Miért kell kipróbálnod a tejfölt sütéshez is? Mutatjuk!

Tejfölt a sütéshez? Mesélünk róla egy kicsit, hogyan használd életed legjobb süteményeihez!

Ha a tejföl nem lenne önmagában is csodálatos találmány, akkor gondolj bele, hogy milyen isteni, puha, gazdag textúrákat eredményez, ha a sütiben tejfölt vagy tejszínt használsz. Sajttortákhoz is alapanyag, húsételekhez, főzelékekhez is, de mi is tulajdonképpen ez az isteni krémes, zsíros tejtermék?

Sütőben sült túrógombóc

A hagyományos túrógombóc kicsit átdolgozva: sütőben készült, puha, tejfölös mártással összesütött gombóccsodák. Ha szeretitek a túrógombócot, egyszer muszáj így is ...

Mi is a tejföl?

A tejföl lényegében zsíros tejszín, aminek savanykás ízét a laktózsav biztosítja, és amire olyan sokan érzékenyek mostanában. A benne lévő zsír biztosítja, hogy a sütemény puha, gazdag, nedves tésztájú legyen.

De hogyan süss tejföllel?

A tejföl az egyik legzsírosabb tejtermék, ezért jól sejted, az egyik legfinomabb is, amivel fokozhatod a sütik élvezeti értékét. Ez a zsírtartalom extra nedvességérzetet, gazdag, gyengéd ízt ad bármilyen édességnek, a legpuhább tészták is így készülnek. Ha tudományosan közelítjük meg, akkor ennek az az oka, hogy bármilyen zsír, legyen az tejszín vagy vaj, lerövidíti a lisztben található gluténszálakat, ez pedig mennyei textúrák elkészüléséhez vezet. Nálunk 12 és 20 százalékos zsírtartalommal kaphatóak a tejfölök, de ha piacra mész, akkor akár 30-35 százalékoshoz is hozzájuthatsz!

Rizsfelfújt, ahogy Vicikó készíti

Nagyon kedveljük a rizskoch-ot, amolyan gyerekkori emlék - eledel ez is. Pedig az óvodai, iskolai variációk, emlékszem mindig szárazak voltak, olykor még kemény is volt benne a rizs..., de ...

Milyen receptekben használd?

A tejfölt nyugodtan használhatod sajttortákban, pitékhez készülő krémekben, vajkrémekben, a legegyszerűbb sütemények tésztájának alapanyagaként. Könnyen helyettesítheted vele a receptekben a zsíros, teljes tejet vagy a tejszínt - teljesen megállja a helyét alternatívaként. Gyümölcsös és csokis tetejű pitékhez elmondhatatlanul finom. Szóval ne csak a csirkepörkölt gazdagítójaként gondolj a tejfölre!

Mi lehet helyette?

Ha mégsem tejfölöznél, akkor a teljes, zsíros natúr joghurtot, a creme fraiche-t ajánljuk, esetleg a különböző növényi főzőkrémekkel is próbálkozhatsz. Szuper tipp, hogy zsíros tejhez adj pár csepp citromot vagy ecetet, hagyd így állni, és pár perc múlva a tej sűrűsödését fogod tapasztalni. Nem lesz ugyanaz, mint a tejföl, mert a zsírtartalom és az állag eltérnek, de ennek a trükknek működnie kell!

New York cheesecake

A New York-i krémsajttortát bátran ajánlom annak is, aki az amerika konyhával szeretne megismerkedni, de annak is, aki csak egy gyors, különleges, de könnyen elkészíthető desszerttel ...

Ezeket olvastad már?

via FoodandWine

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...