Már a kereskedelmi forgalomban kapható konyhasók többségében is van mikroműanyag. Egy osztrák teszt 10 vizsgált termékből 7-ben kimutatta a 0,05 és 0,5 milliméter közötti átmérőjű műanyagrészecskék jelenlétét – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.
Mint a tesztből kiderült, a legtöbb probléma a „darálós” konyhai sókkal van, hiszen az őrlés során mikroműanyag kerül a sóba.
Annak érdekében, hogy a fogyasztók szervezetébe a lehető legkevesebb mikroműanyag kerüljön, nem javasoljuk a műanyagból készült, eldobható fűszermalmok használatát. Ezek helyett inkább egy rozsdamentes acélból készült, újratölthető változat beszerzését ajánljuk
– javasolták a vizsgálatot végző szakértők.
Más sóval is probléma akadt
A vizsgálatok során kiderült, hogy a tengeri só is sok mikroműanyagot tartalmaz, amit azzal magyaráznak a kutatók, hogy a sókristályokat a már eleve műanyagrészecskékkel szennyezett tengervízből szűrik ki.
Ebből is látszik, hogy amíg nem sikerül gátat szabni a természetbe kerülő műanyagmennyiség folyamatos növekedésének, addig számítani kell arra, hogy a mikroműanyagok valamilyen formában az asztalunkra is kerülhetnek
– idézte a tanulmányt a Rizikometer.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: