Hogy miért érdemes mentát használnunk? Erre a kérdésre talán a legegyszerűbb válasz az lehet, hogy „mert mindig képes újra és újra meglepni”. Tényleg: a karakteres zöldfűszer olyan receptekben is felbukkanhat, amelyekre nem is számítanánk, olyan alapanyagokkal dolgozik együtt kiválóan, amelyek sose jutnának eszünkbe. A varázslat mégis valódi és működik: a menta egy egész szakácskönyvnyi fogásnak jól állhat: nézzünk most csak néhány kiemelkedő példát ebből a sokaságból!
Nézd meg galériánkban a mentával feldobható receptek listáját!
7 fogás, amibe bátran tegyél egy nagy csokor mentát
Gyümölcskrémleves
Persze nem sajátíthatják ki a zöldségek csak maguknak a mentát: a gyümölcsök is kapnak belőle bőven. Tegyünk friss zöldfűszert minden olyan levesbe, amiben vannak bogyós gyümölcsök, görög vagy sárgadinnye, őszibarack vagy ezek bármilyen kellemes kombinációja. Mindegy, hogy zöldséges vagy gyümölcsös krémlevesről van szó, a mentát soha ne tegyük ki direkt hőnek, mindig csak a főzés végén adjuk a fazékhoz, így jobban megmarad kirobbanó aromája.
Gabonasaláta
A tartalmas gabonasaláták mindig profitálhatnak valamelyik friss zöldfűszer jelenlétéből – legyen ez éppenséggel a menta, ha némi izgalmat csempésznénk a salátástálba. Lehet az alap bulgur, rizs, hajdina, köles vagy akár quinoa is, ez mindegy, a lényeg, hogy tegyünk a salátába a gabonán és mentán kívül valamilyen friss sajtot (pl. feta), ami kellő sósságot biztosít, valamilyen lédús zöldséget (pl. paradicsom), és ha tovább fokoznánk az élvezeteket, további két-háromféle zöldfűszert is. Legyen igazán zöld az a saláta!
Édes-sós saláta
Egy igen tág kategória ez, de elsősorban azokról a salátákról van itt szó, amelyek egyszerre használnak zöldségeket, sajtokat, felvágottakat, gabonákat „sós” elemként és valamilyen gyümölcsöt „édes” kiegészítőként. A menta mindkét oldalhoz tud alkalmazkodni: édes és sós lábakon is megáll, sőt, középen elhelyezkedve összehozza a saláta két ellentétes pólusát képviselő alapanyagokat, mondhatni harmóniát teremt a salátástálban.
Sült húsok
Ha kóstoltunk már valaha mentás öntettel párosított sült bárányt, tudhatjuk, mi a dörgés. Persze nemcsak a bárány aranybarnára pirult felületén csoroghat a zöldfűszeres mártás, hanem a csirkén, pulykán vagy nyúlon is. A nehézkesebb húsok (pl. marha, sertés) már annyira nem illenek hozzá, bár próbálkozni mindig szabad. Tegyük a recept részévé a mentát: kerüljön utólag az öntetbe vagy még a legelején a húspácba.
Príma receptek a kísérletezéshez:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több parádés konyhai ötlet: