Miért adj egy kevés cukrot életed legjobb paradicsomszószához?

Szuper trükkel gazdagíthatod a konyhai tudásodat, ami életed legjobb tésztaszószaihoz vezet - máris mondjuk, hogyan! 

Ha te is tésztarajongó vagy, nem hagyhatod figyelmen kívül az alábbi tippet!

A házi paradicsomszószos tészta nem nagy kunszt, jó minőségű paradicsomkonzervből télen is nagyon finomat lehet főzni. A baj csak az, hogy a konzervekhez adott citromsavtól általában meglehetősen savanykás lesz a szósz, és erre néha bizony összehúzzuk a szemünket. Következik a megmentő, pofonegyszerű megoldás!

Életed legjobb paradicsomszószához egy kevés cukron át vezet az út, különösen, ha húsgombócokat is pakoltál az ételbe! Egy csomó más, házilag készített tésztaszószhoz is felhasználhatod ezt a trükköt, amit akár a 'csipetnyi só' kifejezéshez is hasonlíthatnánk, mert valójában erről van szó. A cukor enyhíti a szósz savas, savanykás ízét.

A cukor segít abban is, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb ízt kapjon a készülő bolognaid. A paradicsom savassága pedig nagyban függ attól, hogy friss, vagy eltett termésről beszélünk. Tél lévén, csakis a konzervben tartósított termékek jöhetnek szóba, de még ezekben is nagyok lehetnek a különbségek attól függően, hogy az év melyik szakaszában, milyen fajtából került a fémdobozokba. Persze nyáron, ha gyönyörű, napérlelte paradicsomokból készülsz tésztaszószt főzni, nem valószínű, hogy szükséged lesz erre a trükkre, hiszen a szabadföldi, augusztusi paradicsomok kifejezetten édeskések.

A cukor hozzáadása a legutolsó lépés, mielőtt a szósz forrani kezdene a tűzhelyen, és besűrűsödne. Tökmindegy, milyen cukorra szavazol, a barna és a sima fehér kristálycukor is ugyanúgy megteszik, és ha tovább fokoznád az élvezeteket, akkor egy cseppnyi vajjal is is erősítheted az állagot és az ízeket, garantáltan mindenki el lesz ájulva a végeredménytől. Ez szintén javít a savas ízeken, ráadásul sűrűbbé, krémesebbé, mondjuk ki, finomabbá teszi a szószt a zsírtartalma miatt.

Úgy csináld, hogy egy csipet cukorral indítod az ízesítést, közben folyamatosan kóstolgatva a szószt ezt egészen addig folytatod, amíg a savasság nem csillapodik annyira a szószban, amennyire te szeretnéd. Bízz az érzékeidben, érezni fogod, mikor elég az annyi, és nem lesz túl édes a szószod.

Még több paradicsomos tészta receptjéért kattints IDE!

Tipp

Elég negyed teáskanálnyival kezdeni, arra viszont figyelj, hogy szánj elég időt a szósz összetevőinek, ízeinek összeérésére. Magyarán sózáskor, cukrozáskor kavargasd serényen a gőzölgő finomságot, és csak alapos vegyítés után fordulj ismét a cukrostasakhoz, ha szükséges.

Ezeket olvastad már?

via Reader's Digest

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...