Puszedli, pepparkakor, lebkuchen – ismered a mézeskalács összes fajtáját?

Távoli tájakról érkezett fűszerek, legendák és történelmi alakok övezte, több évszázados múlt, nyelvenként más-más elnevezés, elmaradhatatlan karácsonyi sütemény...hát mi más lenne ez, mint a mézeskalács?

Ha csak annyit írok ide, mézeskalács, valószínűleg különféle formájú fűszeres kekszek jelennek meg lelki szemeitek előtt, ugye? Esetleg egy-két gyerekkori vagy a gyerekekkel közös emlékkép, amint gyúrjátok-nyújtjátok-szaggatjátok a kezdetben még ragacsos, aztán fokozatosan egyre ruganyosabbá váló, csodás illatú tésztát.

Rengeteg csodás mézeskalácsreceptet találtok az oldalunkon ITT, ennek a vegán verziónak pedig ITT éritek el a receptjét

Azonban a mézeskalács egyfajta gyűjtőnév is, ami alá többféle sütemény is tartozik. Állagra ezek lehetnek kekszszerűen kemények-roppanósak, omlósabbak, vagy akár kevert sütemény jellegűek is, sőt, némelyiket még csokival is bevonjuk. Ami közös bennük, az a fűszeresség: a gyömbér elengedhetetlen alapanyag a sütikben, de ezen kívül további 3-4-5-féle fűszer biztosan kerül mindegyikbe. Gondoljunk csak a mindenféle mézeskalács-fűszerkeverékre - apropó, ehhez itt találtok egy egyszerű-de-nagyszerű házi receptet.

A különféle fűszerek mellett szintén közös ezekben a közönségkedvenc karácsonyi süteményekben, hogy JÓ édesek. Nomen est omen, nálunk leggyakrabban mézzel készülnek, de nyugatra indulva sok helyen melasz vagy muscovado cukor váltja az aranyló nedűt, attól függően, az adott tájon, mi az elterjedtebb. Amit érdemes szem előtt tartani, hogy minél sötétebb édesítőszert használunk, annál sötétebb lesz a sütemény is.

Próbáld ki mézeskalácsaink egyikét:

Ünnepi mézeskalács

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni, hogy aztán ...

Vegán mézeskalács

Az ünnepek és az ünnepi készülődés elmaradhatatlan kelléke a fűszeres mézeskalács. Most megmutatjuk, hogy ezt is könnyedén el lehet készíteni vegán verzióban, tojás, tejtermék és ...

Minden fűszeres keksz origója: a GYÖMBÉR

A mézeskalács angolul gingerbread, vagyis gyömbérkenyér névre hallgat. Utóbbi elnevezés ófrancia (gingebras) és latin (zingiber) ősökkel rendelkezik, és a tartósított gyömbérre utal. A gyömbér Délkelet-Ázsiából származik, ahol már időszámításunk előtt is használták ezt az erős aromájú fűszert, ami a kurkuma, a kardamom és a galangál közeli rokona. Európába a Selyemúton keresztül, kínai és arab közvetítéssel érkezett, nyers vagy tartósított formában.

Hagyományos, omlós-szaftos mézeskalácsfigurák - a pontos receptet ITT éritek el

A gyömbért a Római Birodalomban még inkább gyógyászati célokra használták, később kezdtek csak főzni vele. Mint a legtöbb fűszer, kezdetben luxuscikknek számított, így először az uralkodói udvarokban ízesítettek vele, az idő múlásával viszont egyre szélesebb társadalmi rétegek számára vált elérhetővé. A középkor végére már Európa-szerte elterjedt alapanyagnak számított, népszerűségének egyik fő okát az adta, hogy jól elnyomta a tartósított hús mellékízét.

Fuss, fuss, fuss, amerre csak látsz, nem kapsz el, én vagyok a mézeskalács!

Mézes-fűszeres süteményeket már az ókori görögök is készítettek ünnepi alkalmakkor, a ma ismert mézeskalács közvetlen őse viszont csak a 11. században érkezett meg Európába. Az érett középkorra az egész kontinensen elterjedt és kedvelt édességgé vált, amit különféle vásárokon árusítottak. A kekszeket már ekkor is díszítették, amihez a különféle kinyomóformák mellett pecsétszerű faeszközöket, és egész szemes fűszereket használtak.

A tésztát ekkor még mézzel, mandulával és zsemlemorzsával készítették, a fűszerezésnek pedig szinte állandó eleme volt az őrölt feketebors.

Az újkor beköszöntével a morzsát lisztre cserélték, és tojást kevertek a tésztába, ami így sokkal könnyedebbé vált. A mézet is ekkor váltotta fel a melasz Angliában, mivel utóbbi olcsóbb és könnyebben beszerezhető alapanyagnak számított. Így nem csoda, hogy az Újvilágba is ezt a verziót vitték magukkal a telepesek.

Állítólag a mézeskalácsember feltalálása is az angolokhoz köthető, ráadásul nem is akárkihez! A legenda szerint ugyanis I. Tudor Erzsébet volt az, aki az udvarába látogató méltóságoknak süteménybeli hasonmásukkal kedveskedett, így elindítva a divathullámot. Akár így volt, akár nem, az biztos, hogy a mézeskalács-házikó készítésének viszont a németek voltak a mesterei, a műfajnak pedig a 19. században a Grimm-testvérek szereztek váratlan népszerűséget a Jancsi és Juliskával.

