Miért kifli alakú a kifli?

Szeretjük a kiflit. Ez alaptétel, mindegy, hogy a hagyományos pékáruról, croissant-ról, édes-sós sütiről van-e szó, a kifli nálunk a forma diadala a tartalom fölött.

Márpedig sokféle kifli létezik, nem is vállalkoznék arra, hogy minden változatát felsoroljam, de abban szinte biztos vagyok, hogy minden családban minden gyereknek van kedvenc kiflije. Mert a kifli jó.

Töltött kiflik recept

Én külön hálás vagyok a kiflinek, helyesebben kiötlőjének, mert kisebbik unokám nem nagy kenyérhéj-fogyasztó, a kifliből viszont soha semmi nem marad a tányéron. Nem tudom, ennek mi lehet az oka, valószínűsíthetően ilyen mélységekben a gyermeklélektan sem foglalkozik a témával, de nem is érdekes. Én csak simán örülök, pedig néhány fajta péksüteménynek szinte csak héja van, belseje alig.

Már többször írtam a kifliről, mert kötődik egy hagyományhoz, és nekünk is van egy családi receptünk. Most pedig a kiflitörténelemnek egy újabb fordulója következik, ugyanis unokáim azt kérdezték, miért lett kifli formájú a kifli. Azt hittem, erre pofonegyszerű a válasz, és különösen aktuális, mert nagyobbik unokám mostanság éppen Bécsben jut hozzá napi betevő kiflijéhez, márpedig a császárváros és a kifli egymással elválaszthatatlanul egybeforrt, illetve, stílszerűen úgy is fogalmazhatunk, egybesült.

Egy kis zavar támadt azonban a magyarázat körül. Az, úgy tűnik, vitathatatlan, hogy Bécsben készült az első kifli, és az is, hogy formáját a várost ostromló törökök holdsarló alakú jelképéről nyerte. Megszületésének időpontjában azonban a források nem egységesek. A zavart valószínűleg az okozhatja, hogy a törökök többször is nekirugaszkodtak Bécs bevételének. Maga I. Szulejmán szultán először az 1529. esztendőben, majd 1532-ben újra, és aztán 1566-ban is Bécs ellen indult, de Szigetvár ostrománál meghalt. Utódai sem adták fel az osztrák város megszerzését, Kara Musztafa nagyvezír azonban 1683. szeptember 12-én megsemmisítő vereséget szenvedett.

Fokhagymás-magos hűtős kifli

Turbózott lusta kifli: fokhagymával, petrezselyemmel, magokkal, búza és kukoricadarával gazdagítottam az előző lusta kifli receptemet. Itt a liszt kétharmada teljes kiőrlésű, ezért ...

Mandulás-vaníliás kifli

Az angoltanárnőnktől kaptuk még karácsony előtt ezt a mandulás sütit, ami téli napokon egy jó tea mellé kiváló. El is kértük a receptet és hamarosan mi is kipróbáljuk, mert amilyen ...

Tejes kifli

Van a városunkban egy pékség (szerintem az országban máshol is jelen vannak, és tudtommal albánok), az Arditti, ahol nagyon finom péksüteményeket sütnek. A kifliik és zsemléik nem ...

Nos, az egyik verzió szerint az 1529-es ostrom szenvedései után, amikor a törökök elvonultak, egy Wendler nevű sütőmester határozta el, hogy félhold alakú süteményt készít, ezzel vesz elégtételt a törökök okozta hosszú koplalásért. A másik magyarázat a kifli születését későbbre teszi, és az ötletet egy volt lengyel katonához, Franz Kolschitzkyhoz, az első kávéház tulajdonosához köti, aki 1683-ban, a legutolsó török támadás idején a felmentő csapat hírét hozta meg Bécsbe. Na persze ez sem biztos, mert az első kávéház megnyitására állítólag Johannes Diodato örmény kereskedő kapott engedélyt a császártól 1685-ben. (A franciákkal később ismertette meg a kiflit a bécsi illetőségű Marie Antoinette, és lett a neve croissant, ami félholdat jelent.)

Most itt a történet vége, annál is inkább, mert unokáim következő kérdése így hangzott: Nagyi, a törökök szeretik a kiflit? Majd ezt is megbeszéljük, most sütök egy adag kiflit!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...