Ha te is tésztarajongó vagy, nem hagyhatod figyelmen kívül az alábbi tippet!
A házi paradicsomszószos tészta nem nagy kunszt, jó minőségű paradicsomkonzervből télen is nagyon finomat lehet főzni. A baj csak az, hogy a konzervekhez adott citromsavtól általában meglehetősen savanykás lesz a szósz, és erre néha bizony összehúzzuk a szemünket. Következik a megmentő, pofonegyszerű megoldás!
Életed legjobb paradicsomszószához egy kevés cukron át vezet az út, különösen, ha húsgombócokat is pakoltál az ételbe! Egy csomó más, házilag készített tésztaszószhoz is felhasználhatod ezt a trükköt, amit akár a 'csipetnyi só' kifejezéshez is hasonlíthatnánk, mert valójában erről van szó. A cukor enyhíti a szósz savas, savanykás ízét.
A cukor segít abban is, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb ízt kapjon a készülő bolognaid. A paradicsom savassága pedig nagyban függ attól, hogy friss, vagy eltett termésről beszélünk. Tél lévén, csakis a konzervben tartósított termékek jöhetnek szóba, de még ezekben is nagyok lehetnek a különbségek attól függően, hogy az év melyik szakaszában, milyen fajtából került a fémdobozokba. Persze nyáron, ha gyönyörű, napérlelte paradicsomokból készülsz tésztaszószt főzni, nem valószínű, hogy szükséged lesz erre a trükkre, hiszen a szabadföldi, augusztusi paradicsomok kifejezetten édeskések.
A cukor hozzáadása a legutolsó lépés, mielőtt a szósz forrani kezdene a tűzhelyen, és besűrűsödne. Tökmindegy, milyen cukorra szavazol, a barna és a sima fehér kristálycukor is ugyanúgy megteszik, és ha tovább fokoznád az élvezeteket, akkor egy cseppnyi vajjal is is erősítheted az állagot és az ízeket, garantáltan mindenki el lesz ájulva a végeredménytől. Ez szintén javít a savas ízeken, ráadásul sűrűbbé, krémesebbé, mondjuk ki, finomabbá teszi a szószt a zsírtartalma miatt.
Úgy csináld, hogy egy csipet cukorral indítod az ízesítést, közben folyamatosan kóstolgatva a szószt ezt egészen addig folytatod, amíg a savasság nem csillapodik annyira a szószban, amennyire te szeretnéd. Bízz az érzékeidben, érezni fogod, mikor elég az annyi, és nem lesz túl édes a szószod.
Még több paradicsomos tészta receptjéért kattints IDE!
Tipp
Elég negyed teáskanálnyival kezdeni, arra viszont figyelj, hogy szánj elég időt a szósz összetevőinek, ízeinek összeérésére. Magyarán sózáskor, cukrozáskor kavargasd serényen a gőzölgő finomságot, és csak alapos vegyítés után fordulj ismét a cukrostasakhoz, ha szükséges.
Ezeket olvastad már?
Miért olyan jó érzés a tévé előtt nasizni? A válaszhoz...
Miért annyira jó érzés filmet / sorozatot nézni és enni egyszerre? A tudomány válaszol a kérdésünkre!
Országh Kitti„Azt gondoltam, ha valamivel nem szeretnék foglalkozni, az a vendéglátás”
Építész, dizájner, vállalkozó. Gerzsenyi András mindig egy lépéssel az aktuális trendek előtt jár. A Major, a Fekete és a nor/ma brandek mögött álló emberrel beszélgettünk.
Fenes Gábriel6 csodaromantikus étterem, ahova megéri foglalni idén Valentin-napra
Te tudod, hogy ki lesz idén a Valentinod, mi pedig azt tudjuk, hogy hol érdemes romantikáznotok február 14-én este. Valentin-napi étteremajánló különkiadásunk következik!
Szász Nóri6 tipp, hogyan szeresd meg a főzést, ha egyedül élsz
Hogy magadra főzni unalmas? Ezzel a módszerrel te is meg fogod szeretni a főzést, akkor is, ha egyszemélyes háztartást vezetsz!
Országh Kittivia Reader's Digest