Mire használd a kókuszlisztet? Elmondjuk, és imádni fogod!

Ha eddig csak messziről nézted a polcokon a kókuszlisztes pakkokat, akkor itt az ideje leemelni egyet, mert kiadós alapanyag, amiből isteni sütik (is) készülhetnek!

Alapkellék mostanra a kókuszliszt a konyhámban - nemcsak sütikhez használom, egy-egy sós pitét, zöldségfasírtot is tökélyre fejlesztettem már a segítségével. Ha eddig hanyagoltad ezt a csodás alapanyagot, akkor mesélek róla bővebben, érdemes kipróbálni!

Az inzulinrezisztens életmódban mindig kutatom az alternatív liszteket, hiszen a fehérliszt kilőve, a teljes kiőrlésűt néha soknak, masszívnak érzem, a zabpehelyliszt gyakrabban előkerül, de mindenhez nem tudom felhasználni (például normális kenyeret még sosem sikerült sütnöm vele!). A kókuszliszt tökéletesen jól illik a táplálkozásomba, el is árulok róla pár infot, hogy miért:

  • szénhidrátszegény, viszont fehérjében gazdag
  • zsírjai kifejezetten hasznosak a szív egészséges működéséhez, kalóriatartalma alacsony
  • bár enyhe kókuszíze van, más lisztekkel keverve ez könnyen semlegesíthető, esetleg felerősíthető
  • gluténmentes, ilyen jellegű étrendekbe is könnyen beilleszthető
  • rostban különösen gazdag.

A kókuszlisztben az is jó, hogy egyáltalán nem kell belőle sok. Azonnal magába szív bármilyen folyadékot, amit hozzáadunk a főzés-sütés során, ezért egyáltalán nem viselkedik úgy, mint a hagyományos lisztek.

Jó tanács:

Mindig kövesd a recept utasításait, akkor is, ha nagyon kevésnek tűnik a liszt, és soknak a hozzáadott víz, tej, kókusztej stb.

Ha kiváltanád a fehérlisztet, akkor annak mennyiségét nagyjából 20 százalékban tudod helyettesíteni kókuszliszttel. Tudnod kell, hogy hajlamos összecsomósodni, ezért egy villával érdemes finoman átnyomkodni, mielőtt összedolgozod a recept többi hozzávalójával.

Azt javaslom, hogy először teszteld kifejezetten olyan receptekkel, melyek kókuszlisztre íródtak, és ha már túl vagy néhány tapasztalaton, ismered, milyen tulajdonságai vannak, akkor kezdhetsz kísérletezni saját receptekkel is. Én például pár evőkanállal használok lereszelt, sózott, kinyomkodott cukkinihez, tojással, sütőporral és fűszerekkel együtt mesés cukkinipogácsát sütök belőle.

Ezek is kókuszliszttel készültek:

Hogy nem érződik-e a kókuszíz a végeredményben? Cseppet sem, de próbáld ki, szerintem semmi nem marad a kókuszos aromából, különösen, hogy a lisztben is csak enyhén lehet érezni azt.

Természetesen a kókuszliszt a sütikben igazi nagyágyú, talán mondanunk sem kell, egy kókuszkocka isteni belő

le:

Kekszek, sütés nélküli torták és palacsinta is simán jöhetnek belőle, nagyon sokoldalúan felhasználható:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek