Méltatlanul hanyagolt zöldségek, amik színt hoznak az életedbe

Kóstoltad már a sárga retket? Mit szólnál egy kis lila burgonyachipshez?

Ha zöldségekre gondolsz, neked mi jut az eszedbe? Fogadjunk, hogy a paradicsom, az uborka, a cukkini és a saláta a befutók között van. Sőt, abban is biztosak vagyunk, hogy nemcsak nyers vitaminforrásként élnek ezek a fejedben, hanem kapásból fel tudsz sorolni egy csomó receptet, amikben a kedvenceidet is felhasználod. De vajon mi a helyzet azokkal a kevésbe ismert zöldségekkel, amelyeket méltatlanul hanyagolunk? Hoztunk néhány érdekes zöldséget, amikkel érdemes megismerkedned!

A lila krumplicsoda

A lila burgonyáról biztosan hallottál már. Vagy mégsem? Az intenzív, enyhén édeskés ízű zöldséget nem nehéz felismerni, a héja feketés, a krumpli belseje pedig kékeslila. Dél-Amerikából származik, ott a mai napig alapvető tápláléknak tekintik.

A felhasználása nem tartogat különösebb kihívást, úgy érdemes kezelni, mint az itthon is jól ismert fajtákat. Lila színét a többi, hasonló árnyalatú gyümölcsben és zöldségben is fellelhető természetes pigmentek adják. A gasztronómia szerelmeseinek külön jó hír, hogy a színét a sütés, főzés alkalmával is tartja, így igazi különlegességeket varázsolhatunk általa az asztalunkra.

Sárga és finom, mi az? Retek!

Ha azt hallod, cékla, azon kívül, hogy az iskolai menzán érzed magad, mi jut eszedbe? Az, hogy menyire egészséges ez a zöldség, vagy az, hogy milyen pompás színe van? (Apropó, céklaszín. A mélyvörös csodát nem lehet nem szeretni, kivéve persze, ha a ruhánkra esik és felejthetetlen nyomot hagy.) De vajon hányan hallottak már arról, hogy létezik sárga cékla is?

Ahogyan a színe is ígéri, ennek a céklának kissé gyümölcsösebb, enyhébb az íze mint a vörös változaté. Vannak, akik szerint pici utóíze is van a világos fajtának. Mivel a cékla tele van antioxidánsokkal, a fogyasztása nemcsak ajánlott, szinte kötelező is. Hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlyához, és vérképző is egyben.

A látszat csal! A csicsóka nem gyömbér!

A csicsóka külsőre ugyan hasonlít a gyömbérhez, de az íze és a felhasználási módja egészen más. A konyhai szerepe leginkább a burgonyáéhoz hasonló.

Az édeskés zamatú, tápanyagokban gazdag gumó vasat, foszfort és káliumot tartalmaz,viszont a krumplival ellentétben nincs benne keményítő. A csicsóka szerelmesei többek között azért is vannak oda a zöldségért, mert sokáig érzik magukat jóllakottnak tőle.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...