Miért adj egy kevés cukrot életed legjobb paradicsomszószához?

Szuper trükkel gazdagíthatod a konyhai tudásodat, ami életed legjobb tésztaszószaihoz vezet - máris mondjuk, hogyan! 

Ha te is tésztarajongó vagy, nem hagyhatod figyelmen kívül az alábbi tippet!

A házi paradicsomszószos tészta nem nagy kunszt, jó minőségű paradicsomkonzervből télen is nagyon finomat lehet főzni. A baj csak az, hogy a konzervekhez adott citromsavtól általában meglehetősen savanykás lesz a szósz, és erre néha bizony összehúzzuk a szemünket. Következik a megmentő, pofonegyszerű megoldás!

Életed legjobb paradicsomszószához egy kevés cukron át vezet az út, különösen, ha húsgombócokat is pakoltál az ételbe! Egy csomó más, házilag készített tésztaszószhoz is felhasználhatod ezt a trükköt, amit akár a 'csipetnyi só' kifejezéshez is hasonlíthatnánk, mert valójában erről van szó. A cukor enyhíti a szósz savas, savanykás ízét.

Házi ketchup 1939-ből

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ...

A cukor segít abban is, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb ízt kapjon a készülő bolognaid. A paradicsom savassága pedig nagyban függ attól, hogy friss, vagy eltett termésről beszélünk. Tél lévén, csakis a konzervben tartósított termékek jöhetnek szóba, de még ezekben is nagyok lehetnek a különbségek attól függően, hogy az év melyik szakaszában, milyen fajtából került a fémdobozokba. Persze nyáron, ha gyönyörű, napérlelte paradicsomokból készülsz tésztaszószt főzni, nem valószínű, hogy szükséged lesz erre a trükkre, hiszen a szabadföldi, augusztusi paradicsomok kifejezetten édeskések.

A cukor hozzáadása a legutolsó lépés, mielőtt a szósz forrani kezdene a tűzhelyen, és besűrűsödne. Tökmindegy, milyen cukorra szavazol, a barna és a sima fehér kristálycukor is ugyanúgy megteszik, és ha tovább fokoznád az élvezeteket, akkor egy cseppnyi vajjal is is erősítheted az állagot és az ízeket, garantáltan mindenki el lesz ájulva a végeredménytől. Ez szintén javít a savas ízeken, ráadásul sűrűbbé, krémesebbé, mondjuk ki, finomabbá teszi a szószt a zsírtartalma miatt.

Paradicsomos gnocchi madársalátával

Az olaszos ételek nálunk mindig is népszerűek voltak, de valahogy a gnocchi eddig nem került sorra. Persze sokan a magyar nokedlihez, krumpligombóchoz és társaihoz hasonlítják, de ez ...

Úgy csináld, hogy egy csipet cukorral indítod az ízesítést, közben folyamatosan kóstolgatva a szószt ezt egészen addig folytatod, amíg a savasság nem csillapodik annyira a szószban, amennyire te szeretnéd. Bízz az érzékeidben, érezni fogod, mikor elég az annyi, és nem lesz túl édes a szószod.

Még több paradicsomos tészta receptjéért kattints IDE!

Tipp

Elég negyed teáskanálnyival kezdeni, arra viszont figyelj, hogy szánj elég időt a szósz összetevőinek, ízeinek összeérésére. Magyarán sózáskor, cukrozáskor kavargasd serényen a gőzölgő finomságot, és csak alapos vegyítés után fordulj ismét a cukrostasakhoz, ha szükséges.

Ezeket olvastad már?

via Reader's Digest

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...