Milyen halat vásároljunk karácsonyra? - mutatjuk, hol találod a legjobb árusokat

Hazánkban a ponty a legkeresettebb halfajta karácsonykor, de egyre többen választanak tengeri halakat is az ünnepekre. Megnéztük a Budaörsi Halpiac kínálatát.

Még mindig a ponty a legnépszerűbb hal karácsonykor, a teljes fogyasztás mintegy 65-75 százalékát adja, de egyre keresettebbek más édesvízi fajták is, amelyeket évközben elenyésző számban vásárolnak, ilyen például a szürkeharcsa, a süllő és a pisztráng, de a tengeri fajták iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. A hazai halfogyasztás jelenleg 6,7 kg/fő/év, ami előrelépés a 90-es évekhez képest, de elmaradásban van az EU-s átlagtól, ami 25 kg/fő/év.

„Az emberek egyre több halat esznek, ez abból is látszik, hogy árbevételünk a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi szektorban is nőtt” – mondja Tischler Petra, a Budaörsi Halpiac vezető értékesítője. A piac 2004 óta foglalkozik főként tengeri halak árusításával, ezen belül is szinte csak friss halkereskedelemmel, de kínálatukban az édesvizi fajták is megtalálhatóak.

„Magyarországon a kereskedelmi halászat tiltott, ezért együtt dolgozunk elismert haltenyésztő farmokkal. A nálunk található édesvizi halak magas minőséget képviselnek. Mi csak az akasztói sziki pontyot árusítjuk, ami egy kicsit magasabb árkategóriájú, mint amit az ember a piacon megvesz, ez Aranyszalag-díjat nyert termék” – hangsúlyozza a halpiac képviselője, hozzáteszi, hogy a pisztrángot, az afrikai- és szürkeharcsát is egyre többen keresik decemberben, de sok vásárló nyitott az újdonságokra.

A Budaörsi Halpiac 2012 óta működő boltjában inkább a tengeri halfajták fogynak jobban, amelyek a világ minden tájáról, például Spanyolországból, Dániából, Norvégiából, Franciaországból, Olaszországból vagy Horvátországból érkeznek. Ezen felül vannak olyan tételeik is, amiket Új-Zéland partjairól vagy Sri-Lankáról szállítanak hozzájuk. A tengeri halak közül még mindig a lazac a legnépszerűbb náluk, ezt követi az atlanti tőkehal, ami hiába egy nagyon magas árkategóriájú, de az egyik legjobb minőségű halfajta.

„A Budaörsi Halpiac kiskereskedelmi része egy szűkebb rétegnek szól, mert ha megnézzük, akkor nem olyan a hal, mint egy piacon vásárolt, itt tényleg magas minőséget kapnak a vásárlók. Cégünk fő bevételét a nagykereskedelem teszi ki. Szállítunk high-end éttermeknek, négy-öt csillagos szállodáknak, és egyre több a vidéki partnerünk is, ami azt mutatja, hogy a vidéki vendéglátás is egyre többet tud fordítani a minőségi halpaletta szélesítésére” – magyarázza Tischler Petra, aki elárulja, hogy néhány termékük a magyar hipermarketek és áruházláncok polcain is megtalálható.

Mire figyeljünk a halvásárlásnál?

A Budaörsi Halpiacon is erős a karácsonyi szezon, ilyenkor a friss halakból készült ételeket kínáló büféjük is magasabb fokozaton működik. „A forgalomnövekedés látszik, vannak, akik már most megveszik a halat, és lefagyasztják, mert nem hajlandóak sorban állni itt december 23-án, vagy pedig már most hangolódnak az ünnepekre, és több halat fogyasztanak” – mondja az értékesítési vezető, aki néhány vásárlással kapcsolatos fontos tudnivalóval is ellát.

„A vásárlásnál mindenki hagyatkozzon a saját tudására. Az internetnek hála, egy csomó helyen utána lehet nézni annak, hogy milyen egy friss hal, és mire érdemes figyelni a vásárlásnál” – magyarázza Tischler.

Ez is érdekelhet!

Nébih: erre figyelj, ha boltban veszel HALAT az ünnepekre!

A filék esetében az egyik legfontosabb, hogy kérdezzünk rá, hogy friss-e, vagy pedig fagyasztottból olvasztott. Amikor egy halfilé le van fagyasztva az felolvasztáskor plusz vizet enged ki magából, így megváltozik az állaga és a színe. Ha a halfilé kiolvadt, akkor nem fényes lesz, hanem fakó, fehérből egy kicsit szürkésebbé válik, az élénk színek kifakulnak – figyelmeztetnek a halpiacon.

Egész hal esetében könnyebb meghatározni a frissességet. A friss hal vásárlásánál a következőkre figyeljünk:

  • szép élénk színek
  • egész hal esetében kérjük meg az eladót, hogy emelje meg a kopoltyút, ha már barnás, nyálkás alatta, akkor ott már az egy érési folyamat eredménye – nem azt jelenti, hogy romlott a hal, viszont az biztos, hogy nem tegnap emelték ki a vízből. Az élénk piros, vörös színt keressük
  • fontos, hogy ne legyen a hal kiszáradva, egy természetes nyálka fedje el a hal bőrét, mert ez azt jelenti, hogy a hal maximum csak 2-3 napos
  • a szem szép átlátszó legyen, amennyiben homályos, tejüveges, az azt jelenti, hogy kicsit régebben lett kifogva

Aki közvetlenül karácsony előtt szeretne halat vásárolni, annak sem kell aggódnia a sorban állás miatt, mert csütörtöktől december 23-ig megnövelt kínálattal és hosszabb nyitva tartással halvásárt hirdetnek a Budaörsi Halpiac udvarán is, így a bolt mellett itt is beszerezhetőek az ünnepi menübe szánt minőségi halak.

Receptajánló:

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Gombás pisztráng

Már nagyon ki voltam éhezve egy kis halra, és természetesen valami újdonságra. Ez a recept azt ígérte, hogy finom puha marad a hal sütés után a gombától.

Térképen a halárusító pontok

A karácsonyi halvásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat. A MA-HAL tagszervezetei több mint 50 településen közel 80 db halárusító ponton árusítanak friss édesvízi halfajokat a karácsony előtti héten.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...