Az egyre népszerűbbé váló MIND diéta kifejezetten az agy egészsége szempontjából előnyös élelmiszerekre és tápanyagokra összpontosít, miközben a DASH és a mediterrán étrend tulajdonságait ötvözi. Ezekről a diétákról ismert, hogy csökkentik a különböző szív- és érrendszeri problémák, például a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát. A MIND diéta tehát az agyi egészséget támogató élelmiszerekre és tápanyagokra összpontosít, és a korábbi kutatások azt mutatták, hogy még szigorú betartás nélkül is lassíthatja a kognitív hanyatlást és jelentősen csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.
Most pedig egy új tanulmányt közöltek a diétával kapcsolatban, ami azt mutatja, hogy rövid távon is jótékony hatást fejt ki a kognitív képességekre.
Dr. Lisa Barnes, a tanulmány vezető szerzője és a RUSH Egyetemi Orvosi Központ Alzheimer-kór kutatóközpontjának társigazgatója egy egyetemi közleményben elmondta:
Az új tanulmány hároméves klinikai vizsgálata alatt tapasztalt előnyök nem voltak olyan szignifikánsak, mint ahogyan azt korábban láthattuk a MIND-diéta megfigyeléses tanulmányai során, de rövid távon javultak a kognitív képességek, összhangban a hosszabb távú eredményekkel.
Barnes hozzátette: „Mindkét csoportban a kogníció javulását láttuk, de a MIND diétás intervenciós csoport esetében ez valamivel jelentősebb volt, bár nem szignifikánsan”. Azt is elmondta, hogy mindkét csoport tagjai körülbelül 5 kilogrammot fogytak három év alatt.
Emellett az úgynevezett MIND-pontszámokat is megvizsgálták. Az átlagos MIND-pontszám a harmadik év végén az intervenciós csoportban 11,0 volt, míg a kontrollcsoportban 8,3. Ez alapján mindkét csoport olyan terápiás tartományba került, amelyben lassul a kognitív hanyatlás és csökken az Alzheimer-kór kockázata.
A tanulmány végén összesített, javult MIND-pontszámok azt jelzik, hogy mindkét csoport tapasztalt kognitív előnyöket. Arra viszont további kutatásra van szükség, hogy ezen megállapításokat megerősítsék.
Még többet olvashatsz a fogyásról itt: