Miért érdemes ZELLERSZÁRAT enni? Mutatjuk az egészségügyi előnyöket

Ropogós, kevés kalória van benne, magas a tápanyagtartalma és hidratál, mi az? Hát persze, hogy a zellerszár! 

Biztosan emlékszel rá, hogy a zellerlé fogyasztása a közelmúltban szenzációvá vált, sokan imába foglalták, és váltig állították, hogy ha reggelente éhgyomorra iszik valaki zellerlevet, az minden betegségből meggyógyítja - a szivárgó béltől az autoimmun állapotokig, a mentális egészségügyi problémákig. Ez a lufi szerencsére gyorsan kipukkant, azonban azt, hogy a zellerszár (más néven halványító zeller) egyedülállóan jótékony, nem lehet megkérdőjelezni.

Kevés kalóriával

Egy szár mindössze 7 kalóriát, 6 szár csak 42 kalóriát tartalmaz, miközben másfél csészényi vizet is a szervezetedbe juttatunk az elfogyasztásával. Kimutatták, hogy a fokozott mértékű rágás, amelyre a zellerszár esetében szükség van, csökkenti az éhségérzetet, és fokozza a jóllakottságot kiváltó hormonok felszabadulását. Vagyis azoknak tökéletes is választás a zöldség, akik fogyni is szeretnének.

A legfontosabb tápanyagok

Ugyan a zellerszár nagyrészt vízből áll, de számos létfontosságú vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne. A-vitaminja támogatja az immunrendszert, a bőr és a szem egészségét, sőt a tüdő erejének megőrzésében, valamint az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás lassulásában is szerepe van. A benne levő K-vitamin segíti a vér alvadását, és védi a csontsűrűséget. Ez a tápanyag szükséges a csontképződéshez, hiányával nő a törések kockázata. Káliumja támogatja a szívműködést, segíti az izomtömeg fenntartását. A zöldség kisebb mennyiségben tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot és mangánt is.

Antioxidánsokban gazdag

A zellerszár többféle antioxidánst és még több gyulladásgátlót tartalmaz. Ezek a vegyületek védhetnek az idő előtti öregedéshez és betegséghez vezető sejtsérülésektől. Kimutatták, hogy a zellerben található természetes anyagok segítenek optimalizálni a keringést, és csökkentik a vérnyomást. A kvercetin nevű flavonoid hozzájárul az Alzheimer-kór elleni védelemhez, a vegyületet összefüggésbe hozzák azzal az önpusztító folyamattal, amelyben a test az elhasználódott vagy nem működő sejteket pusztítja el.

A rostjai támogatják a bél egészségét, és a bélműködés rendszerességét. Növelik a teltségérzetet és késleltetik az éhséget, ez pedig a fogyókúrában lehet nagy segítség.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek