Ha glutén- és tejmentesen étkezel, az édesség tematika elég problémás lehet, ha nem vagy süteménysütős típus. (A bolti édességek nagy százaléka ugyebár nem jöhet szóba.) A nehézséget tetézi, hogy míg a tejet sütisütéskor viszonylag könnyen kiválthatjuk növényi tejpótló italokkal, addig a sima búzalisztet nem könnyű helyettesíteni gluténmentes lisztfajtákkal - legalábbis alapos utánajárást és sok-sok próbálkozást igényel. Mutatunk 5 sütés nélküli, glutén- és tejmentes édességet, melyek a gyakorlottabbak számára valószínűleg már bevett opciók, ha nagy a szükség, de hátha segítségül lesz pár olvasónknak.
Kattintsatok a képre, és nyílik a sütés nélküli édességek galériája!
5 sütés nélküli édesség házilag, ami tej- és gluténmentes
Zabkása
A zabkása nemcsak a dietetikusok és az egészségtudatosak választása, valóban csodás opció, ha egészségesen ennél édeset. Természetesen gluténmentes zabból készítsd, növényi tejpótlóval vagy vízzel, és mehet rá szezonálisan bármilyen gyümölcs, olajos magvak, fahéj, kakaó, étcsoki, mogyoróvaj, cukor helyett datolya, aszalt füge, kókuszcsipsz vagy -reszelék, de bármi, amit megkívánsz.
Az egyéjszakás zabkása receptjét itt, a mogyoróvajas-datolyás zabkásájét itt találod!
Tejberizs
A tejberizs gyerekkorunk egyik kedvence, és mai napig kiállja az idő próbáját: a rizs a világ legkedveltebb gluténmentes gabonanövénye, a növényi tejek pedig itt is jóbarátaid lesznek: mi főleg a kókusztejet vagy a kókuszkrémet ajánljuk, mert isteniek tejberizshez! A tetejére mehet bármilyen gyümölcs: eper, málna, barack, alma, de akár befőtt, lekvár is.
Vegán, kókusztejes tejberizs receptje itt!
Tejbegríz
Talán a legolcsóbb megoldás a zabkása mellett: igaz, a búzadara helyett bevethető gluténmentes rizsdara nem kapható mindenhol, de a bioboltokban biztosan megtalálod, ezen kívül pedig pont így készül, mint a sima tejbepapi, csak növényi italokkal. A feltét bármi lehet, amit fent említettünk, a gyümölcsön keresztül a lekvárig és a klasszik kakaó-fahéjig.
Kókusztejbegríz-recept, itt!
Chiapuding
A chiapudingok évek óta szupermenő édességnek számítanak a trendi kávézók, egészséges étkezdék és tudatosan étkezők világában: chiamagot már a nagyobb élelmiszerboltokban is kapunk, emellett növényi tej, tetszőleges édesítés és persze szezonális gyümölcs és/vagy díszítés + némi türelem kell a pudingunkhoz.
Mutatjuk, hogyan csináld!
+ 1. étcsoki
Az örök jollyjoker, ha édesre vágysz, és mellőznéd a tejet és a sok-sok adalékot, sőt, akár a cukrot is: vegyél jó minőségű, magas kakaótartalmú (bio, vegán) étcsokit!
Feltuningolnád? Chocolate bark recept itt!
Még több mentes tipp: