüljön a vacsora!
Szász Nóri7 karantén-kompatibilis paprikás krumpli
Krumpli, kolbász, hagyma és fűszerpaprika csak akad minden karanténháztartásban. Az elkészítés már rád van bízva, a végeredmény biztosan finom lesz!
Nosalty