Menopauza-diéta: ételek, amiket enni kell, és amiket kerüljünk

A menopauza egy természetes folyamat, amely a nő menstruációs ciklusának természetes végét jelöli.

A menopauza előtti években a nők sokat tehetnek a tünetek megelőzéséért vagy a meglévő tünetek csökkentéséért az étrendjükön keresztül, úgy, hogy megadják a testüknek a létfontosságú tápanyagokat. Jó, ha gyakran fogyasztanak olajos halat (lazac, makréla, hering és szardínia), dióféléket, magvakat, különösen chiamagot és lenmagot. Ezek az esszenciális zsírok fontos szerepet játszanak a hangulat szabályozásában. Létfontosságúak a bőr olajtermeléséhez is, segítenek megtartani a hidratáltságot. Jó, ha az étrenden keresztül sikerül bevinni az omega 3-at, de ha úgy adódik, hogy valakinek pótlásra van szüksége, érdemes szakemberrel konzultálni a mennyiségről.

A fitoösztrogének különféle magokban, diófélékben, gyümölcsökben, szójában, zabban, árpában, hüvelyesekben és gyógynövény-kiegészítőkben, például vörös lóhere találhatók meg. A kutatások szerint fitoösztrogének segíthetnek a menopauza idején a nőknek azáltal, hogy ösztrogén-szerű hatásokat váltanak ki a szervezetben - bár ezek a hatások igen gyengék.

Chia puding

Este 1 perc alatt összeállítható, gyors és egészséges reggeli recept.

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

A változó korban a nőknek szükségük van elegendő kalciumra , D- vitaminra és K2- vitaminra. Az ösztrogénszinttel együtt csökkenhet a csontsűrűség, és ez hozzájárulhat a csontritkuláshoz. A kalciumforrások közé tartoznak a tejtermékek, a zöld leveles zöldségek (például kelkáposzta, spenót és káposzta), a diófélék és a magvak.

A D-vitamin a megfelelő kalciumfelszívódáshoz szükséges. A kollagéntermelést C-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával támogathatjuk. A B-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a hús, baromfi, élesztőkivonat, dió, hüvelyesek, spárga, brokkoli, spenót, banán és burgonya, ez a vitamin a hangulatingadozás ellen jót tehet.

Ezeket az ételeket érdemes kerülni

Az alkohol és a koffein hőhullámokat válthat ki a menopauzán áteső nőknél. Egy másik tanulmány szerint viszont a koffein segíthet csökkenteni a hőhullámok gyakoriságát. Jó ötlet megnézni, hogy kire hogy hat az ital, és annak tükrében dönteni a fogyasztásáról. A hozzáadott cukorral készült, magas glikémiás indexű feldolgozott ételek, például fehér kenyér, tészta, sütemények és kekszek, súlyosbíthatják a menopauza tüneteit. Gyakran javasolják, hogy a menopauzán áteső nők kerüljék a fűszeres ételeket, mert egyes tanulmányok szerint ezek fogyasztása növelheti a hőhullámokat vagy a szorongást. Ennek alátámasztására azonban kevés bizonyíték áll rendelkezésre.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...