Mi jusson eszedbe a muszlimokról? Hát az isteni finom ételeik!

Szerte a világban egyre nagyobb üzlet az iszlám előírásainak megfelelően vágott, halal húsételek fogyasztása, de nem azért, mert muszlim, hanem mert ízlik az embereknek.

A halal-húsfogyasztás már nem csak az iszlám területeken, de Európában is egyre nagyobb szokás. A “halal húst” mi is jól ismerhetjük, hiszen hazánkban is egyre felkapottabb a gyros és a kebab, sokan járunk McDonald's-ba is, azonban kevesen tudják, mi is az a halal-hús, vagy hogyan is készül el ez a "törvényes hús".

A halal (helál) fogalma az Iszlám jog szerint azt jelenti: megengedett, törvényes.Élelmiszerekre vonatkoztatva olyan élelmiszert jelent, amelyek fogyasztása a muszlimok számára megengedett.

A muszlimok számára tiltott dolgok közé tartozik a sertés húsa, és minden származéka, az állat levágásakor elfolyó vér, a nem az Iszlám előírásainak megfelelően levágott állat, az alkoholos italok, és mindenféle részegítő dolog, a ragadozó állatok és madarak, illetve minden, ezekkel vagy ezek származékaival szennyezett élelmiszer.

A "halal hús" nemcsak azt jelenti, hogy maga az állat húsa megengedett, hanem azt is, hogy az Iszlám törvényeinek megfelelően vágták le. Vagyis a mai, modern vágóhidakon taglózással vagy áramütéssel megölt állatok húsa nem halal, vagyis nem megengedett a fogyasztása a muszlimok számára. Az Iszlám törvényeinek megfelelően az állatot muszlim embernek kell levágnia, úgy, hogy az állat ne szenvedjen a levágása előtt sem (például a szállítás során),kíméletesen és tisztelettel kell bánni vele.

A halal hús előállításának további nagyon komoly szabályai vannak: többek között speciális takarmányt használnak, de például a vágás előtti mosakodás és imamondás is szigorú előírások szerint történik. Az igaz muszlim hitű vágónak tudatosítania kell a mosakodás célját, és nagyon alapos mosakodás előzi meg a vágást. Ezt követően imát kell mondania, és a vágás közben is szükséges áldást adnia. Ez tulajdonképpen majdnem megfelel a zsidó kóser előírásoknak. Éppen ezért mondja a Korán, hogy a zsidók étele meg van engedve a muszlimoknak.

A Bloomberg után a HVG isutánajárt, hogy miért lett nagy biznisz Amerikában az iszlám előírásainak megfelelően vágott (halal) húsételek fogyasztása.

A hírügynökség nagyon egyszerű magyarázatot talált, becslések szerint ugyanis az így készült ételeket 80 százalékban olyanok fogyasztják, akik nem kötődnek a valláshoz.

Általában közömbösek a halal vágóhídi technikák iránt is, egyszerűen csak ízlik nekik az étel.

A Nielsen piackutató adatai szerint a halal-húsok értékesítéséből származó bevétel az elmúlt 12 hónapban elérte az 1,9 milliárd dollárt, ami 15 százalékos éves emelkedést jelez.

Az éttermek és élelmiszerboltok összesen 20 milliárd dollár bevételt köszönhetnek a halalhoz kapcsolható készítményeknek, amelyek egyelőre kis mennyiségben, de jelen van az amerikai gasztronómia minden szintjén, és egyre kedveltebbé válnak.

Egy halal „lelőhelyeket” listázó amerikai weboldal az 1998-as indulásakor még csak 200 hentest és vendéglőt tudott bemutatni, most viszont már 7600-as listával dolgozik.

A magyar halal és kóser lelőhelyeket itt találod.

És ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...