Ebbe a sajttortába pakold a maradék mézeskalácsokat

Idén készítsetek dupla adagot a kedvenc mézeskalácsotokból, hogy ebbe a tortába is jusson! Kedvenc karácsonyi kekszeink ebben a fantasztikus sajttortában szuperropogós, fűszeres tésztává alakulnak, aminek minden falatja élvezet. Vigyázat, függőséget okozhat!

A sajttorta intézményét senkinek nem kell bemutatni, elég hírverést kapott az elmúlt másfél-két évtizedben. Sikerének egyik kulcsa éppen az, hogy bár önmagában, natúran is élvezhető, ha fűszereznénk, akkor csak a csillagos ég szab határt a képzeletünknek. Mi is készítettünk már például sütőtökös, bodzás, fehércsokoládés, kékszőlős verziókban, van sütés nélküli és vegán receptünk is, sőt, már baklavával és répatortával is összeboronáltuk kedvencünket!

A mézeskalácsos sajttorta receptjéért kattints a képre!

Túl sok mézes maradt?

Idén viszont olyan magas fokozaton pörgött nálunk a karácsonyhangulat, hogy mindent is mézeskalácsosra hangoltunk. Így a mézeskalácsmuffin, a mézeskalácsos sütőtökkenyér és a mézeskalácslikőr után már nem állhattunk meg a mézeskaláccsal bélelt lejtőn, így megálmodtuk a mézeskalácsos sajttortát, amelynek minden elemében visszaköszön legkedvesebb fűszerkeverékünk.

Ez a torta már önmagában is csodálatos, de a fűszeres karamell mennyei szintre emeli

Minden réteg mézes

A legfontosabb réteg mézeskalácsszempontból persze a kekszes alap, hiszen ez az, ahol a kész kekszfigurák főszerephez jutnak.

A mi verziónkba egy csodálatosan ropogós, a sok fűszertől mélybarna, svéd mézeskalács került, de bármilyennel készíthetitek, legyen az házi vagy bolti. Sőt, akár gluténmentesre is csinálhatjátok, ehhez van is egy kiváló gluténmentes mézeskalács receptünk, amit ide kattintva megtaláltok.

A sajttorta alapjához ezen kívül csak vajra van igazából szükség, de mi kicsit még csavartunk az alaprecepten, és némi törökmogyorót is hozzádaráltunk a kekszhez.

A mézeskalácsos sajttorta receptjéért kattints a képre!

A legkrémesebb tortabelső

A krém hasonlóan egyszerű történet, mint a kekszes alap, ennek legfőbb alkotóeleme a krémsajt és/vagy mascarpone, ebből viszont tényleg JÓ SOK kell bele. Én személy szerint vegyesen szeretem használni a kétféle tejterméket, így igazán balanszban vannak az édes-savanykás ízek.

Mivel mézeskalácsos sajttortáról van szó, a mézeskalácsos fűszerkeverék természetes nem hiányozhat ebből sem. Mindenkinek a saját ízlésére van bízva, mennyit tesz bele, annyit elárulhatunk: mi nem spóroltunk vele.

Érdemes a fűszerezésnél figyelembe venni, hogy házilag készített vagy bolti keveréket használunk-e, hiszen utóbbi sokkal erősebb ízű lehet a sok szegfűszegtől, ezért érdemes egy picit óvatosabban bánni vele.

A mézeskalácsos sajttorta receptjéért kattints a képre!

A sajttorta ezzel gyakorlatilag készen is van, az elősütött kekszes alapra megy a krém, majd együtt sülnek nagyjából egy órát, 160 fokon. Amikor kész a torta, magas és pufi lehet, ezen ne lepődjünk meg, szépen le fog süllyedni, ahogyan hűlni kezd. Amíg pedig hűl a torta (érdemes akár egy éjszakát is állni hagyni), bőségesen van időnk elkészíteni a karamellszószt, ami már csak az öntet a hab a tortán.

A mézeskalácsfűszer nyilván ebbe is dukál, de ha ránk hallgattok, akkor egy hatalmas csipet sót is beletesztek, hiszen a karamellnek ez is remekül áll, ráadásul felerősíti az ízeket. A szószból egyébként érdemes akár dupla adagot is készíteni, hiszen mindenféle süteménynek remekül áll, de egy pohár kávét vagy egy bögre forró csokit is feldob.

A mézeskalácsos sajttorta receptjéért kattints a képre!

Ez lenne hát a mi legújabb kedvencünk. Készítsétek el ti is, és teljen fűszerekben gazdagon a karácsonyotok!

A mézeskalácsos sajttorta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Már a küszöbön van a karácsony, próbáld ki ezeket a pillanatok alatt elkészíthető recepteket:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...