Méltatlanul hanyagolt zöldségek, amik színt hoznak az életedbe

Kóstoltad már a sárga retket? Mit szólnál egy kis lila burgonyachipshez?

Ha zöldségekre gondolsz, neked mi jut az eszedbe? Fogadjunk, hogy a paradicsom, az uborka, a cukkini és a saláta a befutók között van. Sőt, abban is biztosak vagyunk, hogy nemcsak nyers vitaminforrásként élnek ezek a fejedben, hanem kapásból fel tudsz sorolni egy csomó receptet, amikben a kedvenceidet is felhasználod. De vajon mi a helyzet azokkal a kevésbe ismert zöldségekkel, amelyeket méltatlanul hanyagolunk? Hoztunk néhány érdekes zöldséget, amikkel érdemes megismerkedned!

A lila krumplicsoda

A lila burgonyáról biztosan hallottál már. Vagy mégsem? Az intenzív, enyhén édeskés ízű zöldséget nem nehéz felismerni, a héja feketés, a krumpli belseje pedig kékeslila. Dél-Amerikából származik, ott a mai napig alapvető tápláléknak tekintik.

A felhasználása nem tartogat különösebb kihívást, úgy érdemes kezelni, mint az itthon is jól ismert fajtákat. Lila színét a többi, hasonló árnyalatú gyümölcsben és zöldségben is fellelhető természetes pigmentek adják. A gasztronómia szerelmeseinek külön jó hír, hogy a színét a sütés, főzés alkalmával is tartja, így igazi különlegességeket varázsolhatunk általa az asztalunkra.

Sárga és finom, mi az? Retek!

Ha azt hallod, cékla, azon kívül, hogy az iskolai menzán érzed magad, mi jut eszedbe? Az, hogy menyire egészséges ez a zöldség, vagy az, hogy milyen pompás színe van? (Apropó, céklaszín. A mélyvörös csodát nem lehet nem szeretni, kivéve persze, ha a ruhánkra esik és felejthetetlen nyomot hagy.) De vajon hányan hallottak már arról, hogy létezik sárga cékla is?

Ahogyan a színe is ígéri, ennek a céklának kissé gyümölcsösebb, enyhébb az íze mint a vörös változaté. Vannak, akik szerint pici utóíze is van a világos fajtának. Mivel a cékla tele van antioxidánsokkal, a fogyasztása nemcsak ajánlott, szinte kötelező is. Hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlyához, és vérképző is egyben.

A látszat csal! A csicsóka nem gyömbér!

A csicsóka külsőre ugyan hasonlít a gyömbérhez, de az íze és a felhasználási módja egészen más. A konyhai szerepe leginkább a burgonyáéhoz hasonló.

Az édeskés zamatú, tápanyagokban gazdag gumó vasat, foszfort és káliumot tartalmaz,viszont a krumplival ellentétben nincs benne keményítő. A csicsóka szerelmesei többek között azért is vannak oda a zöldségért, mert sokáig érzik magukat jóllakottnak tőle.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...