A lazac nem a legolcsóbb mulatság, tudjuk jól. Ennek ellenére az egyik leggyakrabban felhasznált halféle nálunk, közkedveltségben talán csak a tonhalkonzerv meg a harcsa és tengeri halfilék előzik meg egy átlagos háztartásban. És irtó finom.
Na de akkor viszont, ha már ennyit áldoztunk rá, nem szeretnénk, hogy az a bizonyos furcsa állagú fehér folyadék kifolyjon belőle sütéskor, igaz? Meg amúgy is, mi az? Megehetjük?
Igen, úgy fest, nem ez a valami lesz, amibe bele fogunk halni.
Receptajánlónk:
A neve: albumin. Fehérje. Nem zsír.
Na de mi az az albumin?
A fehérjék egyik fontos osztályának az elnevezése. Szerves anyagokból (például tojás, vér) nyerik.Az albumin a szervezet legfontosabb kötő- és szállító fehérjéje. Az albumin a teljes fehérjemennyiség (összfehérje) 55-65 %-át teszi ki. A májban termelődik.
Tehát hő hatására a lazac sütésekor - körülbelül 140-150 fokon - az albumin nevezetű fehérje folyadéktartalma kicsapódik a hal felszínén, és kifehéredik.
"Nem káros az egészségre" - mondta el az Alaszkai Egyetem tengeriétel-szakértője.
A lazac különféle módokon való megsütése nem akadályozza a fehérjekicsapódást, de van egy-két módszer, amivel esetleg elkerülhető.
Az egyik trükk a hal besózása - áztassuk a halat sütés előtt kb. tíz percig bögrénként egy evőkanál sós oldatban.
Martha Stewart módszere pedig a hal alacsony hőmérsékleten való sütése - ő már akkor leveszi a tűzről, amikor a halhús közepe opálos, és hagyja, hogy a sütés ezután szinte magától befejeződjön.
Ezeket olvastad már?
Ennél szebb csokitorta-felvágást ma már nem látsz - ezt nézd!
Ha nyűgös vagy ma, és rád férne valamiféle boldogsághormon-löket, ezt a csokitorta-felvágást nézd - kivéve, ha nincs a kezed ügyében édesség, mert akkor sírni fogsz.
Brecz Judit17 állat, aki 100%, hogy nem csinált semmi rosszat -...
Az állatok édesek, okosak, imádják a gazdájukat... aham, egy utópisztikus világban, amikor nem totálisan kiakasztóak és idegesítőek, és nem szedik épp darabokra a lakást...
Brecz Judit17 kép, amit a főzni nem tudók rögtön megértenek
Tudsz főzni? Nem? Sebaj, ők sem tudnak!
Brecz Judit