A Michelin-díjazott séf visszatér – Megnéztük a Jardin de Petrust

Tavaly ősszel sokan búcsúztattuk, most új inkarnációban tért vissza a Petrus étterem. Naná, hogy megnéztük és megkóstoltuk a Jardin de Petrust!

A tapasztaltabb étterembejárók úgy ízlelgetik a Jardin de Petrus nevet, akár egy jó bort. Ismerős (le)csengés, és jól is érezzük, valóban szép találkozás ez. Két jó nevű fővárosi étterem, pontosabban az ő tulajdonosaik kézfogásából született új lakásétterem Budán. Hol is kezdjük tehát?

Feke Zoltán, tulajdonos és konyhafőnök / Fotó: Jardin de Petrus

Volt egyszer egy francia étterem Pesten

Úgy hívták, Petrus. Kisebb bábeli zűrzavart okozott a nevének kiejtése, sokan angolosan, mások franciásan [pétrüsz], megint mások magyarosan ejtették. Erre a séf és tulajdonos derűsen csak úgy reagált, hogy ejtsük csak nyugodtan bárhogy, csak találjunk be hozzá az étterembe – amelynek nem mellesleg egy szál petrezselyem volt a logója. Több konnotációja is van egyébként a névnek, érthetjük alatta az imádott fűszernövény becézését, a petrust épp úgy, mint Gordon Ramsay híres londoni éttermét, a Michelin-csillagos Pétrust.

„A Petrus nem egy fellengzős dolog”

Ez maga a tulajdonos és konyhafőnök, Feke Zoltán szavajárása. A Budai Várban dolgozott sok-sok éven át, majd egy merész húzással színt váltott, a főváros egy egészen más hangulatú és közönségű kerületébe tette át bázisát. Pest egyik feltörekvő városrészében, az újjászülető Ferencvárosban, a Ferenc téren nyitotta meg saját helyét.

A Michelin-kalauz pedig követte a munkásságát. Ekkoriban még nem 72 éttermet sorolt a Michelin-Guide Magyarországról, hanem jóval kevesebbet. Végül a Petrus a leghosszabb ideig viselte itthon megszakítás nélkül a Bib Gourmand-minősítést: nyolc éven át.

Sok vendéglős szerint a Bib Gourmand a legszerencsésebb fokozat, amit a Michelin adhat: ez nem a luxushelyek érdeme, a legjobb ár-érték érték arányú éttermeknek adják.

A Bib Gourmand egyik feltételeként legfeljebb 40 euróban határoznak meg egy étkezést, ebbe a keretbe kell beleférnie három fogásnak. Feke Zoltán már korábban, a várnegyedbeli Vár a Spejzben Bib Gourmand-t szerzett az étteremnek, majd amikor elhagyta a várat, szó szerint követte őt a Michelin-kalauz, a Vár a Spejz elvesztette, és új étterme, a Petrus kapta meg a Bib Gourmand-t.

„Nem a körzővel, vonalzóval kimért működéséről volt híres sosem." / Fotó: Jardin de Petrus

Lezser francia stílus Pesten

Magyarországon a minőségi vendéglátással sokáig talán túlságosan is egybeforrt a feszesség és egy kicsit felvett elegancia erőltetése. Pedig a mediterrán országok bárki által elérhető bisztrói, brasserie-i, trattoriái, tapasbárjai úgy visznek imádnivalóan jó konyhát, hogy nem kell megfeszülni. Inkább társasági, duruzsulós, nevetős, zenés helyek, ahol egyáltalán nem mellesleg szuperjó a konyha.

Ezt az utat járta a Petrus is, mindig is volt benne egy kis szabálytalanság. Nem a körzővel, vonalzóval kimért működéséről volt híres sosem. A jó ízekről, francia és magyar klasszikusokról, a remek patékról, Beauf Bourgignonról, polipról, rántott húsról, a mindig étlapon tartott csigáról annál inkább.

Az étlap tételei mellett ez volt olvasható: „emellett a szezonalitás és a piacon fellelhető tételek képezik a szortimentünk másik felét, amelyeket folyamatosan frissítünk, ahogy a kedvünk tartja.”

Lehetne elemezni, hogy miért lett vége a Ferenc téri Petrusnak, ahol immár egy amerikai diner-stílusú burgerező üzemel. A Covid miatti időszakos bezárásokat követően már nagyon esetlegesen tartott nyitva, végül tavaly novemberben végleges bezárást jelentett az időközben a Bib Gourmand-tól is megfosztott étterem.

„Szép találkozás a Jardinette világával, de Feke Zoltán kézjegyével." / Fotó: Jardin de Petrus

Jardinette x Petrus

Feke Zoltánt azonban nem abból a fából faragták, hogy bedobja a kötényt, vagy arctalanul, név nélkül elszegődjön egy étterembe túlélni. Egy jól hangzó együttműködéssel tért vissza idén: a budai Jardinette Kertvendéglő közel 25 éve működik a Németvölgyi úton. Sok zenével, árnyas kerttel, télikerttel. Soha nem tört elérhetetlen magasságokba, nem erősítettek sztárséffel, és nem ültek fel a (sokszor erőltetettnek érzett) trendekre sem. Egyszerűen csak egy kertvendéglő, ahol sok lagzi és más összejövetel zajlik. Ahol indokolt az étlapon a piknik tál, a miliő megvan hozzá. Ahol van sok kis extra, de grízgombócos húsleves, káposztás cvekedli és harcsapaprikás túrós csuszával. Egy kis állandóság a nem kevés nyitás-zárás zajában, a régivágású családi kertvendéglők egyik mai képviselője.

A vezetője-tulajdonosa, Kálmán Zoltán megszállott vendéglátós, a szó nemes értelmében. A Feke Zoltánnal együttműködésben nyitott Jardin de Petrust a BAH-csomópont közelében keressük, porta és utcára nyíló nagy ablakok nélkül. Egy igazi lakásétterem, ahol ismerősek lesznek a tárgyak a Petrusból.

Szép találkozás a Jardinette világával, de Feke Zoltán kézjegyével, személyes gyűjtésű tárgyaival, a maga eklektikusságában.

„A Petrus-féle francia ízek és borok visszatértek..." / Fotó: Jardin de Petrus

Tematikus vacsoraesteket hirdetnek, a Valentin-nap után irány a francia Riviéra: „Marseille és Menton: a Tenger” címmel. Bensőséges a beltér, de nem tolakodó, mi legalábbis nem éreztük feszélyezve magunkat az asztalnál. Beszélgethetünk, és bármikor kérdezhetünk a séftől és segédjétől – aki a mi estünkön maga a fia volt –, de semmi sem kötelező. Az idő eldönti, hogy Kálmán Zoltán hogyan fog tudni együttműködni a tehetséges, de öntörvényű Feke Zoltánnal, és a Petrus miként tud újjászületni az exkluzívabb, mégis otthonos lakásétterem koncepcióval. A Petrus-féle francia ízek és borok visszatértek, a Feke Zoltán klasszikusok újraéledtek.

Jardin de Petrus

Budapest XII. kerület, Győri út 16.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Jardin de Petrus

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...