Ezért lehet nehéz éve a hazai mezőgazdaságnak

Az elmúlt időszak enyhe időjárása korántsem tesz jót a mezőgazdaságnak.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a gyümölcsfák hamarabb kezdenek fakadni, akkor egy hirtelen jött fagy megtizedelheti a hazai termést – számolt be a hírről a Pénzcentrum.hu.

Az elegendő talaj vízkészlethez elengedhetetlen a hó

Mártonffy Béla arról is beszélt, hogy nemcsak a gyümölcsfák kerülhetnek komoly veszélybe, hiszen a mezőgazdaság számára is fontos, hogy hó takarja el a földet. A talaj vízkészletéért ugyanis az olvadó hó felel a későbbiekben. Ha viszont hó nélkül maradunk, akkor száraz tavasz várható. Ez azért probléma, mert a hazai öntözési rendszer nem képes vízzel ellátni az egész országot.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy nem mindegy, hogy hó vagy eső érkezik.

Hiába esett nagy mennyiségű csapadék ősszel, a hóra ettől függetlenül is szükség van. Nem is beszélve arról, hogy a hóval érkező fagyok gyérítik a károkozókat és a kártevőket, ami segít csökkenteni a növényvédelmi költségeket.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...