Megmutatjuk, miért jó gyümölcs a POMELO, és azt is, hogyan kell megpucolni!

Sokan félve próbálják ki a pomelot, pedig a hatalmas grapefruitra emlékeztető gyümölcsnek számos jótékony hatása van, és akkor arról még nem is beszéltünk, milyen finom! 

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend itthon is, mégis sokan félve vásárolnak pomelot, a hatalmas citrusféle létezéséről ugyanis tíz éve még alig tudtunk valamit. Ez a Malajziából és Polinéziából származó gyümölcs számos jótékony hatással bír, ráadásul ha megtanuljuk, hogyan kell megpucolni, ez az egyik legjobb esti nasi akár egy egész család számára.

Miért érdemes fogyasztani?

Elsősorban azért, mert ahogy az a citrusokra jellemző, nagyon magas a C-vitamin-tartalma, ráadásul nem elhanyagolható a kalcium- és a káliumtartalma sem. Immunerősítő, jól szabályozza a vérnyomást is, és 100 gramm mindössze 25-50 kalóriát tartalmaz - derül ki a házipatika.com cikkéből.

A grapefruit és a pomelo egyaránt tartalmaznak spermidint, amely lassítja az öregedési folyamatokat. A pomelo illóolaja szépíti a bőrt, gyulladáscsökkentő hatással bír, és serkenti a vérkeringést.

Ha pedig már a pomelo összes jó tulajdonságával tisztában vagyunk, nézzük, milyen élvezeteket adhat nekünk egy egész pomelo. A gyümölcs akár elérheti az egy kilogrammos súlyt is, édesebb, mint a grapefruit, első ránézésre a gyümölcs húsa kicsit szárazabb, viszont belül nagyon lédús, a citrusos íz pedig azonnal felfedezhető.

Olyan mintha egy napon érett édes narancsot egy kis citrommal és grapefruittal együtt fogyasztanánk.

Az egyetlen "hibája"

Megpucolni nem éppen könnyű, a gyümölcsnek ugyanis nagyon vastag, szivacsos héja van (amit fogyasztás előtt érdemes alaposan megmosni), ezt legkönnyebben egy éles késsel távolíthatjuk el, pont úgy, mint egy narancs esetében. A munka ezután még nem ér véget, mert a pomelon található vastag hártyát is el kell távolítanunk, ez a része a gyümölcsnek szintén nem ehető. Egy kis gyakorlattal könnyen elsajátíthatjuk azokat a mozdulatokat, amelyekkel könnyen megy a hámozás, egy kis segítségnek íme egy pucolós videó:

Szerkesztőségünkben a tél egyik legnépszerűbb gyümölcse a pomelo, novembertől márciusig szinte minden szupermarketben megkapható, február környékén már akár 400 forintért is elvihető a hálóba és fóliába (igen, ez így nem túl környezetbarát, valljuk be) csomagolt gyümölcs.

Hogyan válasszuk ki a legfinomabbat?

Az érettségről a gyümölcs sárga héja árulkodik, minél sárgább, annál valószínűbb, hogy finom pomelot vásárolunk. A pomelot önmagában, pucolás nélkül akár hetekig tárolhatjuk a konyhában, szívós gyümölcs, nem fog egyhamar megromlani. A pomelonak több különböző fajtája van (nagyon vicces nevekkel), legismertebb fajtái a hirado, a double chandler, a mato, a tahitian és a thong dee, a hazai boltokban azonban nem nagyon különböztetik meg a fajtákat, néha kiírják, piros húsú-e a gyümölcs, de ennyi.

Nem csak magában fogyasztható, készíthetünk belőle gyümölcslevet, vagy ízesíthetjük vele salátánkat is. Bár a pomelo ehető része sokkal kisebb héj nélkül, még így is éppen elég ahhoz, hogy az egész családnak jusson belőle egy kiadós adag.

A pomelo virágjából Vietnamban parfümöket készítenek, máshol az epilepszia, az ekcéma és a kolera tüneteinek enyhítésére használják. Héjából holdünnepkor sapkát készítenek, magját pedig lumbágó, köhögés és emésztési zavarok esetén alkalmazzák.

Ezeket olvastad már?

via házipatika

címlapfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...