A kor előrehaladtával sokakban megjelenik a kognitív hanyatlástól való félelem – elsősorban a demencia, azon belül is az Alzheimer-kór kialakulásának gondolata lehet ijesztő. Szerencsére azonban már számos kutatás bebizonyította, hogy a mentális állapotunkat igenis fenntarthatjuk hosszú távon is, csak oda kell figyelnünk az életmódunkra, ezen belül is főleg a táplálkozásunkra.
Honnan származik a MIND-diéta?
Martha Clare Morris táplálkozási epidemiológus alkotta meg a MIND-diétát, ami egyéb pozitív hatások mellett azt ígéri, hogy megtartja a mentális fittségünket, mivel lassítja a kognitív hanyatlást. A MIND gyakorlatilag a mediterrán diéta és a DASH-diéta leszármazottja.
Mint tudjuk, a mediterrán étrend gabonafélékből, hüvelyesekből, zöldségekből, gyümölcsökből, diófélékből és halakból áll. A DASH gyümölcsöket, zöldségeket, baromfit, halat, teljes kiőrlésű gabonákat és dióféléket tartalmaz. A MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) alapvetően növényi alapú, tartalmaz baromfit és halat, miközben mellőzi a telített zsírokat, a vörös húsokat és a túlzott cukorfogyasztást. Az előbbiekhez képest annyi a különbség, hogy a MIND a különböző élelmiszerekből és élelmiszercsoportokból különböző adagokat, különböző elosztásokban tartalmaz.
Mi a MIND célja?
Elsősorban az agy működésének javítása és a kognitív rugalmasság megőrzése az idősebbek körében. Az ugyanis köztudott, hogy az egészséges életmódbeli tényezők – mint például a jó minőségű, gondosan összeállított étrend – előnyösek lehetnek az agy egészsége szempontjából.Ennek megfelelően, ha valaki ezt az étrendet követi, lassíthatja a kognitív hanyatlást, és csökkentheti az esélyét, hogy ehhez kapcsolódó egészségügyi kondíciók jelenjenek meg nála.
Mik az előnyei?
A kutatások azt mutatják, hogy a MIND-diéta 35-53%-kal csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Az, hogy pontosan hány százalékkal csökken ez az arány, attól függ, hogy az egyén milyen szigorúan tartja be az étrendet. Az Alzheimer’s Research & Therapy-ben közzétett tanulmány is kimondta ezt az összefüggést.
Tény, hogy a szakértők szerint további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy megerősíthessék ezt a feltételezést, de már így is ígéretesek az eredmények.
Egy 2019-es áttekintés megjegyezte, hogy bizonyos étrendek segíthetnek megvédeni az agyat gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaik révén – ezek közé tartozik a MIND-diéta is. Más bizonyítékok azt mutatják, hogy ha szigorúan betartjuk ezt az étrendet, akkor rövidebb lesz a stroke utáni kognitív felépülés ideje. Mindezen előnyök mellett a MIND segíthet megelőzni a szívbetegségeket és bizonyos rákfajtákat. Mind a mediterrán, mind a DASH diéta elősegíti a szív- és érrendszeri egészséget. Így, mivel a MIND ezeket ötvözi, valószínűleg ezeken a területeken is pozitívan hathat ránk.
Mást is tehetünk
Több tényező is hozzájárulhat az Alzheimer-kór és hasonló megbetegedések kialakulásához. Tény, hogy az életkorunkat és genetikai adottságainkat nem tudjuk megváltoztatni, de más kockázati tényezőket igen. Például elkezdhetünk rendszeres testmozgást végezni, már az is elég lehet, ha heti háromszor közepes intenzitású edzést folytatunk. Emellett pedig érdemes „agytornát” végeznünk, például rejtvényt fejteni, nyelvet tanulni, sakkozni.
Még több diéta: