A halal-húsfogyasztás már nem csak az iszlám területeken, de Európában is egyre nagyobb szokás. A “halal húst” mi is jól ismerhetjük, hiszen hazánkban is egyre felkapottabb a gyros és a kebab, sokan járunk McDonald's-ba is, azonban kevesen tudják, mi is az a halal-hús, vagy hogyan is készül el ez a "törvényes hús".
A halal (helál) fogalma az Iszlám jog szerint azt jelenti: megengedett, törvényes.Élelmiszerekre vonatkoztatva olyan élelmiszert jelent, amelyek fogyasztása a muszlimok számára megengedett.
A muszlimok számára tiltott dolgok közé tartozik a sertés húsa, és minden származéka, az állat levágásakor elfolyó vér, a nem az Iszlám előírásainak megfelelően levágott állat, az alkoholos italok, és mindenféle részegítő dolog, a ragadozó állatok és madarak, illetve minden, ezekkel vagy ezek származékaival szennyezett élelmiszer.
A "halal hús" nemcsak azt jelenti, hogy maga az állat húsa megengedett, hanem azt is, hogy az Iszlám törvényeinek megfelelően vágták le. Vagyis a mai, modern vágóhidakon taglózással vagy áramütéssel megölt állatok húsa nem halal, vagyis nem megengedett a fogyasztása a muszlimok számára. Az Iszlám törvényeinek megfelelően az állatot muszlim embernek kell levágnia, úgy, hogy az állat ne szenvedjen a levágása előtt sem (például a szállítás során),kíméletesen és tisztelettel kell bánni vele.
A halal hús előállításának további nagyon komoly szabályai vannak: többek között speciális takarmányt használnak, de például a vágás előtti mosakodás és imamondás is szigorú előírások szerint történik. Az igaz muszlim hitű vágónak tudatosítania kell a mosakodás célját, és nagyon alapos mosakodás előzi meg a vágást. Ezt követően imát kell mondania, és a vágás közben is szükséges áldást adnia. Ez tulajdonképpen majdnem megfelel a zsidó kóser előírásoknak. Éppen ezért mondja a Korán, hogy a zsidók étele meg van engedve a muszlimoknak.
A Bloomberg után a HVG isutánajárt, hogy miért lett nagy biznisz Amerikában az iszlám előírásainak megfelelően vágott (halal) húsételek fogyasztása.
A hírügynökség nagyon egyszerű magyarázatot talált, becslések szerint ugyanis az így készült ételeket 80 százalékban olyanok fogyasztják, akik nem kötődnek a valláshoz.
Általában közömbösek a halal vágóhídi technikák iránt is, egyszerűen csak ízlik nekik az étel.
A Nielsen piackutató adatai szerint a halal-húsok értékesítéséből származó bevétel az elmúlt 12 hónapban elérte az 1,9 milliárd dollárt, ami 15 százalékos éves emelkedést jelez.
Az éttermek és élelmiszerboltok összesen 20 milliárd dollár bevételt köszönhetnek a halalhoz kapcsolható készítményeknek, amelyek egyelőre kis mennyiségben, de jelen van az amerikai gasztronómia minden szintjén, és egyre kedveltebbé válnak.
Egy halal „lelőhelyeket” listázó amerikai weboldal az 1998-as indulásakor még csak 200 hentest és vendéglőt tudott bemutatni, most viszont már 7600-as listával dolgozik.
A magyar halal és kóser lelőhelyeket itt találod.
És ezt olvastad már?
Ezeket olvastad már?
20+1 ír étel, ami neked is csúszni fog!
Március 17-én Írország védőszentjét, Szent Patrikot ünnepli a világ. Itt a remek alkalom, hogy belekóstolj az igazi ír ízekbe, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
Hering AndrásA mikrós bögrés süti a világ legnagyobb hazugsága
Óriási tévhit, hogy a mikrós bögrés sütiket képtelenség elrontani, vagy hogy a művelet egyszerűen gyerekjáték, ami még egy lúzernek is sikerülne. Ugye ezt te sem hitted el?!
NosaltyEz most a világ legerősebb paprikája
Egy dél-karolinai farmer, Ed Currie termeli azt a Carolina Reaper névre keresztelt paprikát, amely az egész világon is a legerősebbnek számít.
NosaltyA gránátalma a szerelem gyümölcse - de Te meg tudod...
Egy "cseppnyi" fürj és egy gyönyörű gránátalma. Robi nyerő receptjét már közzétettük, de sokaknak gondot okoz, hogyan pucolják meg a sokmagos gyümölcsöt? Íme a megoldás!
Nosalty