Elhiszem, hogy amikor az ember melegszendvicset süt, azt nem épp azért teszi, hogy a konyhaművészet legfelsőbb fokára hágjon, esetleg fitogtassa a tarsolyában lévő technikákat. Egyszerűen mondva a fűszeres krémmel megkent, sajttal teleszórt és megsütött kenyérszelet egy gyors, laktató étel, amit például vacsorára összedobunk, hogy valami meleg kerüljön a tányérra. És nem is kell cicomázni vagy újra feltalálni ahhoz, hogy finom legyen. Elég, ha van egy ütős kencénk, egy finom kenyerünk, na meg jó sok sajtunk, és már készülhet is a melegszendvics. Szeretnénk megtenni mindezt vegán köntösben? Természetesen lehetséges!
Gombával készül a melegszendvicsek királya
Egészen valószínű, hogy elfogult vagyok melegszendvicsügyben, de azért remélem, hogy vannak páran, akik osztják a véleményem: a gombás minden esetben a sült szendvicsek első helyezettje.
És miért gondolom ezt? Nos:
- A gombából készült krémet szinte lehetetlen kiszárítani a sütőben, így mindig garantáltan szaftos végeredményt kapunk.
- Minimális ízesítéssel fantasztikus eredményt érhetünk el a gombával, ami maga alá kényszerít bármilyen bolti készítményt. Csak semmi bizarr mellékíz!
- Pontosan tudjuk, hogy mi kerül a melegszendvicskrémbe, nem kell a tubus hátulját olvasva szörnyülködni, hogy „de hát ebben semmi hús nincs”.
- Mégsem fogjuk észrevenni, hogy egy vegán szendvicset eszünk, a gomba húsos állagának és ízének köszönhetően.
Mivel a sült gomba önmagában kellően szaftos, nem is kell más a szendvicskrémbe, mint egy kis fokhagyma, sűrített paradicsom, petrezselyem és só, bors. Az aprítógépben csodával határos módon összeáll a krém, bármilyen hozzáadott furcsaság nélkül. Azonban nem ez az egyetlen képtelenség a receptben. Mindenki megkapaszkodott?
Sajtot krumpliból?
Nem töltök túl sok időt vegán vizeken, de annyit már rövid látogatásaim során is megtanultam, hogy a vegán sajtok rendszeresen hagynak maguk mögött kívánnivalót.
És nem is elsősorban az ízzel van baj, hanem inkább az olvadással-barnulással, ami egy melegszendvics esetében elengedhetetlen.
Így hát nem bíztam a véletlenre, és készítettem egy vegán sajtszószt a szendvicshez (köszi, internet). Itt kérdezheti mindenki – teljesen jogosan – hogy ugyan miből csináltam én vegán sajtszószt? A válasz pedig: természetesen krumpliból!
Ha valaha készítettünk már botmixerrel krumplipürét (ami köztudottan egy rossz ötlet), észrevehettük, hogy a burgonyánk nyúlós-ragacsos, szinte gumiszerű állagot vett fel. Ez a keményítő jelenlétének köszönhető, amit az erőszakos turmixolással jól megerősítettünk. Persze ez egyáltalán nem szerencsés egy krumplipüré esetében, de annál előnyösebb, ha az emberre rájön a vegán sajtszósz-készíthetnék.
Az egyik legkevésbé szimpatikus dolog számomra a vegán főzésben, hogy sokszor kerülnek furcsa alapanyagok az ételekbe. Jelen esetben egy dolog (a sörélesztő pehely) kivételével minden teljesen hétköznapi hozzávaló: krumpli, édesburgonya, kesudió, olaj, fűszerek.
A kész szósz mégis megtévesztésig sajtos, mind ízben, mind állagban. Az első kóstolás szinte ijesztő volt, de milyen kellemes ijedtség az ilyen!
Süssünk vegán gombás melegszendvicset!
Hozzávalók a szendvicskrémhez: 600 g csiperkegomba, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, fél citrom, só, bors, 3 ek olívaolaj, 70 g sűrített paradicsom
Hozzávalók a sajtszószhoz: 100 g sárga burgonya, 100 g édesburgonya, 40 g kesudió, 2 gerezd fokhagyma, 60 ml olívaolaj, 60 ml víz, 2 ek sörélesztő pehely, 1 tk só, 1 tk füstölt paprika
Hozzávalók az összeállításhoz: 150 g vegán sajt, 6 szelet kenyér
Először a gombás szendvicskrémet készítjük el. A csiperkét tisztítsuk meg a szennyeződésektől, de ne mossuk meg. Vágjuk vékony szeletekre, és tegyük félre. A fokhagymát és a petrezselymet is aprítsuk fel.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt szárazon, olaj nélkül. Ha már elég meleg, öntsük bele a gombaszeleteket. Hagyjuk, hogy a gombából elpárologjon az összes nedvesség: ehhez nagyjából 5 perc kell.
Amikor azt látjuk, hogy már az összes víz elpárolgott, sózzuk meg enyhén a gombát, hogy a maradék nedvesség is kicsapódjon. Ezután öntsünk pár csepp olajat a serpenyőbe, és pirítsuk le a gombát. Legyenek benne szép, aranybarnára sült, ropogós szeletek. Ekkor szórjuk hozzá a felaprított petrezselymet és borsozzuk meg. Facsarjunk rá egy kevés citromlevet, és sózzuk ízlés szerint.
Öntsük a pirított gombát egy aprítógép táljába, a serpenyőt pedig tegyük vissza a tűzre. Öntsünk bele egy evőkanál olajat, majd pirítsuk meg rajta a fokhagymát. 1-2 perc elteltével, amikor a fokhagyma enyhén pirult, kanalazzuk rá a sűrített paradicsomot, és az egészet karamellizáljuk nagyjából másfél percig.
Adjuk a gombához a sűrített paradicsomot és további egy evőkanál olívaolajat is. Dolgozzuk az egészet krémes állagúra, de épp csak annyira, hogy maradjanak benne apró gombadarabok. Ha nem állna össze, adjunk hozzá még egy kevés olajat.
A sajtszószhoz pucoljuk meg és kockázzuk fel a burgonyákat. Főzzük őket puhára enyhén sós vízben, majd szűrjük le. Tegyük egy turmixgépbe a krumplikockákat az összes többi hozzávalóval együtt. Turmixoljuk az egészet krémesre, és amennyiben túl sűrű lenne, lazítsuk fel egy kis vízzel.
Melegítsük el a sütőnket 200℃-ra, és vegyünk elő egy nagyobb tepsit. Kenjük meg a kenyérszeleteket először a gombás krémmel, majd kanalazzunk rájuk a sajtszószból is. Reszeljünk a szendvicsekre bőséges mennyiségű sajtot.
Süssük a melegszendvicseket nagyjából 20 percig, majd további 5 perc alatt pirítsunk rájuk a grillfunkcióval. Tálaljuk őket melegen, zöldséggel, savanyúsággal, ahogy szeretjük.
A vegán gombás melegszendvics teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas vegán receptet és ötletet találsz itt: