Menopauza-diéta: ételek, amiket enni kell, és amiket kerüljünk

A menopauza egy természetes folyamat, amely a nő menstruációs ciklusának természetes végét jelöli.

A menopauza előtti években a nők sokat tehetnek a tünetek megelőzéséért vagy a meglévő tünetek csökkentéséért az étrendjükön keresztül, úgy, hogy megadják a testüknek a létfontosságú tápanyagokat. Jó, ha gyakran fogyasztanak olajos halat (lazac, makréla, hering és szardínia), dióféléket, magvakat, különösen chiamagot és lenmagot. Ezek az esszenciális zsírok fontos szerepet játszanak a hangulat szabályozásában. Létfontosságúak a bőr olajtermeléséhez is, segítenek megtartani a hidratáltságot. Jó, ha az étrenden keresztül sikerül bevinni az omega 3-at, de ha úgy adódik, hogy valakinek pótlásra van szüksége, érdemes szakemberrel konzultálni a mennyiségről.

A fitoösztrogének különféle magokban, diófélékben, gyümölcsökben, szójában, zabban, árpában, hüvelyesekben és gyógynövény-kiegészítőkben, például vörös lóhere találhatók meg. A kutatások szerint fitoösztrogének segíthetnek a menopauza idején a nőknek azáltal, hogy ösztrogén-szerű hatásokat váltanak ki a szervezetben - bár ezek a hatások igen gyengék.

Chia puding

Este 1 perc alatt összeállítható, gyors és egészséges reggeli recept.

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

A változó korban a nőknek szükségük van elegendő kalciumra , D- vitaminra és K2- vitaminra. Az ösztrogénszinttel együtt csökkenhet a csontsűrűség, és ez hozzájárulhat a csontritkuláshoz. A kalciumforrások közé tartoznak a tejtermékek, a zöld leveles zöldségek (például kelkáposzta, spenót és káposzta), a diófélék és a magvak.

A D-vitamin a megfelelő kalciumfelszívódáshoz szükséges. A kollagéntermelést C-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával támogathatjuk. A B-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a hús, baromfi, élesztőkivonat, dió, hüvelyesek, spárga, brokkoli, spenót, banán és burgonya, ez a vitamin a hangulatingadozás ellen jót tehet.

Ezeket az ételeket érdemes kerülni

Az alkohol és a koffein hőhullámokat válthat ki a menopauzán áteső nőknél. Egy másik tanulmány szerint viszont a koffein segíthet csökkenteni a hőhullámok gyakoriságát. Jó ötlet megnézni, hogy kire hogy hat az ital, és annak tükrében dönteni a fogyasztásáról. A hozzáadott cukorral készült, magas glikémiás indexű feldolgozott ételek, például fehér kenyér, tészta, sütemények és kekszek, súlyosbíthatják a menopauza tüneteit. Gyakran javasolják, hogy a menopauzán áteső nők kerüljék a fűszeres ételeket, mert egyes tanulmányok szerint ezek fogyasztása növelheti a hőhullámokat vagy a szorongást. Ennek alátámasztására azonban kevés bizonyíték áll rendelkezésre.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!