Pakold meg minden jóval, dugd be a sütőbe, és kész is a zöldségekkel kísért omlós hús. Nem csalás, nem ámítás, ez csak egy római tál. Neked van már?
zöldséges csirke
A cserépben sült, zöldséges, fehérboros csirke igazi római tálas étel. Gyerekkoromban anyukám gyakran készített ehhez hasonló csirkét. Talán fehérbort nem tett hozzá. Készíthetjük ...
Ha még nincs, épp itt az ideje beszerezni egyet, és megtudni róla mindent, akinek pedig már birtokában van egy ilyen kincset érő cserépedény, biztosan jól jönnek a finomabbnál finomabb, kipróbálásra váró, új receptek.
rakott hús
Azért lett a recept lusta asszony rakottasa, mert az előkészületeket leszámítva nem sok időt vesz igénybe az elkészítése, nem kell a tűzhely mellett ácsorogni, a sütő végzi ...
csőben sült húsok
Szeretem a cseréptálakban való sütést. Egészen másként viselkedik, mint a jénai, vagy más edény. Nekem szerencsére különböző méretű cseréptálaim vannak, hála keramikus ...
nyúlpecsenyék
Magamtól sosem vennék nyúl húst, ajándékba kaptam ezt a szegény póruljárt egyedet. És ha már így esett, a lehető legegyszerűbb, elronthatatlan módját választottam az ...
Miért jó?
- Mert praktikus: csak belepakolunk mindent, és nincs több gond vele.
- Mert egészséges: zsírszegény sütés, mivel pluszzsiradék nem szükséges hozzá, és a zöldségek is jóval több vitamint és ásványi anyagot őriznek meg a kíméletes sütésnek köszönhetően, mint tepsis vagy serpenyős elkészítési mód esetében.
- Mert finom: ízletes a végeredmény, omlósak a húsok.
Mit készíthetünk benne?
Húsokat, zöldségeket, leveseket, ragukat, rakott ételeket, egytálételeket, halas és tésztás fogásokat, felfújtakat készíthetünk a római tálban, sőt még kenyeret is süthetünk benne.
Római tál receptek itt >>
csülök
A Férjem imádja a csülköt! Minden formáját. Nagy kedvence volt évekig a csülök pékné módra (bár el tudnám készíteni, de az még sosem sikerült), amíg meg nem kóstolta ezt. Azóta ...
sertéspörkölt
Bár nem a hagyományos módon készül ez a jól ismert étel, de állag, íz és minden egyéb szempontot figyelembe véve mennyei pörköltet készíthetünk ezzel a módszerrel. A hús igazán ...
zöldséges csirke
Ez a recept régóta izgatta a fantáziámat, egy tv-műsorban láttam, és nagyon jól nézett ki. Lehet, hogy nem mindenre emlékszem jól, de az eredmény nagyon jó lett. A férjem egyszerűen ...
húsos egytálételek
A múlt hétvégén kipróbáltam egy újabb rakott ételt, ami a családnak nagyon bejött, ezért most közkinccsé teszem.
Az alap nagyon egyszerű: nokedli párosítva csíkokra vágott ...
burgonyás kenyér
Reggel korán kellett keljek, mert fiam és az apja gombfoci versenyre indultak, ahova friss kenyérből készült szendviccsel szerettem volna útra bocsátani őket. Nem szívesen vagdalom melegen ...
sült csirke
Születésnapomra kaptam a lakótársamtól egy római tálat, nagyon örültem is neki, és kaptam egy csirkét, így eljött az ideje, hogy kipróbáljam. Bevált. :)
Római tál kisokos
- Használat előtt áztassuk be vízbe a római tálat (a mázasat nem kell, csak a natúrt!) minimum fél órára, de még jobb, ha egy órán át szívja magába a nedvességet.
- A római tálat közvetlen hőhatásnak tilos kitenni, kizárólag a sütőben használjuk úgy, hogy hideg sütőbe téve kezdjük el az étel készítését, hogy fokozatosan melegedjen az edény. Ideális sütési hőfok: 200 °C.
- Hozzáadott zsiradék általában nem szükséges a sütéshez, elegendő az edényből kipárolgó nedvesség, ha mégis szükséges volna egy kis folyadékpótlásra, az mindig langyos legyen.
- Használat után várjuk meg, míg kihűl, csak utána tisztítsuk. Tisztításához mosószert ne használjunk, sóval dörzsöljük át, és öblítsük le vízzel. Makacsabb vagy erősebb szagú szennyeződések esetén ecetes vízzel töltsük meg a tálat, dugjuk 1 órára a sütőbe, majd sóval dörzsöljük át és öblítsük le alaposan.
- Jól szárítsuk ki, mielőtt eltesszük a konyhaszekrénybe.
Még több római tál recept itt >>
csülök
Egy karácsonyi vásáron találtam ezt a mázas cserépedényt, amely nagyon megtetszett, és azóta már sok finomságot készítettem el benne. Szeretem, mert csak bepakolok mindent, és a ...
töltött káposzta
A töltött káposzta elmaradhatatlan karácsonykor. Az utóbbi években én pataki tálban készítem, mert sokkal zamatosabb.
muszaka
Ha nincs időnk, el se kezdjük...:)
Több mint huszonöt éve élek egy görög szigeten, gondoltam felteszem az eredeti muszakát is. :)
Persze én egy kicsit diétásabban csinálom, az a sok ...