Mi is a hialuronsav, és igazából mire jó?

A kozmetikai termékek reklámjaiban jó ideje hívószó a hialuronsav. Mit tud ez a vegyület, hogy ilyen népszerű?

Egyrészt a hialuronsavat nem úgy kell elképzelni, mint egy maró hatású savat, mert a bőr alsóbb rétegeinek egyik természetes alkotóanyaga a kollagén és az elasztin mellett. Idővel az emberek bőrében ezek az anyagok csökkennek, így alakulnak ki a ráncok és veszik el a bőr teltsége. Ha valamilyen módon lehetséges visszapótolni mondjuk a hialuronsavat a bőrben, akkor az fiatalító hatással lesz az arcra.

Míg régen a kozmetikai iparban használt hialuronsavat kakasok taréjából állították elő, most már mesterséges úton is előállítható, méghozzá különböző mólsúlyú molekulákként. Ez azért fontos, mert minél nagyobb a mólsúlya, annál inkább csak arra képes, hogy a bőr felszínén megtapadjon. A kisebb súlyú hialuronsavak azok, melyeket az arcba töltenek injekcióstűvel, a nagyobbak pedig krémekbe és szérumokba kerülnek.

Ezt olvastad már?

Hogyan lett az átszabott Kim Kardashian a nőideál a csontsovány Kate Moss után?

Mivel a vegyület előállítása olcsóbb lett az elmúlt tíz évben, most már szinte minden kozmetikai márka termékeiben jelen van, mert az egyik létező legjobb hidratáló anyag. Ez azt jelenti, hogy egy gramm hialuronsav akár ezer gramm vizet is meg tud kötni. Ennek ellenére azért nem csodaszerről beszélünk, hiszen pont az a tulajdonsága, hogy megköti a vizet, visszafele is elsülhet: ha nagyon száraz környezetben tartózkodunk, akkor ugyanis a bőrből fogja kivezetni a nedvességet a levegőbe. Ez 50%-os, vagy alacsonyabb páratartalmú levegőnél történhet meg.

via GIPHY

A legtöbb krém, mely hialuronsavat tartalmaz, így annyit tud, hogy nagyon jól hidratálja a bőr felső rétegeit, viszont ennél nem tud többet: tehát azt fogjuk látni, hogy a bőr teltebbnek hat, de csak időlegesen, ugyanis a molekula a krémekből nem tud behatolni az irhába, a hialuronidáz enzim pedig legfeljebb 36 óra alatt lebontja.

Ezért aztán nem érdemes sok pénzt költeni magára a hatóanyagra, hiszen elérhető olcsón is, pont ugyanolyan minőségben, mint drágán.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...