Ezek a legjobb tojás-, sajt-, tejföl- vagy túróhelyettesítők

Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki nem fogyaszt bizonyos ételeket, az ízlésbeli különbségektől kezdve a vallási, etikai szempontokon át az egészségügyi okokig. Cikkünkből most megtudhatod, mivel alternatív hozzávalókkal tudod kiváltani a tojást, tejterméket vagy éppen a húst.

MENTESEN, KÖNNYEDÉN

Ha valaki egészségügyi vagy éppen etikai megfontolásból nem fogyaszt bizonyos élelmiszereket vagy egész ételcsoportokat, általában tisztában van vele, hogy mit mivel tud helyettesíteni a főzés során. Ám akkor is érdemes megismerni az alternatív hozzávalókat, ha csak kíváncsiak vagyunk, és szívesen kísérleteznénk, vagy épp olyasvalakinek főzünk, aki nem fogyaszthatja hagyományos formában az ételeket. Sokszor az alternatív módon elkészített fogások annyira jól sikerülnek, hogy bekerülnek a mindennapi repertoárba.

getty

TOJÁS

A tojás egyrészt számos étel nélkülözhetetlen hozzávalója, hiszen gondoskodik a megfelelő állagról, konzisztenciáról, mégsem lehetetlen nélküle elkészíteni az ételeket. Számos esetben csupán gazdagítja a tésztát a süteményben, és akkor is tökéletes lesz, ha elhagyjuk. Ha fontos, hogy valami összetartsa az ételt, sűríteni szeretnénk vele, akkor használhatjuk az útifűmaghéjat vagy éppen a csicseriborsólisztet, amelyből kis vízzel és fűszerekkel elkeverve kifejezetten finom vegán rántotta készíthető, de a tofu is nagyszerű tojáshelyettesítő, amiből szintén készülhet rántotta.

Indiai csicseri palacsinta

Puliszka palacsinta formájában, indiai fűszerezéssel. Finom csak így magában vagy egy kis sült hús mellé. Amúgy zöld chutney-t ajánlottak hozzá, de az jóformán korianderből áll, én ...

Tofu rántotta

A tofu nagyon egészséges. Úgy működik, mint egy szivacs a testben. Régen magas volt a koleszterinem, igen régen, mert amióta rendszeresen fogyasztom a tofut, remek a vérképem! Ezért sok ...

TEJFÖL, JOGHURT, TEJSZÍN ÉS A TEJ

A tejföl gazdag, krémes ízvilága az egyik legkönnyebben megidézhető különböző alternatív alapanyagokkal, választhatunk az egyre több helyen kapható növényi alapú változatokat, amely lehet kókuszalapú vagy készülhet magféléből, rizsből és szójából is. Ma már a nagyobb áruházakban is könnyen beszerezhetők a különféle növényi tejszínpótlók is, és pont ugyanúgy adhatók az ételekhez, mint az eredeti - a legtöbben észre se fogják venni a különbséget.

Házi szójatej

Még Angliában teljesen rákattantam a szójatejekre, s nagyjából mindent azzal készítettem a reggeli müzlitől a palacsintán keresztül. Aztán hazajöttem, és vissza kellett fanyalódnóm a ...

Házi rizstej

Akik nem fogyaszthatnak állati eredetű tejterméket, azoknak tökéletes megoldás a rizstej, de ettől függetlenül is lehetne fogyasztani, mert nagyon finom. Egy a baj vele, hogy a boltokban ...

A többi tejtermék, sőt maga a tej is az egyik legkönnyebben és legkényelmesebben kiváltható élelmiszer, hiszen mára szinte mindenhol vásárolhatunk növényi italokat, sőt a joghurtok és tejszín is széles körben ismertek növényi változatban is. Fontos, hogy a tejszínt és más tejterméket helyettesítő alapanyag esetében is figyeljünk, hogy ne a növényi zsír és tejszármazék házasításával létrejött, sokszor alacsony minőségű terméket vegyük meg, mindig ellenőrizzük az összetevőket. Sőt, a mag- és gabonaitalok házilag is könnyen elkészíthetők.

SAJTOK

A növényi alapú étrend egyre népszerűbbé válik itthon is, ezért sok bolt polcain felfedezhetünk olyan élelmiszereket, amiket nemcsak a vegánok, hanem ételallergiában vagy érzékenységben szenvedők is bátran választhatnak. Ilyenek a vegán sajthelyettesítők is, amelyek legtöbbször valamilyen magféléből illetve kókuszból készülnek, és ízükben, állagukban nagyon hasonlítanak a valódi sajthoz. Sós süteményekben, pizzán ugyanúgy használhatók. A már említett tofu is sokoldalúan használható sajt helyettesítésére is, a füstölt változata különösen. A különlegesen finom, parmezánra emlékeztető ízű sörélesztőpehely pedig egy olasz tésztára szórva tökéletesen megállja a helyét, de készülhet vele vegán mac and cheese is.

Vegán mac and cheese

Az év elején egy gyors, de annál finomabb vegán recepttel is jelentkezünk. Nagy kedvencünk a sajtos makaróni, ami a tökéletes téli “comfort food”, viszont sajnos nem sorolható a ...

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

TÚRÓ ÉS SAJTKRÉM

Kiváló körözött készíthető kölesből, és a köleses túrógombóc is egy olyan nagyszerű étel, amelyről a legtöbben meg nem mondanák, hogy nem tejtermékből készült. Mint ahogy a klasszikus tejbegríz vagy tejberizs kókuszitallal főzve nem egy egyszerű hétköznapi vacsora lesz, hanem olyan elegáns desszert, amit máskor csak különleges alkalmakkor jutna eszünkbe elkészíteni.

Kölesgombóc, a vegán túrógombóc

A kölesgombócot sokan a vegán túrógombócként is emlegetik, hiszen ízében és állagában nagyon hasonlít a kettő. A kókusztejben szinte teljesen szétfőtt köles csodálatosan krémes ...

A legtöbb klasszikus fogásunk könnyen elkészíthető tehát hús, tejtermék vagy tojás nélkül, vega vagy egyenesen vegán változatban, merjünk tehát kísérletezni, mert olyan ízeket fedezhetünk fel, amikről könnyen kiderülhet, hogy jobban is ízlenek új, alternatív formájukban.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...