Milyen olaj legyen otthon?

Lenmagolaj? Olívaolaj? Napraforgóolaj? Melyiket használjuk? Nézzük, mit rejt a szakember kamrája!

Mihelyst megtudják az emberek, hogy dietetikus vagyok, rögtön elkezdenek „turkálni” a kamrámban, csak úgy zúdulnak rám a kérdések: Te milyen lisztet használsz? És milyen sót? És zsír nincs is nálad otthon soha? És szalonna sem?

Őszintén mondom, nem bánom ezeket a kérdéseket, hiszen így derül ki, mi is érdekli a táplálkozással kapcsolatban az embereket. Szívesen válaszolok ezekre a kérdésekre, kiváló terep ez a megfelelő ismeretátadásra.

Ezek a beszélgetések adták az ötletet, hogy kukkantsunk be együtt a kamrámba (ami igazából csak egy szekrény sajnos), és nézzük meg, milyen alapanyagokat használok én, mint szakember. Mivel gyakorlatilag mindig kapok kérdéseket az olajokra vonatkozóan, kezdjük velük!

Tehát az én spájzomban ma az alábbiakat találjátok:

  1. Extra szűz (hidegen sajtolt) olívaolaj - származása és fajtája válogatja, de azért általában jellemző rá a karakteres íz, amit én nagyon szeretek. Szintén jellemző rá a magas olajsavtartalom, ami bizonyítottan kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Használom saláta-öntetekhez (én gyakran fogyasztok salátákat, mert nagyon szeretem őket) és meleg étel készítéséhez is.
  2. Napraforgó+repce+kukoricacsíra olaj keverék - a hazánkban hagyományosnak tekinthető napraforgóból készített étolaj kicsit korszerűbb, turbó verziója, amely tartalmaz omega-3, omega-6 és omega-9-es, kedvező élettani hatású telítetlen zsírsavakat. Általános ételkészítéshez használom, pl. mondjuk ebben sütöm a tükörtojást.
  3. Szezámmagolaj - rendkívül karakteres ízű, aromájú olaj, az ázsiai konyha alapja és esszenciája: ha megérzem az illatát, máris utazom kelet felé. Ennek megfelelően ázsiai ételekhez, pl. wokban pirított zöldségekhez, húsokhoz adom. Hosszú ideig főzésre nem használom, hanem csak tálalás előtt ízesítem vele az ételt, vagy max. átforgatom egyszer az edényben.
  4. Lenmagolaj - kis kiszerelésben vásárolom, mert magas omega-3 telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően könnyen avasodik. Az egyik legmagasabb omega-3 zsírsavtartalmú olaj, használjuk bátran, hiszen hazánkban nem fogyasztunk eleget ebből a zsírsavfajtából. Karakteres ízű, én salátaöntetekben használom.
  5. Tökmagolaj - szintén fantasztikus aromájú olaj. A lenmagolajhoz hasonlóan salátaöntetekben használom.

A fenti felsorolásból nyilvánvaló talán, hogy nem teszem le a voksom egyféle olaj mellett, hanem sokkal inkább élvezem a sokszínűségüket, a természet ajándékaiként gondolok rájuk. Fontos tudni, hogy olaj és olaj között nem a kalóriatartalom adja a különbséget, hiszen az mindegyik esetében ugyanannyi (~930 kcal/100 g). Egy-egy olaj kedvező tulajdonságait a zsírsavösszetétele határozza meg.

Javaslom, hogy próbáljatok ki ti is minél többfélét!

(És igen, alkalmanként megfordul a hűtőmben zsír is és szalonna is.)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...