A mézeskalácsemberkével az egyetlen baj, hogy néha túl cuki ahhoz, hogy megegyük

Mézeskalács-területen csak egyetlen ehhez fogható reklámértékű mű készült azóta is: bizony, ez nem más, mint a Shrek! Az animációs filmeknek felejthetetlen, közönségkedvenc karaktere Mézi, a mézeskalácsemberke, de rövid életű rokonát, Süttyőt is sokunk a szívébe zárhatta gyerekként.

Talán ezeknek az örökzöld meséknek köszönhető, talán nem, egy biztos: ha ma mézeskalácsról beszélünk, először ezek a figurális kekszek jutnak az eszünkbe. Pedig számtalan más formában is létezik ez a csodás sütemény, ebből most párat össze is szedtem.

Íme a Nosalty mézeskalács-lexikona:

“A” mézeskalács:

  • ez az, amire a legtöbbünk gondol, ha mézeskalácsról van szó: fűszeres, mézzel készült tésztából szaggatott, különféle formákban kisütött, közepesen puha keksz
  • előszeretettel díszítik vagy készítenek belőle mézeskalácsembert vagy -házikót
  • Európa-szerte ismert, és az USA-ban is nagyon elterjedt
  • verziói: gingerbread man (angolszász), pierniczki (lengyel), pernik (cseh), licitar (horvát-szlovén), stb. 

Lebkuchen:

  • a mézeskalácsnál légiesebb, puhább tésztájú sütemény
  • gyakran csokival bevonva vagy magokkal megtűzdelve készítik
  • Németországban nagyon elterjedt, egyik legismertebb típusa a Nürnbergi mézeskalács, ahol a fűszeres tészta egy-egy kerek ostyalapra kerül

Pihe-puha mézes puszedli

Az ízimádók karácsonyi kedvence a mézeskalács mellett biztosan ez a puszedli lesz. Fűszeres, puha és szívet melengető, szinte olyan, mint egy falat karácsony. Egyszerűen elkészíthető, ...

Fűszeres nürnbergi mézeskalács

Az igazi nürnbergi mézeskalács sajna csak Nürnbergben kapható - a máshol készült darabok nem kaphatják meg a védett nürnbergi nevet. De ez ne tartson vissza senkit attól, hogy ...

Puszedli:

  • a lebkuchenhez nagyon hasonló süti
  • gyakran lekvár is kerül a közepébe, a teteje pedig tojásfehérjés mázat vagy csokis bevonatot kap
  • népszerű édesség Oroszországban (prianik), míg Lengyelországban a Toruń városában készített, különleges toruńi mézeskalács az egyik leghíresebb sütemény
Ezeknek a csodás, tojásfehérjehabbal díszített puszedliknek a receptjét ITT találjátok

Gyömbérkeksz:

  • a mi mézeskalácsunknál ropogósabb, vajasabb kekszféle, angolszász területeken nagyon népszerű
  • a leghíresebb mégis az amerikai verzió, a ginger snap
  • az Egyesült Királyságban olyan népszerű, hogy számos városnak saját receptje van
  • egyik legkülönlegesebb verziója a parlies, vagyis parliament cake: ezt a fűszeres, négyzet alakú kekszet tömény szesz társaságában fogyasztották egy titkos hátsó szobában a skót parlament tagjai az ülésszakaszok szüneteiben

Pepparkakor:

  • nagyon vékonyra nyújtott, nagyon ropogós keksz
  • a fűszerkeverékbe kerül a névadó fűszerből, a borsból is
  • maga a pepparkakor svéd süti, de minden skandináv országban megtalálhatók verziói
  • ha máshol nem is, a kék-sárga bútoráruházban már biztos mindenki találkozott vele

Gyömbéres keksz

Igazi adventi süti - hamar elkészül, nagyon finom, és nagyon karácsony ízű! Nem beszélve a mennyei illatról, amit a konyhában hagy maga után... www.lurpak.com/hu-hu/

Mézeskalács 3.

A nagyinál volt a mézeskalács (kalácsforma) és a mézes puszedli (pogácsaforma). A karácsonyfára kerülő mézes díszek nem voltak ízesítve, csak szépre készítve - sohasem ettük meg ...

Spekulatius:

  • németalföldi eredetű, ropogós keksz, a cukor szinte karamellizálva van benne
  • díszes-mintás, többnyire szélmalmot vagy bibliai történeteket pecsételnek a kekszre
  • főként Miklós-napra készítik, így a Mikulás is gyakori minta
A Piernik Staropolski egy 6 hétig érlelt lengyel mézeskalács, ami a toruni édesség távoli rokona

Pain d’épices:

  • kenyérformában sütött, kevert tésztájú sütemény, amit szeletelve kínálnak
  • francia specialitás, Dijon környékéről származik
  • ezen alapul az USA-ban népszerű gyömbérkenyér, a gingerbread loaf

Bármelyik mézeskalács-variációt készítsétek is el, biztosan nagyszerű hangulatot fog varázsolni a lakásotokba. Gyerekekkel is tökéletes program lehet, és nincs is jobb, mint pár szem fűszeres kekszet majszolni a kedvenc karácsonyi filmjeink közben!

Forrásunk volt: The Oxford Companion to Food, Wikipedia, PBS, The Spruce Eats

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További érdekes karácsonyi cikkeket itt találsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...