A megosztó kapor, amely nélkül nem csak a tökfőzelék elképzelhetetlen

Az egyik legmegosztóbb fűszernövényünk, amelyet vannak, akik egész életükben ki nem állhatnak, mások kezdetektől vagy felnőttkoruktól elkötelezett rajongói. Egészséges, különleges, és sok étel elképzelhetetlen nélküle – ez a kapor, amely a nyár egyik sztár fűszere nálunk.

A friss kapor illata, aromája, íze sokak számára egyet jelent a gondtalan nyárral, a friss kovászos uborkával, a túrós és joghurtos ételekkel. Aki szereti a kaprot, általában rajong is érte, de az biztos, hogy különleges és rendkívül erős íze miatt sokaknak időbe telik megbarátkozni vele.

A kapor, sok erős aromájú fűszerhez hasonlóan nem mindenkinek nyeri el az ízlését, a gyerekek többsége messziről kerüli, hogy aztán felnőttként szembesüljön azzal, hogy meglepő módon kifejezetten ízlik neki az addig utáltnak gondolt kapros tökfőzelék vagy épp kapros-túrós lepény.

A kapor, te kis megosztó! Mi imádunk

A kaprot nemcsak a konyhában, de gyógynövényként is használják évezredek óta, már a rómaiak idején is gyógyítottak vele gyomorbántalmakat, előkerült álmatlanság enyhítésére és használták vízhajtóként is. Illóolaját máig használják nemcsak a gyógyászatban, de sokféle alkoholt is ízesítenek vele, ahogy ecetekben és ízesített olajokban is sokszor felbukkan.

Európai siker

A kaprot szerte a világon előszeretettel használják, de Európában a Római Birodalom idején terjedt el, hazánkba is valószínűleg a római légiósok hozták el az első kapormagokat – hogy aztán akkora népszerűségnek örvendjen nálunk is ez a növény, hogy számos magyaros fogás elképzelhetetlen legyen nélküle.

A tökfőzelék, a savanyú, de a kovászos uborka is elképzelhetetlen nélküle, úgy ahogy például az északi országokban naponta előkerül a különböző marinált, füstölt vagy épp sült, párolt halak ízesítőjeként. Használjuk frissen, szárítva, és ahogy már említettük, olajban vagy épp ecetben eltett formában is.

Ahogy a többi zöldfűszer, a kapor is remekül fagyasztható, így aztán ha sok, friss és szép kaporhoz jutunk, tegyünk el belőle valamennyit a mélyhűtőbe is, remek lesz előkapni, ha épp zöldségeket sütünk, újkrumplit párolunk, vagy épp valamilyen túrós finomságot készítünk.

Édesen és sósan is

Sokan meglepőnek tartják, de a kapor és a túró házassága olyan erősnek bizonyul, hogy nemcsak a sós ételekben érdemes együtt használnunk őket, hanem például a túrós lepények vagy piték készítésénél is kerülhet az édes túrósba egy csokornyi friss kapor. A süteményért valószínű, hogy leginkább a felnőttek fognak rajongani, de az elkötelezett kaporrajongók értékelni fogják ezt a mára már szokatlanabbnak számító, régebben kifejezetten elterjedt párosítást is.

Kapros-túrós

Ahogy már említettük, a kapor és a túró tényleg világbajnok páros, készüljön velük töltött vajas tészta, pite, egyszerű rakott, főtt tészta vagy akár pite, mindig remekül működnek együtt. Ha sós túrókrémet vagy vajkrémet készítünk, akkor se hagyjuk ki, ahogy egy kevéske zúzott fokhagyma is csak még jobban összehangolja a fent felsorolt fogások ízeit.

Uborkával és mártásnak

Ahogy már említettük, a savanyúságok és kovászolt finomságok mindig megköszönik, ha kaprot is használunk az elkészítésüknél, az uborka pedig salátaként, joghurtosan vagy tejfölösen is különösen finom lesz, ha friss kaprot is aprítunk hozzá. A kapormártást pedig akkor érdemes készítenünk, ha valamilyen finom halat sütünk vagy grillezünk – a vajas, tejszínes kapros mártás remekül illik a hal letisztult ízeihez.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több nyárias alapanyag:

Címlapról ajánljuk