A vöröshagymát régóta alkalmazzák gyógyászati célokra belsőleg és külsőleg is. A zokniban lévő hagyma méregteleníti a testet - állítják azok, akik szívesen használják a népi gyógyászat praktikáit. Az egyik ősi recept szerint egy éjszakára érdemes hagymaszeleteket tenni a talpra, ha például a megfázás tüneteit szeretnénk csökkenteni.
De vajon tényleg működik ez, és ha igen, vajon hogyan és miért?
A megoldás a lábakban végződő idegekben és erekben rejlik. A hagyma gyulladáscsökkentő és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, és foszforsavat tartalmaz, amelyet ha felszív a szervezet, az segíthet a vér tisztításában, a kórokozókat és a toxinokat a vérből kiszívva. Ilyenkor a hagyma is úgy működik, mint a lábreflex zónamasszázs. Az akupresszúrás kezeléshez hasonlóan pozitívan befolyásolhatja a szerveket, és ellensúlyozhatja a keringési rendellenességeket. A kínai orvoslásban is használják ezeket a nyomáspontokat mindenféle betegség gyógyítására.
Hogyan zajlik a természetes tisztulás?
Helyezz egy vastag szelet biohagymát a talpadra, majd húzz rá egy zoknit. Hagyd a hagymát egy éjszakán át a zokniban, és csak másnap reggel vedd ki onnan. Attól nem kell tartanod, hogy tipikus hagymaszag lengi be a házat. A hagyma a fentebb írtak szerint fejti ki jótékony hatását.
Belsőleges használata
A népi gyógyászatban használata a hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri problémák és a vérnyomás kezeléséhez köthető. Bár mindannyian ismerjük erőteljes ízét, millióan rajonganak a zöldségért nyersen fogyasztva is, ezzel pedig sokat tesznek a koleszterinszintjük rendben tartásáért. Az orvostudomány a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban az érelmeszesedés megelőzésére használja. 100 gramm vöröshagymában 10-30 mg C-vitamin van. Tartalmaz még B1-, B2- vitamint, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, flavonoidokat és nikotinsavat. A hagymában kevés a kalória, 100 gramm mindössze 38 kcal-t tartalmaz. A hagymában található mikrobaölő hatású vegyület az allicin. Amitől pedig a szemünk könnybe lábad, azt a vegyületet tiopropion-aldehidnek hívják.
Ezeket olvastad már?
5 tipp, hogy tuti te legyél a leggyorsabb szakács a...
A könnyű és gyors receptek titka, hogy mi magunk mennyire vagyunk gyorsak főzés során. Most megtudhatod, milyen trükkökkel tudod felgyorsítani a munkafolyamatokat.
NosaltyMiért érdemes tárkonnyal fűszerezni az ételeket?
A tárkony zamatos, évelő fűszernövény, amely leginkább az erdélyi, a francia és az angol konyhában népszerű. A főzéshez, sütéshez a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) használjuk.
Jenei GrétaA tömény, francia, vajas boldogság: így lesz a legfinomabb a...
Ez a francia sós sütemény egyszerre lehet tökéletes vendégváró fogás, könnyű ebéd és vacsora, sőt akár egy ünnepi menü része. A vajas, omlós tészta és a krémes töltelék gyakorlatilag végtelen változatban variálható, mi most megmutatjuk, mitől lesz szuperfinom. Készítsd el húsvétra!
NosaltyMegnyílt az első vegán hentesüzlet, egy pillanat alatt mindent elkapkodtak
Vegán hentesüzlet? Ma már semmi sem lehetetlen, a világ első ilyen típusú boltjában pedig néhány óra alatt minden el is fogyott.
Nosalty