Mi fán terem az ázsiai tészta?

Szereted az ázsiai konyhát, de nehezen igazodsz ki rajta? Odáig még képben vagy, milyen a rizstészta és milyen a tojásos, de nem tudod, hogy mi az az udon vagy a soba?

Bevallom, nekem is sokszor fejtörést okoz – igaz, nem fogyasztok túl sűrűn tésztás fogásokat, mégis érdekelt, hogy mi micsoda, így utánajártam. Ha te is képbe kerülnél, segítünk!

Shiitake gomba stir-fry rizstésztával recept

Kevés sokoldalúbb étel van, mint a tészta, és ez az ázsiai fajtákkal sincs másképp. Kezdve az áttetsző, szinte gumiszerű celofán- , üveg- vagy rizstésztával, egészen a kissé rágós udonig. Következzenek hát a leggyakoribb ázsiai tésztatípusok!

Soba

A soba egy picit rágós, tömör, hajdinából (90%) és finomlisztből (10%) készült tésztafajta. Gyakran szobahőmérsékleten vagy hűtve fogyasztják tésztasalátának, valamilyen – szintén hideg – mártással. A 10% liszt ahhoz kell, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni, de rendelkezésünkre állnak már 100% hajdinából készült testvéreik is.

Halászlé Lorem Ipsum konyhájából

Otthon szép hagyomány karácsonykor halászlét enni. Édesanyám is csinálta, nagyanyám is csinálta, meg talán még az ő szépanyja is... Na de mi történjék, ha Skóciában 24-én ...

Hideg soba meleg napokra

Forró nyári napokon, amikor nem kívánunk nehezet, de szívesen ennénk valami finomat, ami nem meleg, mindig erre az ételre esik a választás. Gyors, könnyű és finom!

Celofán tészta

A celofán tészta mungóbabból készül, nálunk üvegtésztaként terjedt el. Az ázsiai kultúra használja levesekhez, salátákhoz, tavaszi tekercsekhez, és hasonló lágy ízű ételekhez. Textúrája, fényes, rugalmas, kissé csúszós/nyálkás. Elkészítése nagyon egyszerű: mindössze pár percre kell meleg, de nem forrásban levő vízbe áztatnunk.

Ázsiai karalábéleves csirkével recept

Tojásos tészta

Különböző vastagságban, szárítva is frissen vásárolhatunk tojásos tésztákat. A kínai, a japán, a maláj és a szingapúri konyha is előszeretettel használja. Ez egy rágós, semleges ízű tészta, éppen ezért számtalan ételhez kiváló választás, akár egytálételként, akár köretként.

Udon

Ez is egy rágós tészta, mely egy japán búzafajtából készül. Használják levesekhez és pörköltekhez, de hűtött mártásokhoz is (hasonlóan a soba tésztához.) A legjobb minőségű a hűtött udon tészta, de árulják szárítottan is.

Joszenabe

A nabe egy szezonális, ősszel és télen fogyasztandó, házias jellegű japán ételkategória. A hideg időben nagyon gyakran vacsoráznak együtt ilyesmit a japán családok. Nevét a japán ...

Udon

Japán egyik legnépszerűbb és egyben legegyszerűbb étele az udon. Nyáron hidegen, az év többi szakában melegen fogyasztják. Régiónként, családonként, egyénenként változhat az ...

Vermicelli

Ez egy rizslisztből készült cérnametélt neve, azonban ha csak rizstésztaként emlegetjük, félreérthető lehet. A név csak magát a tésztát jelöli, nem pedig a formáját – így a vermicelli valójában egy rizslisztből készült metéltet jelent. Bár hasonlít a celofántésztához, nem összekeverendő vele. Enyhe ízű, fehér, nem átlátszó. Szárítva kapható, és kulcsfontosságú eleme az egyik jellegzetes vietnami fogásnak, amit általában édes rizsbor-ecetes öntettel, dióval, zöldfűszerekkel és hússal szolgálnak fel.

Édes burgonya tészta

Az édesburgonya-tészta a koreaiak kedvenc tésztafajtája. Hűtött édes-sós tésztaétel, ami édes burgonyakeményítőből készül, s nagyon hasonlít a mungóbabból készült tésztához. Szárítva árulják, színe világos-szürkés, főzése rendkívül gyors. Rágós, csúszós textúrájú.

Ramen

A ramen igazából egy fogás. Ezt a tésztalevest friss vagy szárított, alkáli búzából készült tésztával szolgálják fel. A ramentészta törékeny, főzés után pedig rágós.

(via: yumsugar)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...