Ha zöldségekre gondolsz, neked mi jut az eszedbe? Fogadjunk, hogy a paradicsom, az uborka, a cukkini és a saláta a befutók között van. Sőt, abban is biztosak vagyunk, hogy nemcsak nyers vitaminforrásként élnek ezek a fejedben, hanem kapásból fel tudsz sorolni egy csomó receptet, amikben a kedvenceidet is felhasználod. De vajon mi a helyzet azokkal a kevésbe ismert zöldségekkel, amelyeket méltatlanul hanyagolunk? Hoztunk néhány érdekes zöldséget, amikkel érdemes megismerkedned!
A lila krumplicsoda
A lila burgonyáról biztosan hallottál már. Vagy mégsem? Az intenzív, enyhén édeskés ízű zöldséget nem nehéz felismerni, a héja feketés, a krumpli belseje pedig kékeslila. Dél-Amerikából származik, ott a mai napig alapvető tápláléknak tekintik.
A felhasználása nem tartogat különösebb kihívást, úgy érdemes kezelni, mint az itthon is jól ismert fajtákat. Lila színét a többi, hasonló árnyalatú gyümölcsben és zöldségben is fellelhető természetes pigmentek adják. A gasztronómia szerelmeseinek külön jó hír, hogy a színét a sütés, főzés alkalmával is tartja, így igazi különlegességeket varázsolhatunk általa az asztalunkra.
Sárga és finom, mi az? Retek!
Ha azt hallod, cékla, azon kívül, hogy az iskolai menzán érzed magad, mi jut eszedbe? Az, hogy menyire egészséges ez a zöldség, vagy az, hogy milyen pompás színe van? (Apropó, céklaszín. A mélyvörös csodát nem lehet nem szeretni, kivéve persze, ha a ruhánkra esik és felejthetetlen nyomot hagy.) De vajon hányan hallottak már arról, hogy létezik sárga cékla is?
Ahogyan a színe is ígéri, ennek a céklának kissé gyümölcsösebb, enyhébb az íze mint a vörös változaté. Vannak, akik szerint pici utóíze is van a világos fajtának. Mivel a cékla tele van antioxidánsokkal, a fogyasztása nemcsak ajánlott, szinte kötelező is. Hozzájárul a szervezet sav-bázis egyensúlyához, és vérképző is egyben.
A látszat csal! A csicsóka nem gyömbér!
A csicsóka külsőre ugyan hasonlít a gyömbérhez, de az íze és a felhasználási módja egészen más. A konyhai szerepe leginkább a burgonyáéhoz hasonló.
Az édeskés zamatú, tápanyagokban gazdag gumó vasat, foszfort és káliumot tartalmaz,viszont a krumplival ellentétben nincs benne keményítő. A csicsóka szerelmesei többek között azért is vannak oda a zöldségért, mert sokáig érzik magukat jóllakottnak tőle.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
4+1 zöldség, amitől tutira nem puffadsz fel
Te is tapasztaltad, hogy (nyers) zöldségek fogyasztása után hatalmasra puffad a hasad? Most megmutatjuk, melyek azok, amelyekkel megúszhatod ezt a kellemetlenséget.
Liptai LillaEzért érdemes rendszeresen BROKKOLIT fogyasztanod a dietetikus szerint
Az egyik legmegosztóbb zöldség, sokan gondolják róla, hogy unalmas, íztelen. Pedig egy kis fantáziával izgalmas ételeket lehet kerekíteni ebből az egészséges zöldségből.
Bodon Judit dietetikusEnnyi rost van egyes élelmiszerekben – például a héjában sült...
A felnőttek nagy többsége nem eszik elég rostot, ebben pedig nem segít, hogy a klasszikus magyar konyha alapvetően rostszegény. Hogyan együnk belőle többet? Mutatjuk!
Szekeres DóraMutatunk 13 szénhidrátforrást, amiről eddig lehet, hogy azt hitted, nem...
Nem eszel szénhidrátot? Vagy csak azt hiszed, hogy nem eszel? Gondoltad volna, hogy attól még nem lesz szénhidrátmentes a diétád, ha elhagyod a kenyeret, tésztát, krumplit?
Bodon Judit dietetikus