Bevallom, nekem is sokszor fejtörést okoz – igaz, nem fogyasztok túl sűrűn tésztás fogásokat, mégis érdekelt, hogy mi micsoda, így utánajártam. Ha te is képbe kerülnél, segítünk!
Kevés sokoldalúbb étel van, mint a tészta, és ez az ázsiai fajtákkal sincs másképp. Kezdve az áttetsző, szinte gumiszerű celofán- , üveg- vagy rizstésztával, egészen a kissé rágós udonig. Következzenek hát a leggyakoribb ázsiai tésztatípusok!
Soba
A soba egy picit rágós, tömör, hajdinából (90%) és finomlisztből (10%) készült tésztafajta. Gyakran szobahőmérsékleten vagy hűtve fogyasztják tésztasalátának, valamilyen – szintén hideg – mártással. A 10% liszt ahhoz kell, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni, de rendelkezésünkre állnak már 100% hajdinából készült testvéreik is.
Celofán tészta
A celofán tészta mungóbabból készül, nálunk üvegtésztaként terjedt el. Az ázsiai kultúra használja levesekhez, salátákhoz, tavaszi tekercsekhez, és hasonló lágy ízű ételekhez. Textúrája, fényes, rugalmas, kissé csúszós/nyálkás. Elkészítése nagyon egyszerű: mindössze pár percre kell meleg, de nem forrásban levő vízbe áztatnunk.
Tojásos tészta
Különböző vastagságban, szárítva is frissen vásárolhatunk tojásos tésztákat. A kínai, a japán, a maláj és a szingapúri konyha is előszeretettel használja. Ez egy rágós, semleges ízű tészta, éppen ezért számtalan ételhez kiváló választás, akár egytálételként, akár köretként.
Udon
Ez is egy rágós tészta, mely egy japán búzafajtából készül. Használják levesekhez és pörköltekhez, de hűtött mártásokhoz is (hasonlóan a soba tésztához.) A legjobb minőségű a hűtött udon tészta, de árulják szárítottan is.
Vermicelli
Ez egy rizslisztből készült cérnametélt neve, azonban ha csak rizstésztaként emlegetjük, félreérthető lehet. A név csak magát a tésztát jelöli, nem pedig a formáját – így a vermicelli valójában egy rizslisztből készült metéltet jelent. Bár hasonlít a celofántésztához, nem összekeverendő vele. Enyhe ízű, fehér, nem átlátszó. Szárítva kapható, és kulcsfontosságú eleme az egyik jellegzetes vietnami fogásnak, amit általában édes rizsbor-ecetes öntettel, dióval, zöldfűszerekkel és hússal szolgálnak fel.
Édes burgonya tészta
Az édesburgonya-tészta a koreaiak kedvenc tésztafajtája. Hűtött édes-sós tésztaétel, ami édes burgonyakeményítőből készül, s nagyon hasonlít a mungóbabból készült tésztához. Szárítva árulják, színe világos-szürkés, főzése rendkívül gyors. Rágós, csúszós textúrájú.
Ramen
A ramen igazából egy fogás. Ezt a tésztalevest friss vagy szárított, alkáli búzából készült tésztával szolgálják fel. A ramentészta törékeny, főzés után pedig rágós.
(via: yumsugar)