Vannak, akiknek nem újdonság, sőt, olyat is ismerünk, akinek a most 87 éves nagymamája már évtizedekkel ezelőtt képben volt a Meyer-citrommal, sokan viszont a mai napig nem tudják, hogy létezik: bemutatjuk a fűszeres illatú és ízű, narancsos színű Meyer-citromot, mely télen zsebelhető be szezonálisan, és már Magyarországon is termesztik!
De mi is az a Meyer-citrom?
A gyümölcs vélhetően a citrom és a narancs hibridje, nevét pedig Frank Nicholas Meyerről kapta, aki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma megbízásából 1905-ben Ázsiába utazott, hogy új növényfajokat keressen és telepítsen be az Egyesült Államokba. Összesen 2500 növényfajt gyűjtött össze és honosított meg.
Ősz végétől körülbelül februárig találkozhatunk vele a piacokon, a sokszor gyanútlan zöldségeseknél, sőt, a nagyobb áruházakban is, miközben a nemzetközi gasztrovilág évek óta sztárként ünnepli, hiszen a Meyer-citrom tényleg szintet lép a citromuniverzumban.
Formája általában kissé gömbölyűbb, a héja vékonyabb és simább, amikor érett, akkor a színe narancssárgába hajlik. Legárulkodóbb azonban az illata, ami karakteres, édeskés, mandarinos, fűszeres. Néha határozottan kakukkfüves jellegű. Az íze sokkal édesebb, lágyabb, és igen lédús, gyakran sok a magja
– írja róla egyik hatalmas rajongója, Mautner Zsófi.
És valóban, teljesen jól megkülönböztethető a sima citromtól, mert:
- gömbölydedebb a formája
- narancsos színű a héja
- simább a felülete
- vékonyabb a héja
- határozottan lédús
- sok benne a mag (sajnos)
- fűszeres az illata, ez felvágás előtt is érződik
Hogy miben használhatjuk?
Természetesen bármiben, amibe illik a citrom, de készüljünk egy jóval izgalmasabb, fűszeresebb ízvilágra. Salátaöntetekben, szószokban a legerőteljesebb az aromája, de süteményekben, pohárkrémekben, dzsemekben is isteni, de lemon curdot is készítsünk belőle!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több érdekes alapanyag és recept: