A Met-gála nemcsak Amerika, de az egész világ egyik legnagyobb volumenű vacsoraestje, amely immáron 26 éve arról szól, hogy híres emberek a legdrágább divatmárkák exkluzív ruhakollekcióiba öltözve végigvonulnak a vörös szőnyegen, majd a világ legértékesebb műalkotásai között megvacsoráznak - tömören és röviden. Íme egy kis betekintés a 2016-os gála vacsorahelyszínéről.
Az ilyen jellegű vacsorák mindig meghatározóak a gasztronómia világában. 2020-ban az Oscar-gálák történetében először szinte kizárólag növényi alapanyagokból készült vacsorát tálalt fel Wolfgang Puck és csapata az est résztvevőinek.
A növényi alapú ételek népszerűsítése nem csak trend, egyre több séf és étterem dönt ugyanis úgy, hogy a tudatosság jegyében csökkenti vagy éppen teljesen kiiktatja az állati eredetű ételek és alapanyagok használatát kínálatából. Legutóbb a Michelin-csillagos manhattani Eleven Madison Park étterem séfje, Daniel Humm jelentette be, hogy örökre leveszi étlapjáról az állati eredetű ételeket.
A gálaest főszervezője, Anna Wintour idén a híres amerikai-etióp-svéd séfet, Marcus Samuelssont bízta meg a Met-gála étlapjának megalkotásával.
Samuelson New York City legígéretesebb, feltörekvő és már befutott séfjeit választotta ki a feladatra, és ez még közel sem minden: a feladat nem kevesebb, mint egy olyan, több fogásból álló menüt megalkotni, amely egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű alapanyagokat.
El akarjuk mondani a világnak, hogy visszatértünk - New York City, azaz a város, ahol az emberek összegyűlnek és ünnepelnek, visszatért
- nyilatkozta Samuelson a Bon Appétitnek egy exkluzív interjúban.
A Met-gála idei témája az amerikai divat története, de fontos szerepet kapnak az elmúlt évek politikai és közéleti történései is. Ennek függvényében a felkínált ételek és azt azt megalkotó szakácsok is Amerika sokszínűségét, szabadságát jelenítik majd meg az ételekben. Az idei gálavacsora megalkotásában televíziós személyiségek, szakácskönyvírók, étteremtulajdonosok és a tudatos táplálkozás hirdetői is részt vesznek majd.
A 2021-es Met-gálát az előző évek szokásaival ellentétben idén nem tavasszal, hanem szeptemberben rendezik meg. Az eseményt megelőző hetekben a Vogue az Instagramon mutatja be a gálán dolgozó szakácsokat, a séfek kedvenc receptjeit pedig akár mi is elkészíthetjük a rövid videók segítségével. Bár ezek az ételek eltérnek majd attól, amit a Met-gálán fognak felszolgálni, de szintén növényi alapúak lesznek.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
- Budapesten nyitja meg első európai éttermét Wolfgang Puck, az Oscar-gálák séfje
- Ezekkel a családi süteményekkel került be a világ vezető cukrász magazinjába egy magyar étterem
- Nem mindennapi füllentéssel jutott be Kanye West a Michelin-csillagos étterembe
Forrásunk volt. címlap forrása: Celine Dion/Instagram