Menopauza-diéta: ételek, amiket enni kell, és amiket kerüljünk

A menopauza egy természetes folyamat, amely a nő menstruációs ciklusának természetes végét jelöli.

A menopauza előtti években a nők sokat tehetnek a tünetek megelőzéséért vagy a meglévő tünetek csökkentéséért az étrendjükön keresztül, úgy, hogy megadják a testüknek a létfontosságú tápanyagokat. Jó, ha gyakran fogyasztanak olajos halat (lazac, makréla, hering és szardínia), dióféléket, magvakat, különösen chiamagot és lenmagot. Ezek az esszenciális zsírok fontos szerepet játszanak a hangulat szabályozásában. Létfontosságúak a bőr olajtermeléséhez is, segítenek megtartani a hidratáltságot. Jó, ha az étrenden keresztül sikerül bevinni az omega 3-at, de ha úgy adódik, hogy valakinek pótlásra van szüksége, érdemes szakemberrel konzultálni a mennyiségről.

A fitoösztrogének különféle magokban, diófélékben, gyümölcsökben, szójában, zabban, árpában, hüvelyesekben és gyógynövény-kiegészítőkben, például vörös lóhere találhatók meg. A kutatások szerint fitoösztrogének segíthetnek a menopauza idején a nőknek azáltal, hogy ösztrogén-szerű hatásokat váltanak ki a szervezetben - bár ezek a hatások igen gyengék.

A változó korban a nőknek szükségük van elegendő kalciumra , D- vitaminra és K2- vitaminra. Az ösztrogénszinttel együtt csökkenhet a csontsűrűség, és ez hozzájárulhat a csontritkuláshoz. A kalciumforrások közé tartoznak a tejtermékek, a zöld leveles zöldségek (például kelkáposzta, spenót és káposzta), a diófélék és a magvak.

A D-vitamin a megfelelő kalciumfelszívódáshoz szükséges. A kollagéntermelést C-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával támogathatjuk. A B-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a hús, baromfi, élesztőkivonat, dió, hüvelyesek, spárga, brokkoli, spenót, banán és burgonya, ez a vitamin a hangulatingadozás ellen jót tehet.

Ezeket az ételeket érdemes kerülni

Az alkohol és a koffein hőhullámokat válthat ki a menopauzán áteső nőknél. Egy másik tanulmány szerint viszont a koffein segíthet csökkenteni a hőhullámok gyakoriságát. Jó ötlet megnézni, hogy kire hogy hat az ital, és annak tükrében dönteni a fogyasztásáról. A hozzáadott cukorral készült, magas glikémiás indexű feldolgozott ételek, például fehér kenyér, tészta, sütemények és kekszek, súlyosbíthatják a menopauza tüneteit. Gyakran javasolják, hogy a menopauzán áteső nők kerüljék a fűszeres ételeket, mert egyes tanulmányok szerint ezek fogyasztása növelheti a hőhullámokat vagy a szorongást. Ennek alátámasztására azonban kevés bizonyíték áll rendelkezésre.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek