Melyik pezsgő az igazi?

Édes legyen vagy száraz? Fehér, rosé vagy talán vörös? Hogyan válasszunk magunknak pezsgőt, hogy ne érjen minket csalódás?

A borszakértők egyre hatékonyabban győzik meg a fogyasztókat arról, hogy csak a száraz bor az igazi. Ez az állítás a pezsgők esetében még kevésbé vált közkeletűvé. Országonként is jelentős különbségek mutatkoznak a pezsgők cukortartalom szerinti fogyasztói szokásában. Míg a fejlett gasztronómiai kultúrával rendelkező tengerparti országokban jellemzően a száraz fajtákat fogyasztják, addig a kontinens közepe és kelet felé haladva folyamatosan növekszik az édes pezsgőt kedvelők száma. Olaszországban a száraz pezsgő kedvelői mellett széles kínálatból válogathatnak az édesszájúak is, és ez hagyományosan így van Magyarországon is.

A legjobban akkor járunk tehát, ha megbízunk a saját ízlésünkben, és mi magunk választunk kedvencet. Általánosságban elmondható, hogy érdemes az ismert, nagy hagyományokkal rendelkező gyártókat, márkákat választanunk, hiszen a jó pezsgő előállításához komoly szakértelem szükséges.

Kitöltés után első lépésként szemügyre kell vennünk a pezsgő színét, hiszen a jó és hibátlan ital színe leginkább ezüstfehér, zöldessárga, világos szalmasárga. Érdemes megfigyelnünk a kiválasztott pezsgő gyöngyözését, ami akkor tökéletes, ha a buborékok aprók, lassan, méltóságteljesen szállnak fel, és a gyöngyözés hosszan tartó esztétikai élményt nyújt. A kóstolás előtt vizsgáljuk meg a pezsgő illatát is, ami vagy gyümölcsös, esetleg mézre emlékeztető illattal rendelkezik, vagy élesztős, leginkább a friss kenyér vagy keksz illatára emlékezteti fogyasztóját.

Kóstoláskor próbáljuk a pezsgőben rejlő ízeket azonosítani! Lassú kortyokkal fejtsük meg az italt, bátran engedjük szabadjára fantáziánkat! Figyeljünk a pezsgő utóízére is, ami az egyik legfontosabb értékmérő, hiszen az igazán minőségi pezsgők rendkívül hosszú utóízzel kecsegtetnek.

A hazai pezsgőkínálatban mindenki kedvére szemezgethet, hiszen a Törley, a Hungaria, illetve a François pezsgők változatosságukkal a legkényesebb ízlést is kielégítik. Igazán különleges alkalmakra kiváló választás lehet a Törley Chardonnay Nyerspezsgő és a Törley Chardonnay Brut, amelyek 2-3 év palackban érlelés után érik el végső, felejthetetlen illatukat és zamatukat. A Hungaria pezsgők kínálatában különleges élményt ad a Hungaria Irsai Olivér, amely már illatával garantáltan levesz mindenkit a lábáról. Egyre népszerűbbek a bármikor frissítően és üdén ható, intenzív gyümölcsös illatú és ízű rosé pezsgők, melyek a Hungaria, a Törley és a François kínálatát is színesítik.

Törley Tipp: Milyen a jó pezsgőspohár?

A pereménél szűkülő, borospohárhoz hasonló alakú, de keskenyebb és magasabb tulipán poharak azok, amelyek igazán alkalmasak pezsgőfogyasztáshoz.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...