Mintaétrend: 160 g szénhidrát/nap

160 g szénhidrát és 1400 kcal - a számokat nézve kevésnek tűnhet ez a mintaétrend, de ha azt nézzük, hogy mi fér bele, megnyugodhatunk: semmiképp sem fogunk éhen halni!

Ez a mintaétrend étrend kevésbé aktív nőkre szabott, energiatartalma mindössze 1400 kcal.

Alacsony energiatartalmú zöldségekben (salátafélék, hagymafélék, paprika, paradicsom, uborka) gazdag, a gyümölcsök tekintetében viszont nyár ide vagy oda határt kell szabnunk, különösen akkor, ha vércukorprobléma is társul a testtömegtöbblethez. Ennek oka, hogy a gyümölcsök cukortartalmuknál fogva hirtelen, gyors vércukor-emelkedéshez vezetnek, ezért fogyasztásukat kombináljuk olyan rostdús vagy „jó zsiradékokban” gazdag élelmiszerekkel, ételekkel, amelyek lassítják a gyümölcsök gyors vércukoremelő hatását. Ha tízóraira vagy uzsonnára eszünk gyümölcsöt, akkor együnk melléjük 1-2 darab korpás kekszet vagy diófélét, mandulát. A másik lehetőség, hogy szerényebb ebédek után fogyasztjuk a gyümölcsöket desszert gyanánt, ilyenkor az ebéd összetevői elnyújtják a gyümölcscukor felszívódását.

Reggeli (30 g szénhidrát): sonkás teljesőrlésű zsemle zöldpaprikával és paradicsommal, tejeskávé

  • 1 db (60 g) teljes őrlésű zsemle
  • hajszálvékonyan kent vaj/(light) margarin
  • 2 szelet (20 g) csirkemell sonka
  • 1 db zöldpaprika vagy 1 db közepes paradicsom
  • tejeskávé: 1 dl sovány (0,1-1,5%-os) tej, édesítőszerrel vagy üresen fogyasszuk

Olvastad már?

A 160 g szénhidrát diéta alapjai

Tízórai (15 g szénhidrát): kefir korpás keksszel, saját készítésű jeges tea

  • 1 db kispoharas (150 g) kefir
  • 2 db korpás keksz
  • 3 dl saját készítésű jeges tea energiamentes édesítőszerrel vagy édesítés nélkül

Ebéd (55 g szénhidrát): Sütőpapíron sült, „rántott” halfilé petrezselymes barna rizzsel és kovászos uborkával, saját készítésű jeges tea

  • 120 g tengeri vagy édesvízi halfilé
  • fél adag petrezselymes barna rizs (40 g szárazon mért barna rizsből)
  • 1 csapott evőkanál light majonéz
  • kovászos uborka
  • 3 dl saját készítésű jeges tea energiamentes édesítőszerrel vagy édesítés nélkül

Sütőpapíron sült, „rántott” halfilé elkészítése:

Szokásos módon bepanírozzuk a lesózott halszeleteket: először (teljes őrlésű) lisztbe, majd tojásba végül (teljes őrlésű) zsemle vagy kenyérmorzsába forgatjuk őket. Az így előkészített halszeleteket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Megkenjük étolajjal és 200 fokra (légkeveréses sütő esetén 180 fokra) előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt pirosra sütjük. A halszeleteket a sütési idő felénél megforgatjuk, a másik oldalukat is megkenjük étolajjal.

Köretként apróra vágott petrezselyemzölddel tálalt petrezselymes rizst és kovászos uborkát fogyasztunk a hal mellé.

Lime-os barna rizs

Kb. 10 perccel és 2 edénnyel tart tovább, mint egy átlag párolt rizs, de a különbséget zongorázni lehet. Én magában is ellennék vele egy hétig, de könnyű halas fogások vagy fűszeres ...

Mandulás bundában sült pisztráng

Karácsonyra készítettem ezt az ételt. Összetartja az ünnepi asztalnál a családot, mert mire minden szálkától biztonsággal megszabadulunk, időbe telik. (Megjegyzem, férjemmel mindketten ...

Uzsonna (15 g szénhidrát): Gyümölcsmix

  • 100 g sárgadinnye
  • 50 g szeder
  • 1 zárt maroknyi (20 g) mandula
  • 3 dl csapvíz

Olvastad már?

A szénhidrátszegény diéták 7 tipikus hibája

Vacsora (45 g szénhidrát): Görög saláta kapros joghurtöntettel és teljes őrlésű pirítóssal, saját készítésű jeges tea

  • Görög saláta: 50 g feta sajt, ¼ fej fejes saláta, ¼ kígyóuborka, 1 db közepes paradicsom, ¼ db paprika, ¼ fej lilahagyma, 5-6 szem olajbogyó,
  • Joghurtos öntethez: 1 evőkanál light majonéz, 50 g natúr joghurt, csipetnyi só, ízlés szerint: apróra vágott kapor, zúzott fokhagyma.
  • 2 szelet (össz. 70 g) teljes őrlésű kenyérből készült pirítós
  • 3 dl saját készítésű jeges tea energiamentes édesítőszerrel vagy édesítés nélkül

Aktív, sportos napokon az étrend mennyisége a mozgás mennyiségének mértékétől függően növelhető, például késő délutáni sportolás után a vacsorához ehetünk még egy plusz szelet sárgadinnyét. Figyeljünk arra, különösen nyáron, hogy az étrendbe nemcsak az ételek, hanem az innivalók is beletartoznak. Fontos innunk, minden étkezésünk mellé, sőt azokon felül is, hogy kialakuljon és tartósan fennmaradjon a jóllakottság érzésünk, másrészt testünk hidratáltságának biztosításához is elengedhetetlen.

A fenti mintaétrend energia- és tápanyagtartalma:

  • energia: 1405 kcal
  • fehérje: 75 g
  • zsír: 51 g
  • szénhidrát: 158 g

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...