Lehet, hogy mindig az időjárással jövök nektek, de tegye fel a kezét, aki ebben a vastag november-szagú időben nem igazítja a menüt a kinti körülményekhez. Ilyenkor könnyebb elengedni magunkat, és csülkös bablevest sztrapacskával ledugózni, de ez még ilyenkor sem a legjobb választás, elvégre a szemetelő ködben, fűtött szobában hajlamosak vagyunk kidőlni háromezer kalória bekebelezése után. Aztán mi lesz tavasszal? nem beszélve arról, hogy munka mellett senkinek sincs ideje órákig főzőcskézni.
Egy viszonylag könnyű, melegítő krémleves azonban tökéletes választás: laktat is, gyors is, szezonális is, mégsem terhel meg minket estére túlságosan. Ebben az évszakban készülhet sütőtökből, karfiolból, csicsókából, céklából, de akár fokhagymából vagy sajtból is. Biztosan megvan mindenkinek a saját kedvenc krémleves receptje bizonyos zöldségekre, de azért nem árt variálni. Nemcsak a leves receptjét, a hozzá illő levesbetétet is.
Hogy ez mire jó? Mert ugyanannak az ételnek egész más karaktert adhatunk, minimális erőbefektetéssel. Mivel szoktuk például a sütőtök krémlevest tálalni? Leggyakrabban pirított tökmaggal, sült baconnel, esetleg kicsit karamellizált lilahagymával. Rosszabb esetben beleszórunk egy kis kész levesgyöngyöt. Félreértés ne essék - semmi gond nincs az első három feltéttel, de a változatosság csak jót tesz. Sőt, ha van egy jó levesalapunk - legyen az karfiol vagy sütőtök - és kitaláltunk hozzá egy szuper levesbetétet, akkor utolsó lépésként még csavarhatunk is rajta egyet egy plusz alapanyaggal - senki nem fog rájönni, hogy valójában ugyanazt a levest kapja, amit múlt héten.
Esetünkben egy egyszerű sütőtök krémlevest készítettem - pürésített sütőtök, alaplé, egy kis füstölt paprika a pikáns ízért, és kókusztej a krémességért. Három levesbetét készült hozzá: egy rozmaringos fokhagymás házi kruton maradék kalácsból, egy baconös parmezánchips, és chilis sült csicseriborsó. A kalácsos verzió elsőre furcsának tűnhet - édeset a fokhagymással? De a sütőtök is édeskés, mégis sósan esszük - szóval igazán fölösleges aggódni emiatt. Ez a levesbetét szerintem tökéletes még sajt vagy hagymakrémleveshez is. A csípős-roppanós csicseriborsó karfiol mellé is szuper választás, de ugyanúgy megy a brokkolihoz és sárgarépához is. A baconös parmezánchipset a sütőtök mellett leginkább a tavaszi spárgakrémleveshez tudom magam elé képzelni. Vagy, csak úgy magában...annyira finom, hogy még leves sem kell hozzá.
Szóval, ha legközelebb forognak a kerekek, hogy mi legyen a vacsora, váltsunk módszert - kapjunk elő egy jól bevált régi receptet, és dobjuk fel egy új feltéttel!