Nézzük, milyen alapanyagokat érdemes beépíteni az étrendünkbe, ha szeretnénk a maximumon tartani a memóriánkat, valamint megelőzni az életkorral összefüggő szellemi hanyatlás első jeleinek felbukkanását. Ezek az élelmiszerek segítenek abban, hogy jó legyen a memóriánk.
8 alapanyag, ami jót tesz a memóriánknak
Olajalapú salátaöntetek
A jótékony olajok gazdagok zsírban oldódó vitaminokban. Ezek közül az egyik leghasznosabb az antioxidáns hatású, így a káros szabad gyököket károsító E-vitamin, ami megtalálható az olajalapú salátaöntetekben, a diófélékbenben és a magvakban is. Készítsünk a salátánkra öntetet olívaolajból, egy kis citrom, só bors és néhány zöldfűszer hozzáadásával – egyszerű, nagyszerű és egészséges lesz a végeredmény!
Halfélék
A tenger gyümölcsei – például a makréla, a lazac és a tonhal – gazdagok omega-3 zsírsavakban, köztük DHA-ban (dokozahexaénsav), amely létfontosságú az agy normál működéséhez.
Zöld levelesek
A spenót, a kel, a brokkoli és a hasonló zöld leveles zöldségek kiváló folsav- és E-vitamin-forrásnak számítanak. Mindkét tápanyag jótékony hatással van szervezetünk homociszteinszintjének szabályozására, és megelőzi az idegkárosodás, valamint a szívbetegségek kockázatát.
Magvak
Az olyan alapanyagoknak, mint a napraforgómag, a mandula vagy épp a földimogyoró, mindenképp helyet kell kapniuk az étrendünkben. Ezek ugyanis szintén telis-tele vannak E-vitaminnal, így pozitív hatással lesznek az egészségünkre.
Vörösbor
A vörösbor számít az alkoholtípusok közül leginkább egészségesnek – vagy a legkevésbé károsnak. Ez ugyanis korlátozott mennyiségben fogyasztva antioxidánsokkal látja el a szervezetünket, ami fontos az agy egészsége szempontjából, hiszen hatástalanítják a szabad gyököket, amelyek számos egészségügyi probléma okozói.
Még több cikk az egészségről: