Miért penészedik olyan gyorsan a bolti áfonya és málna?

Bosszantó tud lenni, amikor a frissen vásárolt bogyós gyümölcs penészedni kezd. Eláruljuk, hogy előzheted meg a bajt!

Valószínűleg veletek is előfordult már, hogy vásároltatok egy kis dobozka áfonyát vagy málnát a boltban, és másnapra penészes lett. Engem nagyon bosszant a dolog, mert ha mondjuksütit akarok sütni, akkor aznap kellene megvásárolnom hozzá a friss alapanyagokat.

De miért penészedik olyan hamar az áfonya? A bogyós gyümölcsöknek két fő ellensége van: a penész és a nedvesség. A puha felületű áfonyát, szedret és málnát könnyebben megtámadja a penész, a nedvesség pedig a gyors szaporodást biztosítja. Ezért mondják azt sokan, hogy az áfonyát, málnát csak fogyasztás előtt szabad megmosni, és száraz helyen kell tárolni. Az igazság azonban az, hogy ezek a gyümölcsök legtöbbször már a szállítás során, vagy a boltban magukon hordozzák a penészspórákat.

Vásárláskor érdemes jól átnézni a kis dobozkákat, és lehetőleg szép, egészséges szemeket választani. Ezzel persze még nem előzöd meg a bajt!

A jó hír az, hogy a bogyós gyümölcsök penészesedése lelassítható. Az ecetes-vizes fürdő megöli a baktériumokat és a penészt is.

Hogyan csináld?

A fürdő előtt mindenképp távolítsd el a penészes szemeket. Ezután egy tálban 3 csésze vízhez önts egy csésze ecetet! A tálba tegyél szűrőt is, hogy könnyebb legyen kivenni az apró gyümölcsöket.

Merítsd meg bogyókat a vízben, körülbelül egy percig. Ezután a szűrő segítségével vedd ki a tálból a gyümölcsöket, majd öblítsd át őket hideg vízzel. Jöhet a szárítás, helyezd a bogyókat papírtörlőre, és várd meg, míg megszáradnak.

Rossz hír, hogy az ecetes módszer a nagyon puha málnánál nem működik, áfonyánál, szedernél és epernél viszont igen. Amiatt nem kell aggódni, hogy a gyümölcsök ecetízűek lesznek, ellenben néhány napig penészedés nélkül elállnak a hűtőben.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...