De mi az a velouté?

Honnan lehet tudni, hogy valaki már nem kezdő a konyhában? Például hogy jól ismeri az alapmártásokat! A Konyhafőnök mai adásában a veloutéval ismerkedhettünk meg!

A francia konyhának több alap, úgynevezett "anyaszósza" van. Hogy ez mit jelent pontosan? Olyan szószokat, amelyekből újabb szószok készíthetőek.Auguste Escoffier, a modern francia konyha nagy reformere a XIX. század elején öt ilyen szószt írt le. A béchamel lisztből, vajból és tejből készül, a velouté ugyanez, csak tej helyett fehér alaplével készül. Az espagnol rántással sűrített barna szósz, a hollandaise egy tojásos-vajas alap, míg a tomate egy paradicsommal készülő anyamártás.

Tibor receptje a mai Konyhafőnökben

A magyar konyha leginkább a bechamelt használja a mindennapokban, talán azért, mert a tejhez könnyebb hozzájutni, mint házi alapléhez. Kétségtelen, hogy a két mártás nagyon hasonlít egymásra, de azok az ételek, amelyek besamel helyett veloutéval készülnek, jóval könnyedebbek. Éppen ezért, olyan fogásokhoz, amelyek "könnyedebb alapanyagokból készülnek, jobb választás a velouté, mint a besamel. Ha halat készítünk, ahogy Tibor is tette a Konyhafőnökben, próbáljuk meg lecserélni a besamelt veloutéra. Mivel a receptben szereplő csirke alaplé tetszőlegesen variálható, nyugodtan lecserélhetjük hal alaplére is - így biztosan egy könnyed, ízben a főételhez leginkább illő mártást fogunk kapni!

A velouté receptjét ittt találod

Így készíts veloutét!

  • 5 dkg vajból és 4 csapott evőkanál lisztből készítsünk világos színű rántást!
  • Lassan, habverővel folyamatosan kevergetve öntsünk hozzá 5 dl langyos fehér alaplevet. Az alaplé készülhet zöldségből, marhából, szárnyasból, vagy akár halból is!
  • Ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal, majd folyamatosan kevergetve, kis lángon főzve sűrítsük be!
  • A kész szószt felszolgálhatjuk húsok vagy halak mellé, lehet alapja csőben sült ételeknek, de készíthetünk belőle további mártásokat is.

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...