De mi az a fehér valami, ami kifolyik sütésnél a lazacból?

Te tudod, mi az a fura fehér folyadék, ami a lazac sütésekor kicsapódik? Most kiderül!

A lazac nem a legolcsóbb mulatság, tudjuk jól. Ennek ellenére az egyik leggyakrabban felhasznált halféle nálunk, közkedveltségben talán csak a tonhalkonzerv meg a harcsa és tengeri halfilék előzik meg egy átlagos háztartásban. És irtó finom.

Na de akkor viszont, ha már ennyit áldoztunk rá, nem szeretnénk, hogy az a bizonyos furcsa állagú fehér folyadék kifolyjon belőle sütéskor, igaz? Meg amúgy is, mi az? Megehetjük?

Igen, úgy fest, nem ez a valami lesz, amibe bele fogunk halni.

Receptajánlónk:

A neve: albumin. Fehérje. Nem zsír.

Na de mi az az albumin?

A fehérjék egyik fontos osztályának az elnevezése. Szerves anyagokból (például tojás, vér) nyerik.Az albumin a szervezet legfontosabb kötő- és szállító fehérjéje. Az albumin a teljes fehérjemennyiség (összfehérje) 55-65 %-át teszi ki. A májban termelődik.

Tehát hő hatására a lazac sütésekor - körülbelül 140-150 fokon - az albumin nevezetű fehérje folyadéktartalma kicsapódik a hal felszínén, és kifehéredik.

"Nem káros az egészségre" - mondta el az Alaszkai Egyetem tengeriétel-szakértője.

A lazac különféle módokon való megsütése nem akadályozza a fehérjekicsapódást, de van egy-két módszer, amivel esetleg elkerülhető.

Az egyik trükk a hal besózása - áztassuk a halat sütés előtt kb. tíz percig bögrénként egy evőkanál sós oldatban.

Martha Stewart módszere pedig a hal alacsony hőmérsékleten való sütése - ő már akkor leveszi a tűzről, amikor a halhús közepe opálos, és hagyja, hogy a sütés ezután szinte magától befejeződjön.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...