Miért függünk az édességektől?

Nemcsak szereti, de egyenesen követeli a szervezetünk az édességeket. De vajon miért?

Tudtad, hogy a cukor, illetve az édes íz tényleg függőséget okoz? Ez nem amolyan lelki függőség vagy gyengeségnek tekinthető vágyakozás az élvezetekre, hanem kőkemény, valódi, fizikai függés.

Amikor cukrot eszünk, hirtelen és jelentős mértékben megnő a dopaminszint az agyunkban. Ez az ingerületátvivőanyag eufóriát és erős motivációt hoz létre bennünk, ami alapvetően jó dolog. Azonban a boldogság csak rövid ideig tart, miután édességet eszünk, és amint elmúlik, azonnal újra vágyunk rá. Az agyunk emlékszik rá, hogy mi váltotta ki a jó érzéseket, és olyan formában emlékeztet erre minket is, hogy azonnal újbóli édességadagot követel. Így egy ördögi kör jön létre, amely hasonlatos az alkohol- vagy a gyógyszerfüggésnél megfigyelhetőhöz.

Egyre több kell

Ha sokáig fogyasztunk nagy mennyiségű édességet, akkor még tolerancia is előfordulhat: ez abban mutatkozik meg, hogy egyre több cukrot kell ahhoz elfogyasztanunk, hogy kialakuljon bennünk a kellemes érzés, amit az édességek kiváltanak.

A megoldás, akárcsak más függőségeknél: az elvonás. Ez persze nem okoz olyan komoly tüneteket, mintha drogokról lenne szó, de azért nem is egyszerű folyamat. Próbáljuk meg összeszámolni, hogy egy nap összesen mennyi cukrot fogyasztunk, és azt kezdjük el tudatosan csökkenteni, olyan ütemben, hogy azért ne teljesen vonjuk meg magunktól az élvezeteket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: Farm2Fork

A Farm2Fork név mögött egy ember áll – ő Horváth Boldizsár agrármérnök, akinek célja, hogy a legkiválóbb minőségű, szezonális és hazai alapanyagokat juttassa el az egyes termelőktől a megrendelőkig.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Szatyorbolt

A Szatyorbolt Budapest egyik legrégebbi üzlete, ahol csomagolásmentesen lehet vásárolni, és a hét minden napján magyar termelők áruiból lehet válogatni. Mi arra biztatunk, állítsd össze az ünnepi menüt a Szatyorboltból!

Szász Nóri

#HÁZICSEMGE: Szorgos gazda

Gulyás Gergely és Melinda hat évvel ezelőtt költöztek a tanyájukra, ahol létrehozták önálló családi gazdaságukat. Működésüket a szezonalitás, a vegyszermentesség és szabadság jellemzi.

Szász Nóri

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...