Nemrégiben a NÉBIH megrendezte azt a séfversenyt, melyen a résztvevőknek az iskolai menzákon megadott napi kvóta alapján 420 Ft/fő-s árakkal kellett kikalkulálniuk a főzést. Valódi művészet lehet ez, főleg, hogy az ételeknek ennyi pénzből egyszerre kell finomnak és egészségesnek is lenniük. Körbenéztünk hát egy kicsit a saját házunk táján: összeállítottunk három olyan menüt, melyek egyszer sem lépik túl a megadott keretet, mégis finomak. 420 forintos menü NoSalty receptekből!
Azt fontos leszögezni, hogy a fűszerek, 1-1 evőkanál liszt, olívaolaj és kevés cukor esetében nem adtunk hozzá a végösszeghez: feltételeztük, hogy ezek minden háztartásban megtalálhatóak, és egyszerre nagyobb tételben szokás venni őket, vagy ha mégsem, egy-két személyre viszonylag kevés fogy belőlük.
Menük
Az első menü kevésbé macerás, tulajdonképpen egészen könnyen összedobható: házi csirkemájkrém, kenyérchips, és még egy finom piskóta is szerepel az összeállításban. Itt még spóroltunk is, pedig húsféle - ugye csirkemáj - szerepel a receptek hozzávalói között. Semmi extrát nem igényel, mégis szuper ötlet a kenyérchips, de az olajos piskóta is elég jól hangzik, főleg úgy, hogy végre valami más a hagyományoshoz képest.
A következő menü a világ egyik legegyszerűbb étele, és a főzelékek újragondolásának jegyében született: mézes-mustáros csicsókafőzelék. Hozzá pirított kolbászkarikákat adtunk, de helyette zöldséglepénnyel is gazdagíthatjuk - nem kell túlzásba vinni a húsfogyasztást. Desszertként az örök császármorzsa játszik - és fejenként éppen beleférünk a 420 Forintba.
Hogy ne érje szó a ház elejét, és mindenki találjon kedvére valót, egy igazi klasszikus, a Stefánia-vagdalt jön, lát és győz. Hozzá rizst választottunk. Itt el is szaladhatna velünk a ló, ha nem gondolnánk a korábban eltett kompótra, ami most egyrészt nagyon jólesik, másrészt költséghatékony csak leemelni a polcról.