MIND-diéta: mi ez, és miért jó nekünk?

A mediterrán diéta és a DASH után itt a legújabb trendétrend, amit érdemes megismerni.

A kor előrehaladtával sokakban megjelenik a kognitív hanyatlástól való félelem – elsősorban a demencia, azon belül is az Alzheimer-kór kialakulásának gondolata lehet ijesztő. Szerencsére azonban már számos kutatás bebizonyította, hogy a mentális állapotunkat igenis fenntarthatjuk hosszú távon is, csak oda kell figyelnünk az életmódunkra, ezen belül is főleg a táplálkozásunkra.

MIND-diéta: mi ez és miért jó nekünk?

Honnan származik a MIND-diéta?

Martha Clare Morris táplálkozási epidemiológus alkotta meg a MIND-diétát, ami egyéb pozitív hatások mellett azt ígéri, hogy megtartja a mentális fittségünket, mivel lassítja a kognitív hanyatlást. A MIND gyakorlatilag a mediterrán diéta és a DASH-diéta leszármazottja.

Mint tudjuk, a mediterrán étrend gabonafélékből, hüvelyesekből, zöldségekből, gyümölcsökből, diófélékből és halakból áll. A DASH gyümölcsöket, zöldségeket, baromfit, halat, teljes kiőrlésű gabonákat és dióféléket tartalmaz. A MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) alapvetően növényi alapú, tartalmaz baromfit és halat, miközben mellőzi a telített zsírokat, a vörös húsokat és a túlzott cukorfogyasztást. Az előbbiekhez képest annyi a különbség, hogy a MIND a különböző élelmiszerekből és élelmiszercsoportokból különböző adagokat, különböző elosztásokban tartalmaz.

Mi a MIND célja?

Elsősorban az agy működésének javítása és a kognitív rugalmasság megőrzése az idősebbek körében. Az ugyanis köztudott, hogy az egészséges életmódbeli tényezők – mint például a jó minőségű, gondosan összeállított étrend – előnyösek lehetnek az agy egészsége szempontjából.Ennek megfelelően, ha valaki ezt az étrendet követi, lassíthatja a kognitív hanyatlást, és csökkentheti az esélyét, hogy ehhez kapcsolódó egészségügyi kondíciók jelenjenek meg nála.

Mik az előnyei?

A kutatások azt mutatják, hogy a MIND-diéta 35-53%-kal csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Az, hogy pontosan hány százalékkal csökken ez az arány, attól függ, hogy az egyén milyen szigorúan tartja be az étrendet. Az Alzheimer’s Research & Therapy-ben közzétett tanulmány is kimondta ezt az összefüggést.

Tény, hogy a szakértők szerint további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy megerősíthessék ezt a feltételezést, de már így is ígéretesek az eredmények.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Meleg quinoasaláta

Pikk-pakk elkészülő, könnyű vacsora. A quinoáról van egy mese az eztettem.blogspot.com-on, ha valakit mélyebben érdekel. Bár 2 főre írtam, de igazából a dupla adag a tuti - vagy ez a ...

Egy 2019-es áttekintés megjegyezte, hogy bizonyos étrendek segíthetnek megvédeni az agyat gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaik révén – ezek közé tartozik a MIND-diéta is. Más bizonyítékok azt mutatják, hogy ha szigorúan betartjuk ezt az étrendet, akkor rövidebb lesz a stroke utáni kognitív felépülés ideje. Mindezen előnyök mellett a MIND segíthet megelőzni a szívbetegségeket és bizonyos rákfajtákat. Mind a mediterrán, mind a DASH diéta elősegíti a szív- és érrendszeri egészséget. Így, mivel a MIND ezeket ötvözi, valószínűleg ezeken a területeken is pozitívan hathat ránk.

Mást is tehetünk

Több tényező is hozzájárulhat az Alzheimer-kór és hasonló megbetegedések kialakulásához. Tény, hogy az életkorunkat és genetikai adottságainkat nem tudjuk megváltoztatni, de más kockázati tényezőket igen. Például elkezdhetünk rendszeres testmozgást végezni, már az is elég lehet, ha heti háromszor közepes intenzitású edzést folytatunk. Emellett pedig érdemes „agytornát” végeznünk, például rejtvényt fejteni, nyelvet tanulni, sakkozni.

Forrásunk volt.


Még több diéta:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...