Mi is a hialuronsav, és igazából mire jó?

A kozmetikai termékek reklámjaiban jó ideje hívószó a hialuronsav. Mit tud ez a vegyület, hogy ilyen népszerű?

Egyrészt a hialuronsavat nem úgy kell elképzelni, mint egy maró hatású savat, mert a bőr alsóbb rétegeinek egyik természetes alkotóanyaga a kollagén és az elasztin mellett. Idővel az emberek bőrében ezek az anyagok csökkennek, így alakulnak ki a ráncok és veszik el a bőr teltsége. Ha valamilyen módon lehetséges visszapótolni mondjuk a hialuronsavat a bőrben, akkor az fiatalító hatással lesz az arcra.

Míg régen a kozmetikai iparban használt hialuronsavat kakasok taréjából állították elő, most már mesterséges úton is előállítható, méghozzá különböző mólsúlyú molekulákként. Ez azért fontos, mert minél nagyobb a mólsúlya, annál inkább csak arra képes, hogy a bőr felszínén megtapadjon. A kisebb súlyú hialuronsavak azok, melyeket az arcba töltenek injekcióstűvel, a nagyobbak pedig krémekbe és szérumokba kerülnek.

Ezt olvastad már?

Hogyan lett az átszabott Kim Kardashian a nőideál a csontsovány Kate Moss után?

Mivel a vegyület előállítása olcsóbb lett az elmúlt tíz évben, most már szinte minden kozmetikai márka termékeiben jelen van, mert az egyik létező legjobb hidratáló anyag. Ez azt jelenti, hogy egy gramm hialuronsav akár ezer gramm vizet is meg tud kötni. Ennek ellenére azért nem csodaszerről beszélünk, hiszen pont az a tulajdonsága, hogy megköti a vizet, visszafele is elsülhet: ha nagyon száraz környezetben tartózkodunk, akkor ugyanis a bőrből fogja kivezetni a nedvességet a levegőbe. Ez 50%-os, vagy alacsonyabb páratartalmú levegőnél történhet meg.

via GIPHY

A legtöbb krém, mely hialuronsavat tartalmaz, így annyit tud, hogy nagyon jól hidratálja a bőr felső rétegeit, viszont ennél nem tud többet: tehát azt fogjuk látni, hogy a bőr teltebbnek hat, de csak időlegesen, ugyanis a molekula a krémekből nem tud behatolni az irhába, a hialuronidáz enzim pedig legfeljebb 36 óra alatt lebontja.

Ezért aztán nem érdemes sok pénzt költeni magára a hatóanyagra, hiszen elérhető olcsón is, pont ugyanolyan minőségben, mint drágán.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...